TÜRSAB’ın 560 milyon lira borcu var
TÜRSAB’ın bugün itibariyle 560 milyon lira borcu var bu rakama son faizlerdeki hareketlilik dahil değil. Çok eskiden gelen bir borç ve bu borcun yükümlüğü yerine getirilmemiş. TÜRSAB’ın borcu esas olarak bir takım borçlara kefil olmasından kaynaklanıyor. Maddi olarak borç ödeme planı çerçevesinde bu borcun ödenmesi için bir aksiyon planı hazırlayıp Bakanımız vasıtasıyla Cumhurbaşkanımıza sunduk.
TÜRSAB binasının satılmaması için elimizden geleni yapıyoruz
TÜRSAB Genel Merkez binamız bir bankaya ipotekli. Banka ne zaman istese burayı satar. Bina satılabilir, satılmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Arslanlar gibi mücadele veriyoruz. Omuz verecek arkadaşımız varsa gelsin mücadelemize destek olsun. Dışarıdan ‘A bina satılıyormuş” dedikodusu yapmanın bir alemi yok ki. Satılmasın diye uğraşıyoruz.
7 ayda 100 haciz geldi, bunların içinde seyahat acentaları da vardı
7 ay oldu biz buraya geleli 7 ayda 100 civarında haciz geldi. Sabah, öğle, akşam haciz. Binamızdan eşyamızı götürmeye çalışanlar için de bizim mesleğimizin içinde olanlar vardı. Hacizle binadaki masaları götürmek isteyen arkadaşlarımız oldu. Bunları şikayet olarak söylemiyorum. Bunlardan korkup kaçacak bir yönetim değiliz.
TÜRSAB Merkez binası 67 milyon liraya yapılmış
TÜRSAB’ın merkez binasını herkes çok merak ediyor değil mi. Bu binanın inşaat maliyet bedeli 67 milyon 779 bin tl. Bina inşaat alanı 9 bin 323 metrekare. Bu binanın toplam maliyeti yapıldığı günde 39 milyon dolar. Resmi kayıtlar bunlar. Metrekaresi 4 bin 237 dolara yapılmış. Banka satışa geldiği için ekspertiz değerini çıkardı. Binanın şu anki ekspertiz bedeli 8 milyon 874 bin dolar.
Garibaldi binasına 10 milyon dolar harcanmış ama hiçbir şey yok
Beyoğlu’nda bulunan Garibaldi binasının restorasyonu için TÜRSAB 10 milyon dolar harcamış. Karşılığında 10 yıl kira var o da izne tabi. 6 yılı da geçmiş. 4 yıl kalmış. 10 milyon dolar harcanmış ama hiçbir şey yok. Garibaldi binasıyla ilgili İtalyan vakfıyla şöyle bir anlaşma yapmak üzereyiz. 10 yıl artı 10 yıl daha başka bir bedel ödemeden sözleşmeyi uzatmaya çalışıyoruz. Binanın ruhsat sorunları var. İnşallah çözüp orayı TÜRSAB’a kazandıracağız.
KOMER için TÜRSAB’ın cebinden 65 milyon dolar çıkmış
Kuşadası Kongre Merkezi(KOMER) 41 bin metrekarelik bir inşaat alanı bu. Fizibilite yapılmadan Kuşadası’nın dibine kongre merkezi yapılıyor. 300 milyon lira sermaye konulmuş buraya. Daha sonra 100 milyon lira daha borçlanılmış. O günün parasıyla 150 milyon dolar para harcanmış. Bunlar kayıtlı. Eleştiri için de söylemiyorum. Herkesin kendi takdirine bırakıyorum. 150 milyon doların 65 milyon doları TÜRSAB’ın cebinden çıkmış. Ayrıca 15 milyon dolar da alacaklıyız. Bu haldeyiz ama oradan alacaklıyız. Orası batık mı batık. Geçen hafta elektrikleri kesildi. Efsane KOMER’imiz bu.
TÜRSAB’ın 6.5 milyon dolara mal olan otelinin kirası 1000 lira!
Kütahya Çavdarhisar’da TÜRSAB’ın oteli var. Otel 13 milyon liraya mal olmuş. O günün parasıyla 6.5 milyon dolara mal olmuş. Otelin doluluk oranı yüzde 1. İçerideki işletici 1000 tl artı kdv aylık ödüyor. 6.5 milyon dolara yatırım yapmışız 1000 tl kira alıyoruz aylık.
80 liraya satılması gereken vizeyi 19 liraya satmışlar
Vize operasyonumuz var bir de Irak vizesi. 710 bin 390 adet vize vermiş TÜRSAB. Toplam söylüyorum. Bunların hepsi savcılıkta. Kesilen net fatura toplamı 13 milyon 645 bin tl. Elde edilmesi gereken para 56 milyon lira kesilen fatura 13 milyon lira. 43 milyon iade fatura alınıyor. 80 liraya satılması gereken vize 19 liraya satmışlar.
Batık şirketten çek alınmış alacak görünüyor
Batık şirketten çek alınmış alacak görünüyor. Biz 90 milyon lira alacağımız var diye Genel Kurul’a girdik. Halbuki o alacak TÜRSAB Limited’den. Limited’in parası var mı yok. Çekler canları isteyince yazılmış. Hatır çeki yazılmış. Bu dönemin tamamını geride bıraktık. Burada artık kayıtlı olmayan hiçbir şey yok. Kaç personelimiz var, kaç lira maaş alıyor bunlar gizli bilgiler değil. Eskiden bu bilgileri vererek insanlar prim yapıyordu ‘Vay be TÜRSAB’ta adamı var her şeyi öğreniyor’ deniliyordu.
