Side’deki 5 yıldızlı Clup Nena Otel’in Satış ve Pazarlama Direktörü Yılgör Demirtaş 2022 sezonuyla ilgili Turizm Ajansı’na değerlendirmelerde bulundu.
Eylül’ü yüzde 98, Ekim’i yüzde 70 dolulukla kapatırız
Eylül ayında şu an itibariyle yüzde 95 dolulukları olduğunu belirten Demirtaş Eylül genelini yüzde 98 dolulukla kapanacaklarını tahmin ettiğini söyledi. Ekim ayının rezervasyonlarının da umut verici olduğunu belirten Demirtaş şöyle konuştu: “ Ekim ayı rezervasyon dolulukları şu anda yüzde 50 görünüyor. Ekim geneli yüzde 70 üstü olabilir. Ancak şartlara bağlı. Biz 6 Kasım’da kapatıyoruz. Çünkü tatil köyü konseptindeyiz. Fakat bölge 15 Kasım’a kadar iyi olacak. Kasım ve aralık da belirli bölgelerde iyi olacağı kanaatindeyim.”
Rakiplerimizde fiyatlar yüksek, sonbaharda tur operatörleri yönünü Türkiye’ye döndü
Ekim, Kasım ve Aralık’ta Antalya’da tatil fiyatlarının ekonomik düzeyde olacağını belirten Demirtaş “ Çünkü en büyük rakipler Mısır ve İspanya tatil fiyatları Türkiye’ye oranla yüksek olduğu için uçak maliyetleri de yükseldiği için tatilcinin yönünü Türkiye’ye çevirdiler. Ruslardan boşalan kontenjanı Avrupa kapmaya çalışıyor. Avrupa operatörleri 2016 ve 2017’deki hatalarını gördü.” Dedi.
Doluluk rekoru kırdık, 2019’u geçtik
Demirtaş bu sezonki dolulukların turizmin rekor yılı olan 2019’u bile geçtiğini belirterek “ Son 11 yılın en yüksek doluluk ve gecelemesini yaşıyoruz. 2019 rakamlarını geçtik. 11 yılın rekorlarını kırıyoruz.” diye konuştu.
Hiç böylesini görmemiştik, 30 farklı milliyetten misafir ağırladık
Otelde ağırladıkları turistlerin milliyetleriyle göre dağılımıyla ilgili soruyu Demirtaş şöyle cevaplandırdı: “ Bu yıl ilginç oldu. Büyük bir milliyet mozaiği yaşadık. Elbette otellerde çok fazla milliyet olur. Ama şimdiye kadar bu denli bir milliyet mozaiği görmedik. 30 ayrı milliyet vardı. Fakat bazı ülkelerden gelen birkaç müşteriyi bazen milliyet gibi görsek de toplam doluluğu etki edecek bir satış diyemeyiz. Ama bu yıl her milliyet çalıştı. Neredeyse her milliyetten büyük geceleme oldu. Almanlar % 60 ile liste başı. İkinci sırada yine Ruslar % 15, Polonyalılar % 15. Slovaklar % 10, Çek % 7, Kosova. Macar, sırp. Litvanya, Estonya ve Moldova. Bulgarlar da çok geldi. Hollanda biraz zayıftı. İskandinav ülkeleri biraz zayıftı ama yine de yeterliydi. Avrupa’dan bütün ülkelerden yoğun tatilci geldi. Arap turistlerden de yoğun talep vardı. Özellikle Belek, Kemer otellerinde Arap yoğunluğu fazlaydı. Doluluğu Türk ve Araplarla sağladılar. Ama Side bölgesinde Arap ve Türklere yer vermekte zorlandık.”
