TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya üyelere yönelik düzenledikleri anketin sonuçlarının koronavirüs sebebiyle yaşanan kaybı gözler önüne serildiğini söyledi. Bağlıkaya "Anket çalışmamızın sonuçlarına göre, üyelerimizin yüzde 80’i şimdiden yüzde 75’in üzerinde ciro kaybına uğramış durumda. Üyelerimizin yaklaşık yüzde 75’i koronavirüs salgını ve sonuçlarının ekonomik varlığı için çok güçlü tehdit oluşturduğu kanaatinde" diye konuştu.
Kendi kaynaklarıyla ayakta kalabilmeleri imkansız
Bu kadar hızla ve beklenmedik daralma ile küçük-orta büyüklükteki seyahat acentelerinin kendi kaynakları ile ayakta kalabilmesi imkansız olduğunu ifade eden Bağlıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devletin tüm dünyada ve özellikle Avrupa’da olduğu gibi seyahat acentelerine özel destekler vermesi zorunludur. Yaşanabilecek olası iflasların rakamlarla ifade edilemeyecek boyutta kayba yol açacak, mesleki ticari işletme olan seyahat acentelerinin büyük çoğunluğu yok olup pazar, finansal gücü büyük bir-iki seyahat acentesinin tekeline kalmış olacaktır. Unutulmamalıdır ki, ülkemizde turizm yeniden canlanacaksa bunu dün olduğu gibi yarın da o turisti, evinden çıkıp, ülkemizi seçerek tatil yapmaya ikna edecek bu işi meslek edinmiş seyahat acenteleri başaracaktır. Gücünü sadece sermayeden alarak ayakta kalacak yapıların bunu başarması mümkün değildir. Yakın zamanda batan Thomas Cook örneği unutulmamalıdır."
Sektör aktörleri yaşatılmalı
Türkiye’nin 2020 turizm hedefinin, 58 milyon ziyaretçi sayısına ulaşmak ve 40 milyar dolardan fazla turizm geliri elde etmek olarak belirlendiğini anımsatan Bağlıkaya, "Bu süreçte asıl hedeflenmesi gereken, kriz sonrasında tesis ve seyahat acenteleri açısından hiç kimsenin sektör dışında kalmak zorunda kalmaması olmalıdır. Rakamlar, bu sektörün kahramanları tarafından oluşturulan sonuçlardır. Esas olan bizi gelecekteki hedeflere götürecek sektör aktörlerini korumak, yaşatmak olmalıdır" şeklinde konuştu.
Çalışanlarımızın işsiz kalmasını istemiyoruz
Sektörde istihdam kaybı olup olmayacağına yönelik soru üzerine Bağlıkaya, "İstihdam kaybı en son istediğimiz şey. Çünkü sektör olarak çalışanlarımızın işsiz kalmasını istemiyoruz, özellikle mesleki ticari işletme olarak deneyimli personelimizi kaybetmek bizim için de büyük kayıp anlamına geliyor. Seyahat acentelerimizin mevcut durumda personelini ne kadar koruyabileceğini bilemiyoruz. Seyahat acentelerimiz ile gerçekleştirdiğimiz ankete göre üyelerimizin yaklaşık yüzde 50’si koronavirüsün neden olduğu ekonomik daralma nedeniyle yüzde 75 oranında istihdam kaybı yaşayabileceğini belirtiyorlar." yanıtını verdi.
Bağlıkaya, turizm sektöründe çalışanların Türkiye’deki toplam sigortalı istihdamın yaklaşık yüzde 9’unu oluşturduğunu vurgulayarak, "Turizm mevsimsellik etkisinin yoğun hissedildiği özellikle bahar aylarından itibaren istihdamın arttığı sektörlerimiz arasında. Bundan dolayı uzun yıllardan bu yana turizmin 12 aya yayılmasının istihdama sağlayacağı katkıdan bahsediyorduk. Ancak içinde bulunduğumuz mevcut koşullar bırakın turizm alanında yeni istihdamın sağlanmasını maalesef ki işten çıkartmaları gündeme getirmiş durumda." diye konuştu.
Kısa Çalışma Ödeneği 9 aya çıkarılmalı
Devletin aldığı önlemler arasında “Kısa Çalışma Ödeneği”nin de yer aldığını anımsatan Bağlıkaya, belli bir süre için bu desteğin faydasını görebileceklerini söyledi.
Bağlıkaya, şunları kaydetti: "Ancak hiç arzu etmediğimiz bir durumu da vurgulamak isterim ki koronavirüsün etkisi devam ederse turizm alanında sezonu açamayan turizmcilerimiz yeni personel işe alamayacağı gibi mali gücü kalmadığı için mevcut personelini de işten çıkarma yoluna gidebilir. Bu bakımdan talep ettiğimiz destekler arasında 'Kısa Çalışma Ödeneği'nin süresinin 9 aya çıkarılması da bulunuyor. Bu süreçte devletimizin desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Temennimiz bu virüsün bir an önce kontrol altına alınması ve üretim, hizmet çarkının tekrar dönmesidir."