Müze biletlerinden 180 milyon lira gelir elde edilmiş ama acentalara biletleri teslim edilmemiş
TÜRSAB, müze gişelerini işlettiği 2011-2016 döneminde 1.5 milyar liralık bilet satmış. Bu rakamın 180 milyon lirasını TÜRSAB gelir olarak kasasına koymuş. Bu kadarlık gelire rağmen acentaların biletleri teslim edilmemiş. Acenta doğal olarak diyor ki ' Biletim nerede ben para verdim biletimi ver' İyi de bilet yok. Binada ne kadar bilet çıktıysa hepsi kayıtlı. Bazı biletler kefalet olarak bankalara verilmiş alacaklısı banka. Biz ona dokunamıyoruz. Bankalar müsaade alıp bizden tüketiciye satıyorlar ve bizim borcumuzdan düşüyorlar. Olmayan biletleri nasıl vereceğiz. Biz de çözmeye çalışacağız. Bu biletlerin en azından parasını ödemeye çalışıyoruz şu anda
Bizden önce TÜRSAB'ın borcunu bilen var mıydı, artık her şey kayıtlı
Belirsiz bir şey yok her şey kayıtlı yazılı ve resmi. Bundan önce TÜRSAB’ın ne kadar borcunu biliyor muydunuz. Bilen bir tane seyahat acentası var mıydı. Biz açıkladık şeffaf bir şekilde. Şimdi TÜRSAB’ın kayıt dışı gelirleri var mı hayır yok. Bütün gelirlerimizi paylaşıyoruz. Şirket faaliyetlerini durdurduk. Hac döneminde bir tane vize satmadık. Vizeyi verdiğimiz bütün arkadaşlarımızı internet sitesinde yayınladık. Daha önce yaşandı mı böyle bir şey yaşanmadı. Daha önce her şey gizli kapaklı kimden geldiği belli olmayan şekildeydi servis paraları makbuzsuz paralar. Bunların hepsi şimdi kaydımızda var.
Yasal olarak yapmamız gereken şey neyse onu yapıyoruz
Yasal olarak yapmamız gereken şey neyse onu yapıyoruz. Aksiyon alındı her türlü resmi girişimler yapıldı. TÜRSAB yönetimi olarak bizden önceki dönemde yaşanmış bütün olayları resmi makamlara resmi bir biçimde ilettik
Mali problemleri çözdüğümüz zaman borçları ödeyeceğiz
Bilet için TÜRSAB şirketlerine para ödeyenlerin mağduriyetleriyle ilgili. TÜRSAB’ın dışındaki şirketlerdeki birikmiş olan bu borçları TÜRSAB kendi geliriyle ödeme imkanına sahip değil. O borçların ilişkili olan şirketlerle ilişkiyi dondurduk. Her alacaklıya da diyoruz ki “Mali olarak bu problemi çözdüğümüz zaman ödeyeceğiz bunları”
TÜRSAB’ta bir ilki gerçekleştirdik
Seçimde taahhüt ettiğimiz şeyleri hemen hemen yaptık. Kavga platformu olmaktan çıkardık TÜRSAB’ı. En önemli icraatımız yönetmeliksiz yönetilen TÜRSAB’a yönetmelik getirmek oldu. Yönetmeliğin gerektirdiği şekilde de bölgelerde de seçimleri yaptık hiçbir seçime de müdahale etmedik. Bir ilki gerçekleştirdik. TÜRSAB yönetimi bir seçime taraf olmadan bölgede nabızları tutacak arkadaşların seçimlerine izin verdi yol verdi. TÜRSAB’ı şeffaflaştırdık. Her şey ortada. Bilançolarımız yayınlanacak. 9 aylık bilançomuz eylül bitecek ekim ayında yayınlanacak. Ticari faaliyetlerin tamamını durdurduk. Buna rağmen maaşlarımızı vaktinde ödüyoruz. Bütün etkinliklerde de eskisinden çok daha etkin bir şekilde varlığımızı sürdürüyoruz. Üye limitlerini sınırlayacağız dedik onu da yapıyoruz yasal düzenlemelerle ilgili çalışmalara başlayacağız dedik onu da yapıyoruz üyelerimize formlar gönderdik bu formların içini isteklerini eksikleri dolduracaklar biz onları dijital ortamda ayrıştıracağız o istekleri mümkün olduğu kadar yerine getirmeye çalışacağız. Her ne kadar eskiden kalmış alışkanlıklar bizi her alanda bizi engellemeye çalışsa da 96 değil 196 haciz de gönderseler biz yolumuzdan hiçbir şekilde dönmeyeceğiz. Aidatları söz verdiğimiz gibi indireceğiz belge devrine izin vereceğiz. Söz verdiğimiz her şeyi biz bu seçim süreci içinde bitireceğiz.
Artık Genel kurullar 3 gün sürecek, her şeyi konuşacağız
TÜRSAB Genel Kurulu’nu eski genel kurullar gibi yapmayacağız artık. Genel kurulumuzda bunların hepsini tartışacağız. 3 gün olacak genel kurul. Bunları tartışacağız.
Yorumlar
İlker KOŞAR-Barida Turizm.
27 Eylül 2018, Perşembe 06:07
Şahin DİLEMRE (NORTHWEST TURİZM)
27 Eylül 2018, Perşembe 11:36
Nedim YILMAZ
27 Eylül 2018, Perşembe 10:58
+ Yorum Yaz