Türkiye’deki yüksek enflasyon karşısında ekonomik çözüm arayan ve tatil süresini birkaç gün kısmaya başlayan yerli ve yabancı turist, geçen sezon her şey dahil 7 gün için harcadığı ortalama 49 bin liralık bütçesiyle, bu sezon 5 güne yaklaşık 50 bin lira ödeyerek tatil yapabiliyor.
Maliyet artışı karşısında turistin tatilden vazgeçmediğine işaret eden sektör temsilcileri, “Ancak önceden 7 gece konaklıyorsa artık 5 gece kalıyor. 9’sa 7’ye, 3-4 günse 1,6-2 geceye düşüyor” dedi. Otellerin de turistlerin değişen taleplerine cevap vermek için çalıştığına işaret eden sektör temsilcileri, “Beş gecenin altında satış vermeyen konaklama tesisleri, şu anda 3-4 gecelik satış vermeye başladı.
Jolly Tur Yurtdışı Turizm Direktörü Tolga Tekin, enflasyonist ortamda maliyet artışlarının iç turizmde tatilci davranışlarına etkisine yönelik, “Tatil bir ihtiyaç. Geçmişte 7 gece konaklıyorsa, artık 5 gece konaklayabiliyor. Veya daha makul fiyatlı otelleri tercih ediyorlar” diye konuştu. Sektör cirolarında enflasyondaki artışın etkili olduğunu, ancak turist sayısının da yüzde 30-35’lik bir yükseliş görüldüğüne işaret eden Tekin, “Buradaki fiyat artışlarına göre tatilciler, kendi bütçesini ayarlıyor” diye konuştu.
Yüksek enflasyonla satın almadaki düşüşün rota değişikliğine neden olup olmadığı konusunda Tekin, “Keskin bir değişiklik yok. Alışkın olduğu yere yine gidiyor. Örneğin Ayvalık’ı seven yine Ayvalık’a, Çeşme’yi seven yine oraya gidiyor. Ancak daha lüks segmentten A-B kategorisine yöneliş ve daha az konaklama sayısı söz konusu” değerlendirmesi yaptı. En çok talep gören bölgenin neresi olduğu sorusuna Tekin, “Her zaman Akdeniz” yanıtını verdi.
Geceleme sayıları düşüş trendinde
Ela Hotels & Resorts Turizm Koordinatörü Korhan Alşan, sektör girdi maliyetlerinin Kovid-19 sonrasında arttığını, önceden dengelenebilen maliyetlerin kurların durağan seyretmesi ve yüksek enflasyonun negatif etkiyle fiyatlara yansıdığını vurguladı. İç piyasada turist sayısının yüzde 30 artığını, ancak gecelik tatil periyotlarındaki düşüşe işaret eden Alşan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm dünyadaki kaynak pazarlarda geceleme sayıları düşüyor; kişi başı yüzde 10-15’lik bir düşüş söz konusu. Önceden yabancı turistin 9 gün olan geceleme sayısı 7-8’e düştü.
Bu, pazara göre farklılık gösteriyor. İç piyasada ortalama 6 gece olan konaklamalar da 5 - 5,5 gecelerde. Tüketiciler, daha uygun fiyatlı dönemlere, erken rezervasyon kampanyalarına ya da tatilin kısaltılması gibi farklı çözümlere ilgi göstermeye başladı. Tüketicinin tatilini karşılama ihtiyacı devam ediyor, ancak bütçe odaklı bir davranış sergiliyor. Bu, hem yerli hem yabancı turist için geçerli. Fiyat hassasiyeti yüksek. Global ekonomik durgunluk, jeopolitik gelişmeler, küresel belirsizliklerin tüketiciler üzerindeki etkileri, tüm sektörlerde olduğu gibi turizmde de hissediliyor.”