Son yıllarda devlet ve özel üniversitelerde peş peşe açılan 4 yıllık gastronomi programları, en çok talep gören bölümlerden biri haline geldi. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde 36'sı devlet, 27'si vakıf üniversitesinde olmak üzere toplam 63 Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrenci aldı. Bu bölümler için açılan 3.679 kontenjanın yüzde 94.9'una denk gelen 3493'üne öğrenci yerleşti. Kesin kayıt yaptıranların sayısı ise 3.104 oldu.
Yemek programlarındaki modeller örnek oluyor
Turizm eğitiminin duayen isimlerinden Özyeğin Üniversitesi Otel Yöneticiliği Lisans Programı Müdürü Mehmet Teoman Alemdar gastronomi bölümlerine yüksek ilgide en önemli etkenin hemen her televizyon kanalında yayınlanan yemek programları olduğunu söyledi. Televizyonlarda yemek ve aşçılık üzerine çok sayıda yarışma programı olduğunu ifade eden Alemdar, " Burada örnek modeller var. Bu durum çekici geliyor gençlere. 'Hiçbir şey yapamazsam ben kendi küçük restorantımı açarım' diyor. Ve gastronomi bölümlerine yöneliyorlar." diyor.
Yemek yapmayı bilmeyenler artık dünya mutfağından haberdar
Yemekle ilgili fazla bir şey bilmeyen insanların yemek programları sayesinde dünya mutfaklarından haberdar olduğuna dikkat çeken Alemdar " Evlerde, gençler arasında bunlar konuşuluyor. Hangi kanalı açsanız mutlaka kanalların birinde gastronomi programına rastlıyorsunuz. Bu programlar en direk biçimde farkındalık oluşturuyor. İnsanlar değişik ülkelere gidebiliyor orada şef olabiliyor değişik yerlerde çalışabiliyorlar. Gençlerin yemeğe biraz ilgisi varsa artık direk gastronomiye yöneliyor. Bu yüzden bu programlar çok daha fazla öğrenci çekiyor." diyor.
Yeni üniversite açılırken Gastronomi olmazsa olmaz haline geldi
Bir kaç yıl önce üniversitelerde gastronomi programlarının hiç olmadığını belirten Alemdar gastronomi üzerine ilk 4 yıllık programın Yedipetepe Üniversitesiyle başladığını dile getirdi. Yeditepe'den sonra bir iki üniversitede daha bu programın açıldığını belirten Alemdar, " Günden güne gastronominin dünya genelindeki dikkat çekici özelliği görüldü. Sabahtan akşama kadar sadece yemek üzerine yemek yapan televizyon kanalları oluştu. Şef yarışmaları hız kazandı. Bu sebeple yeni kurulan üniversiteler gastronomi programlarını düşünmeden açıyorlar. Şu anda gastronomi programları en çok revaçta olan programlar arasında. Bir üniversite açıldığında öncelikle olarak bir gastronomi programı düşünülüyor. Mühendislik, işletme ve hukuk gibi gastronomide oldukça ilgi çekiyor." diye konuştu.