Bu yıl Alman TV’lerde devamlı Türkiye’ye gidin yayınları yapıldı, çünkü…
Otelde bu yıl yerli turistlerin yoğun olup olmadığıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Demirtaş şöyle konuştu: “Dediğim gibi Rusya’dan zengin tatilci geldi. Almanya’dan Doğu alman bloğu geldi. Balkan ve Baltık da çok yoğun geldi. İki yıl pandemi sürecinde kapalı olan ülkeler birden açılınca biriken tatil paraları bu yılı buldu. Ayrıca bu yıl Alman TV’lerinde devamlı Türkiye’ye gidin ve destek verin yayınları yapıldı. Bunun nedeni Rusya’ya kaptırdıkları Türk turizm pastasını tekrar ele geçirmek istediklerindendir. Alman ve İngiliz turizm devleri bunu hedefledi. Çünkü Putin çok akıllı. Turist göndererek Türkiye’nin ekonomisinde bir koz elde etti. Nasıl Avrupa’ya karşı doğal gaz kozunu kullanıyorsa, Türkiye’ye karşı da turist kozunu kullandı. BU bir güçtür. Bir turizm ülkesine en çok kim turist gönderiyorsa, bu ülkenin döviz ekonomisinde ciddi etkisi ve gücü olur. Turizm aynı zamanda 7 ayrı sektörü beslediği için önemli bir ekonomi gücüdür.”
Öğrenci çalışanı okula başlayan oteller mecburen sezonu erken kapatacak
Bu sezon tüm otellerin personel sıkıntısı yaşadığını belirten Demirtaş personel sorununun geldiği boyutu çarpıcı ifadelerle anlattı: “ Maalesef sektörün yaşadığı en büyük sıkıntı budur. Tüm oteller sıkıntı yaşadı. Biz de yaşadık. Genel olarak otellerde kalifiye personel sıkıntısından dolayı şikayetlerde yükseldi. Gelen zengin Rus ve bol Alman turist maalesef bu eksikliği affetmedi. Maalesef personele yatırım yapmayan bir sektörüz. Personel maliyetinin gereksiz olduğunu düşünen ve önem vermeyen bir sektörüz. Bu bir gerçek. Turizmde gelecek göremeyen çalışanlar da başka sektörlere kaydı. 12 aylık yaşam düzeninde evine bakmak ve gelecek kurması gereken işçiye elbette 6 aylık bir çalışma süresi yetmez. İşçi de haklı. Asgari ücrete de iki kez zam geldi. Bu zamları olduğu gibi ekibine yansıtan ve asgari üstü maaş alan çalışanlarına da aynı oranda bu zammı yansıtan oteller daha şanslı ve akıllıydı. Ama asgari üstü maaşla çalışan personel ve yönetimine yansıtmayan oteller büyük kayıplar yaşadı. Hatta bazıları sezonu erken bile kapatacak. Nedeni de temmuz ve ağustos aylarında biraz öğrenci kesimiyle besledikleri iş hacmi eylül ayında % 40 düzeyinde düşünce hizmet veremeyecek hale geldiler. Bunu sektörde bir çok otelde duyuyoruz. Oteller kendi aralarında zorda kalınca maaşı biraz arttırarak birbirinden personel kaydırma sürecine dahi girdi.”
Bu yıl Almanlara ucuz Antalya tatili sunulmasının sebebi….
Alman ucuzluk marketlerinde “599 euroya 22 gün Side tatili” broşürleri son haftalarda çok tartışılmıştı. Bu kadar uzun süreli tatil için istenen fiyatın ucuzluğu tartışmalara sebep olmuştu. Yılgör Demirtaş konuyla ilgili düşüncelerini şöyle anlattı: “ Kış ayları para kazanma ayları değildir. Yazlık Resort bir otel için kış ayları, mevcut personelini elde tutabilmek, otelin marketing bilinirliliğinin kalıcı olmasını sağlamak, bankalarda finans döngüsünü yükseltmektir. Resort bir tatil otelinin her zaman hedefi kış aylarında öncelik maliyetleri yakalamak olmalıdır. Kazanç gelmeye başladığında ise bunu sürpriz olarak görmeliyiz. Gelen tatilci de bunu bilir. Kış ayları aktivite azlığı, konsept düşüklüğü ve hava şartlarını mutlaka hesaba katarlar. Ama bu kez Almanya’da bu şekilde satışa çıkılmasının sebebi, Rusya’nın doğal gazı kapatmasıdır. Bir alman için artan kış maliyetlerine karşı Türkiye’de tatil daha ekonomik gelecektir. Almanya’da