TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya: Belge devrinin işlevsizleştirilmesi sektöre yapılmış büyük bir haksızlıktır

16 Nisan 2020, 12:46
Belge devrinin işlevsizleştirilmesinin sektöre yapılmış büyük bir haksızlık olduğunu dile getiren TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Ortaya çıkan sonuç, maalesef hayal kırıklığından ötedir” dedi.

Seyahat acentası belgelerinin devredilebilmesinin önünü açan yasa değişikliği teklifiyle ilgili görüşlerini yayınladığı bir video mesajla açıklayan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Ortaya çıkan sonuç, maalesef hayal kırıklığından ötedir. Belge devrinin işlevsizleşmesi sektöre yapılmış büyük bir haksızlıktır” dedi.

Belge devriyle ilgili olarak TBMM Başkanlığına sevk edilen kanun teklifinin seyahat acentalarının beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Firuz Bağlıkaya, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bizim devirden beklentimiz bu esaslara ilişkin iken, Bakanlık tarafından hazırlanan değişiklik teklifi ile bu hedefleri elde etmek şöyle dursun, seyahat acentalarının unvanlarını, markalarını devir etmelerinin önü kapatılarak sahip oldukları değerler dahi yok sayılmaktadır.

Belge devri ile sınırlanan bu teklif, içeriği itibarı ile seyahat acentalarının değerini üst sınırının 70 bin TL olacak şekilde belirlemekte ve devir almayı yeni seyahat acentası kurmak isteyen girişimcilere alternatif olarak sunmaktadır. Böylece elde edilecek tek sonuç; TÜRSAB’ın yeni kuruluşlardan elde ettiği gelirin de ortadan kalkması olacaktır.

Çözüm olarak önerdiğimiz belge devrinin işlevsizleşmesi sektöre yapılmış büyük bir haksızlıktır.

Devir hakkının işlevi için olmazsa olmaz husus, yeni belge bedelinin günümüz koşullarına uygun olarak belirlenmesidir. Devir işleminde seyahat acentasına biçilecek değer, yeni belge bedeli ile uyumlu olmalıdır.

Günümüzde hiçbir iş kolunda 60-70 bin TL ile bir iş kurulamazken, seyahat acentalığı mesleğine girişin böylesine düşük bedelli olması kabul edilemez. Bu nedenle sunduğumuz çözümün her unsurunun birbiriyle bağlantılı olduğunu, birini yapıp diğerini yapmamanın çözüm olmayacağı, tam tersi sonuçlara neden olacağı açıktır.

Bu konudaki önerimiz ve Bakanlığa sunduğumuz çalışmamız şu unsurları içermektedir:

Belge devri Birlik ve Bakanlık onayı ile yapılabilmelidir. Yeni Belge bedeli 300 bin TL olmalıdır.

Kredi teminatı olarak işletme rehni seyahat acentasının siciline işlenmesi suretiyle kurulmalıdır.

Bankalar, işletme rehni ile en az belge değerinin yarısı kadar kredi vermelidir.

Meslek birliğimizin işlevini sürdürebilmesi için hem aidat hem de yeni acenta kuruluş gelirlerinden mahrum kalacağı göz önüne alınarak; yeni belge bedelinin dörtte biri, devir kayıt ücreti olarak TÜRSAB’a ödenmelidir.

Seyahat acentalarının TÜRSAB’a ödeyeceği yıllık aidat miktarı kayıt ücretinin binde biri olmalıdır.

Torba yasaya konulacak teklifin belirttiğimiz unsurları içermemesi halinde bu değişiklikten sağlanacak faydanın ne olduğunu sorgulamalıyız.

Elimizdeki teklifin yaralanmadan düzeltileceğine inanıyor, yasama organımıza güveniyoruz.”

Yorumlar
ERTUĞ
19 Nisan 2020, Pazar 05:47
Sayın firuz bey 300 bin tl belge parası mı olur.300 bin tl verip küçük ölcekli acenta bu parayı nasıl çıkartacak birde bunun ticaret odsı kaydı size olan yıılık aidat devlete verilen vergi stobaj kira elaman ücreti.görende aylık en az 20 bin kerla iş yapılıyo der.allahaşkına biraz mantıklı konuşun.sonra belge devri diyip birilerini zenginmi edeceksiniz.Gelen giden küçük yollu yatırımcının parasına göz dikiyor.Bana göre en makul yeni belge 50 ile 70 bin tl arası yani şuan ki tutar.Bunu verirken bakanlık teminat ve bi takıp kefil gibi belge almalı ki yeni acacak acenta acıp milleti dolandırmasın.Acacağı bölgedeki ticaret odası yeni üyesine kefil olmalı her önüne gelene verilmemeli.Umarım sesimizi duyan olur.Kalın sağlıcakla.
Zeynel A. Tilki
18 Nisan 2020, Cumartesi 01:01
Turizm Acenta işletmeciliği, kriz zamanlarında en hashas bir müessese olması nedeni ile, müteşebbisi koruma kalkanı bir zorunluluk olmalı, Turizm yanlızca ticari kazanç kapısı olmayıp, uluslar arası kültürel bileşim elçiliği görevini de üstlenmektedir, bu oluşum uzun bir süreç deneyimi ile kazanılacak kaabiliyettir, siradan bir bakkal dükkanı yada köşe başlarındaki simit büfesi değil, evet, onlarda emek ürünü fakat, Turizm deneyimi yıllar alan bir öznedir, basit bir kuruluş ve cep haşlığı ile kurumsallaşacak bir yapı değil, o neden ile beleşe kuruluş bekleyen arkadaşlar önce biraz düşünmeli. Bedeli 300 bin Tl.'nin üzerinde olmalı.
Mehmet Çanakçıoğlu
17 Nisan 2020, Cuma 11:09
Sayın Başkanım bir belge ücreti 300 bin olması demek yeni bir iş açmak isteyen bir giridimci için biraz ağır olmazmi. Sadece belgeye o parayı verecek diğer giderlerde var bir de aylarca o belgeyi beklemek var...
cenek
17 Nisan 2020, Cuma 02:18
rehberlerin kokartları sadece yurt içinde geçmektedir... bunu bilmeden buraya yorum yapmak sektörümüzde işin erbabı ne kadar az insan olduğunun göstergesidir.
Muş Tekin
17 Nisan 2020, Cuma 08:22
Belge parasını sadece bakanlık almalı oda büyük rakamlar olmamalı türsab her derneğin yaptığı gibi şoför odaları gibi aiidat almalı müsrüs harcama yapmasın madem dernek üyeleri bastırmadan sömürmeden yurt içi gezilerinde rehberin ne işi var bu ecanteler için yük devilmi saltanatı kaldırın yenilerde yapsın her bireysel çalışsın görüyorsunuz dünyanın haline kim o parayla mezara gitmiyor hayırlı işler bol kazançlar dilerim sağlıkla kalın
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha