Haberler

Kartalkaya yangını davası bugün başladı: 13 kişiye 1998 yıl, 19 kişiye 22 yıl hapis talebi

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de 78 kişinin yaşamını yitirdiği yangına ilişkin 32 sanıklı davada ilk duruşma bugün başladı.

Kartalkaya yangını davası bugün başladı: 13 kişiye 1998 yıl, 19 kişiye 22 yıl hapis talebi

21 Ocak 2025 tarihinde Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de çıkan yangında 36’sı çocuk 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı. Facianın ardından açılan davada 32 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin ilk duruşması bugün (7 Temmuz 2025) Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmalar, sanık ve müşteki sayısının fazlalığı nedeniyle Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu’nda gerçekleştiriliyor. İlk duruşmanın en az bir hafta, davanın ise toplamda 14 gün sürmesi planlanıyor.

32 sanık hakim karşısında

Davada 19’u tutuklu toplam 32 sanık yargılanıyor. İddianamede otel sahipleri ve yöneticileri Halit Ergül, Emine Murtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun’un yanı sıra Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve İtfaiye Eri İrfan Acar hakkında “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Ayrıca otelin teknik personelleri Tahsin Pekcan, Hüseyin Özer ve Bayram Ütkü, mutfak personeli Reşat Bölük, Enver Öztürk ve Faysal Yaver, iş güvenliği uzmanları Kübra Demir ile Ece Kayacan, resepsiyon görevlisi Yiğithan Burak Çetin, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilileri İbrahim Polat ile İsmail Karagöz, FQC Global Sertifikasyon Anonim Şirketi yetkilisi Ali Ağaoğlu ile çalışanı Aleyna Beşinci, LPG tesisatı bakım görevlileri Doğan Aydın ve Muharrem Şen, Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal, Ruhsat ve Denetim Müdürü Yeliz Erdoğan ve eski Ruhsat ve Denetim Müdürü Mehmet Özel hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis isteniyor.

Duruşma spor salonuna taşındı

Sanık, müşteki ve avukat sayısının çokluğu nedeniyle mahkeme, duruşmaların Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin 700 kişilik spor salonunda yapılmasına karar verdi. Bolu Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla salonun iç ve dış cepheleri boyandı, güvenlik kameraları yerleştirildi, ses ve aydınlatma sistemleri yenilendi, mahkeme heyeti için dinlenme ve müzakere odası hazırlandı. Ayrıca UYAP bağlantısı için internet hattı çekildi ve izleyiciler için tribün koltukları yenilendi.

Sıkı güvenlik önlemleri alındı

Duruşmalar için yaklaşık 1000 polis görev yapıyor. Mahkemenin yapılacağı okul çevresindeki cadde ve sokaklar araç trafiğine kapatıldı, alana girişler kimlik kontrolüyle sağlanıyor. AFAD ve Kızılay ekipleri mahkeme salonu önünde görevli personel için çadırlar kurdu. Hayatını kaybeden 78 kişinin aileleri ve yangından kurtulanlar ile çok sayıda vatandaş duruşmanın görüleceği salona geldi. Ellerinde “İhmal değil, olası kast”, “Hesap verilmeden yas tutulmaz” yazılı dövizler taşıyan vatandaşlar mahkeme önünde toplandı.

Bakanlık personeli için dosya ayrıldı

Savcılık, ihmali olduğu değerlendirilen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli hakkında soruşturma izni talep etti. Ancak ilgili bakanlıkların izin vermemesi üzerine Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, bu kararların iptali için dava açtı. Bakanlık personeline yönelik dosya, ana davadan ayrıldı.

Yorumlar (0)