normalde aylık doğalgaz ödeneği bir ev için 600 euro civarındadır. Bu rakam şimdi 1300 euro seviyelerine çıktı. Elektrik tüketiminde ise sınır baremi kondu. Bu limit aşıldığında ciddi ceza geliyor. Bu şartlar altında 600 Euro’ya Türkiye’de tatil daha karlıdır. Bunu birkaç otel fiyat vererek başlattı. Operatörlerde önden ödeme garanti etti. Ancak bu şartlara uygun bölge ise Çolaklı ve Kumköy bölgesidir. Otelin kışa uyumluluğu da önemli. Kapalı alanlarının bol olması. Kapalı havuzu olması gerekiyor. Bence doğru bir marketing. Ama gerçek alman sayısı azaldı. Ancak emekliller gelebilir. İş hayatı devam ediyor. Almanya büyük bir işçi göçü çekiyor. Mevcut iş hayatını da bırakıp nasıl tatile gelebilirler, bunu bilemeyiz. Öte yandan kış aylarını uzun tatille geçiren almanlar, yaz aylarında sezona ne kadar tatil bütçesi ayırabilirler, bu da bir tehdit. Ben biraz da farklı düşünüyorum. Kış turizminde bize en büyük rakip mısırın turizm hacmini düşürebilmemiz için Avrupa’yı kışın Türkiye’ye çekebilmeliyiz. Mısır zaten onlar için daha uzun ve yüksek uçak maliyetidir. Ama mısırın yüksek sezonu da kış sezonudur. Maalesef rekabette rakipten pay alabilmek de ticaretin bir kuralıdır. Pay eksildiğinde ise yatırımlarının durdurulmasını ve marketing yapısını zayıflatmaktır. Son yıllarda Türkiye’den büyük pay çekti mısır. BU payı geri çekip, Mısır’ı biraz zora sokmak lazım. Kendi turizm sektörümüzü daima yukarda tutmalıyız. Nasıl ispanya turizmde birinci öncelik ise Türkiye olarak her zaman avantajları arttırıp birinci önceliğe gelmeliyiz. Yani turizm sektörünü her zaman bizde nasıl artar gibi hesap etmemeliyiz. Belli bir pasta var. BU pastadan ne kadar ve nasıl pay alabiliriz. Bu pastanın yönünü Türkiye’ye nasıl çevirebiliriz. Rakipleri altta bırakmak gerekiyor. "
2023 bu yıl kadar iyi olmayacak, Avrupalı turist biriken parasını bu yıl harcadı
2019 yılının her şekilde geçildiğini belirten Demirtaş Rus pazarından kalan % 50 açığı Avrupa pazarının fazlasıyla kapattığını söyledi. Arap pazarlarının da bu yıl yoğunlaştığını belirten Demirtaş şöyle konuştu: “ Örneğin İstanbul da rekorlar yılı yaşıyoruz. İstanbul Araplarla doldu. Ege İngilizlerle doldu. Antalya İngiliz, alman ve her ülkeden gelenlerle doldu. 2019 rakamlarına ulaşmadık diyemeyiz. Ama Kemer ve Alanya bölgeleri maalesef turizmde her zaman eksiklik yaşadığı için kaybetmeye mahkum. Kemer Rus bölgesi olduğu için kaybetti. Alanya’da düşük kalite hizmet verdiği için kaybetti. Sezon başında da söylemiştim. Krizler bizleri dik ve dinamik tutmalı. Disiplinize etmeli. Krizler de olmalı. Böylece şımarmayı engeller. İyi olanlar kalsın. Kötü olanlar elensin.2023 için henüz konuşmak erken. Ama tahminim bu yıl kadar iyi olmayacak. Rus pazarı aynı olacak. Avrupa ise biriken parasını bu yıl harcadı. Bu bizi yanıltmasın. Bizim turizmcimiz her zaman iyiyi görmek ister. Kötüyü çabuk unutur. Ama her şey kış aylarında yaşanacak savaş ve krizlere bağlı.”
Bölgemizde oteller fiyatlarını ortalama yüzde 20 artırdı
Sezon genelinde bölgede fiyat artışlarının ortalamalarda % 20’yi geçmediğini ifade eden Demirtaş “ Hatta % 10’da kalan da var. Kontrat rakamlarına bakmayınız. Hiç kimse kontrat rakamlarından satamıyor. Mevcut aksiyon indirimleri önemli. Her yıl gerçekleşen ortalamaya oranla bu yıl % 20 artış oldu. Gelecek yıl için genel olarak % 9 ila % 15 kontratlarda fiyat artışı oluyor. Ama bu da yanıltıcı. Yine sezonun gelişine ve gerçekleşene bakmak gerekiyor. Dediğim gibi kış zor geçecek. Herkes için.” Dedi.