Haberler

'Hiç değilse aşı olanlar gelsin'

Rusya hükümetinin, Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarındaki rekor artış yüzünden 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında askıya aldığı charter seferlerinin geleceği masada.

'Hiç değilse aşı olanlar gelsin'

Rusya hükümetinin, Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarındaki rekor artış yüzünden 15 Nisan-1 Haziran tarihleri arasında askıya aldığı charter seferlerinin geleceği masada. İki ülke devlet başkanlarının dünkü telefon görüşmesi ve Türkiye’de vaka sayısındaki düşüş trendinin ardından, turizm sektörünün yaz dönemindeki kaderi için Moskova’da yapılacak görüşmeler bekleniyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile birlikte, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy veya Sağlık Bakanı Koca’nın bu ay içinde Moskova'ya ziyareti için hazırlıklar sürüyor. Rusya'nın önemli haber ajanslarından İnterfaks ise, "Türkiye'deki epidemiyolojik durum normale döner dönmez Türkiye uçuşlarına bu yaz yeniden başlatılabileceği" yorumunu yaptı.

Diğer yandan turizm sektöründe, en kötümser ihtimalde, 1 Haziran’dan itibaren en azından “Sputnik V aşısı yaptırmış olan Rus turistleri Türkiye’ye götürecek charter uçuşlarına izin verilmesi” beklentisi dile getiriliyor.

Rus medyasına yansıyan yorumlarda, son dönemde dünya çapında değişik koronavirüs varyantlarının yayılmaya devam etmesi yüzünden sadece Türkiye ile ilgili değil, genel bir “üçüncü dalga korkusu”nun hakim olduğu, Rusya’nın vakalardaki düşüş trendini sürdürebilmek için ihtiyatlı tavrını korumaktan yana olduğu vurgulanıyor.

Sektör temsilcilerinin yorumlarında, Türkiye’ye gitmek isteyen Rus turistler için “aşı şartı”nın bir çıkış olabileceği görüşünde. Bu konuda görüşünü aldığımız bir sektör temsilcisi şu değerlendirmeleri yaptı:

“Türkiye hem tam kapanma, hem de Rusya ile aşı anlaşması konusunda geç kaldığı için sektör açısından çok önemli olan Mayıs tatili sezonu maalesef kaybedildi. Şimdi yaz sezonunu kurtarma şansımız hala var. Hem Rusya ile nihayet Sputnik V alımı ve ortak üretimi için anlaşma yapılması, hem de Türkiye’de vakalarda sert düşüş rapor edilmesi umutları artırıyor. Diğer yandan Rusya’nın iç destinasyonları da doldu, fiyatlar yükseldi. Rusya açısından, fiziki şartlar elverişli olursa hazirandan itibaren vatandaşlarının güvenli bir Türkiye’de tatil yapmasında bir sorun yok. Bu karantina yüzünden tatili iple çeken Rus toplumu için de gerekli. Ama eğer tereddütler devam ederse, en azından Sputnik V aşısı yaptırmış olanların charter uçuşları ile Türkiye’ye gitmelerine izin verilmesi zorlanabilir. Bu, Rusya’da hala çok düşük olan aşı yaptırma oranını da arttırabilir. Müzakerelerde bu önerinin de masada olması yararlı olabilir. Hatta Türkiye, aşı belgesi olanlara CPR testi mecburiyetini kaldırarak önden bir adım bile atabilir.”

Rusya'da sosyal medyada yer alan pek çok yorumda da, "Aşı yaptırdıysak, bunu belgeliyorsak neden Türkiye'ye gitmeye izin verilmiyor? Bu, Rus aşısına olan güven açısından da önemli değil mi?" soruları sık sık soruluyor.

Rusya'da nisan sonu rakamlarıyla, aşı yaptıranların toplam nüfusa oranı yüzde 10'un altında. Hükümet, halkı aşı yaptırmaya teşvik için uğraşıyor ancak en büyük aşı üreticilerinden biri olmasına rağmen Rusya hala hedeflerin uzağında.

Bu arada Rusya'nın önemli haber ajanslarından İnterfaks'a göre uçak seferleri yaz aylarında yeniden başlayabilir. Aansa konuşan bir kaynağa göre, Rusya, Türkiye'deki epidemiyolojik durum normale döner dönmez uçuşlara bu yaz yeniden başlatabilir.

Aynı kaynak, "Türkiye'de 7 Mayıs'tan itibaren yürürlüğe girecek yeni kısıtlamaların etkisi görülerek kaldırılmasının ardından uçuşlara devam kararının verilmesi bekleniyor" dedi. (Turkrus)

Yorumlar (0)