Turizmin görünmeyen kahramanlarının günü...

Turizmin görünmeyen kahramanlarının günü...
21 Şubat 2019, 13:11
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) 21 Şubat Dünya Rehberler Günü kapsamında Anıtkabir'i ziyaret etti. TUREB Başkanı Ahmet Zeki Apalı'da rehberler günü için bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

TUREB, 21 Şubat Dünya Rehberler Günü dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti. Tören sonrası TUREB Başkanı Ahmet Zeki Apalı ve beraberindeki heyet Manisa'dan turla gelen köylü kadınlar ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi öğrencileri ile sohbet etti.

TUREB Başkanı Ahmet Zeki Apalı'da rehberler günü için bir yazı kaleme aldı. Apalı, yazısında rehberlerin turizm için önemini anlattı. İşte o yazı...

"21 Şubat Dünya Rehberler Günü, dünyada ilk kez 1990 yılında kutlanmaya başlayan, ülkemizde ise 1997’den beri kutlanan turizm sektörünün görünmeyen kahramanlarının en özel günüdür. Amaç, toplumda rehberlik mesleğinin farkındalığını artırmak mesleğin
önemi, niteliği, gerekliliği ve saygınlığı konularında kamuoyunu bilinçlendirmektir.

Bizim de üyesi olduğumuz uluslararası meslek kuruluşlarının tanımlarının yanında 2012 yılında yayımlanan meslek kanununa göre turist rehberliği “…ülkenin kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerleri ile varlıklarının kültür ve turizm
politikaları doğrultusunda tanıtılarak gezdirilmesi…” görevini yerine getirme hizmetini sunma hak ve yetkisine sahip kimse olarak tanımlanmıştır. Ülkemizin en avantajlı sektörünün turizm olduğunun farkına varılmasıyla birlikte bu meslek yasa ile tanımlanmış, mesleğin sadece yetkilendirilmiş ehil kimseler tarafından yapılması halinde avantajımızı kalıcı olarak kullanabileceğimizi ifade etmiştir.

Rehberler için çok şey söylenebilir; bilgi verici, bilgi çeşmesi, öğretmen, tanıtıcı, motivasyon verici, ülke büyükelçisi, ülke misyoneri, grubun animatörü ya da analizcisi, grup lideri ve amiri gibi… Rehberler birkaç cümle ile çeviri yapan kişiler değil de, turistlerin başka kültürlerle tecrübe kazanmasını sağlayan, turisti başka kültürleri görmeyi, duymayı, koklamayı, tatmayı ve hissetmeyi sağlayan kişilerdir.

Rehberler;
• Sorumluluğu üstlenen liderlerdir.
• Turistlere ziyaret ettikleri yerleri anlamaları için yardımcı olan öğreticilerdir.
• Ziyaretçilerin tekrar gelmesini sağlayacak şekilde destinasyonu tanıtan ve misafirperverlik sunan amirlerdir.
• Misafirler için konforlu bir çevre sağlayan ev sahibidir ve sayılan dört rolün nasıl ve ne zaman yerine getirileceğini bilen hizmet sunucusudur.

Rehber değişken koşullar içerisinde mesleğini icra eden kişi olarak, kendini ve bilgilerini yenilemesini bilmelidir. Meslektaşlarından geride kalan rehber iş bulma konusunda zorlanacak, bulabilse bile grupların beklentilerini yeterince yerine getiremeyecektir. Bir
rehberin bilgisini her geçen gün, günün koşullarına ve mevzuat değişikliklerine göre geliştirmesi, yenilemesi gerekmektedir. Örneğin bir rehberin, gezi yapılan yerlerin giriş fiyatlarını, döviz kurlarını, hava durumu ve yol durumları gibi bilgilerini sürekli
güncellemeleri gereklidir. Yine rehberler, ülkede gelişen ekonomik, siyasal, sosyal her türlü olayı, yeni keşfedilen gezi yerlerini bilmelidir.


Profesyonel turist rehberliği, Türkiye gibi çok sayıda medeniyeti barındıran ve uluslararası imaj sorunu olan ülkelerde stratejik öneme sahip bir meslektir.

Çünkü,

• Rehberler, ülke turizmine hizmet veren, çeşitli ülke insanlarıyla karşılaşan ilk kişi, turistlerle ülke insanları arasında diyalog kuran ve iletişim sağlayan kişilerdir.
• Rehberler, Türkiye'nin imajını turistlere güven verecek, bütün insanların ziyaret ettikleri ülkelerde evlerindeymiş gibi hissettirebilecek, turistlerin ülkeye yabancı hissetmemelerini sağlayabilecek aracılardır.
• Rehberler, Türkiye’nin güzel yörelerini, tarihi yerlerini, şehirlerini vb unsurları gösterecek, onlara ülkemizi, ülke imajımızın oluşumuna en büyük etki eden tarihimizi, insanlarımızı, yaşam tarzımızı en iyi şekilde anlatabilecek, ülkemiz ve diğer ülkeler
arasında barış ve dostluk mesajları iletebilecek kişilerdir.
• Rehberlerin turiste kendi dilinde ülkemizi anlatması broşürlerden ya da diğer iletişim araçlarından daha etkili olacaktır. Rehberler, kadar turistlerle iletişim kurabilen başka bir turizm çalışanı yoktur.
• Rehberler, birebir iletişim içinde bulundukları turistlere samimiyetini hissettirebilir, bu samimiyet ne televizyonlarda ne de gazetelerde oluşturulabilir. Turistler, yaşı ya da statüsü fark etmeksizin rehberi tüm dikkatleriyle dinler, söylediği ve anlattığı her şeye değer verir.
• Rehberler, insanların ülkemize sempati duymalarını sağlayabilecek, Türkiye dendiğinde yüzlerinde gülümseme uyandırabilecek en etkili insanlardır.

Tabii ki bu sayılanların gerçekleşebilmesi için, profesyonel turist rehberleri, mesleklerinin gerektirdiği niteliklere ve özelliklere sahip, gerekli eğitimi görmüş ve ülkesi adına bir nevi kültür elçisi olduğunun bilincine sahip olan insanlar olmalıdırlar. Aksi takdirde, yani eğitimsiz ve bilinçsiz kişilerin rehberlik yapması durumunda, ülkemizin hak etmediği olumsuz yaklaşımların yok edilmesi ve ülkemizin sahip olduğu olumsuz imajın silinip, olumlu imajın güçlendirilmesi oldukça zorlaşacak, turizm ve rehberlerin ülke imajımıza yapabileceği etki tamamen kaybolacaktır. Türkiye ile ilgili olumsuz düşünceler barındıran turistlerin karşısına
çıkan rehberler, onların düşüncelerini anında eritebilir.

21 Şubat Dünya Rehberler Günü Kutlu Olsun!"

Yorumlar
Melahat Öğ
21 Şubat 2024, Çarşamba 02:56
Kutsal bir deger taşıyan Rehberlik Mesleğine degindiginiz son derece de bilgili yuksek sorumluluk taşıyan kaleminizden dokulen yazınızı heyecanla okudum.Yureğinize kaleminize sağlık.Degerli baskanımızın şahsında Turizm Yıldızlarının, Rehberlerin ,gununu kutluyor saygılar sunuyorum.Aro eski uyelerinden Melahat Öğ.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha