Turizmciye yeşil pasaport neden gerekli?

Sefa Altınay
Sefa AltınayDSC Management - CEO
20 Kasım 2018, 12:54

Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan farklı olarak en fazla 5 yıl geçerlilik süresine ve daha fazla dolaşım gücüne sahip olan bir pasaport türüdür.

Peki, kimlere verilir?

Genel tabir ile “Yeşil pasaport devlet memurlarına verilir” diye bilinir, ama bu fazla geniş bir açıklamadır. Aslında kamu görevlilerinin sadece %4’lük bir bölümü yeşil pasaporta adaydır.

Yeşil pasaportun dolaşım gücü: Dünyadaki 195/6 ülkenin (bazı ülkeler bazı ülkeleri tanımıyor) sizce kaçına, yeşil pasaport sahiplerinin vizesiz ya da kapıda veya online vize ile kolayca gitme avantajı vardır?

160 ülkeye!

Bu inanılmaz bir rakam. Bu kadar güçlü pasaport dünyada çok az ülkede var. Kıyaslayacak olursak, bordo pasaportun 102 ülkeye,

Amerikan pasaportunun 174,

Rus pasaportunun 105,

İsrail pasaportunun 147,

Çin pasaportunun ise 52 ülkede dolaşım kolaylığı var.

İşte turizmcilere tam da bu gerek.

Değerli Arkadaşlar,

Fuar, çalıştay, seminer ve birebir görüşmeler de dahil olmak üzere her bir turizmci defalarca Yurt dışına çıkıyor zira işi bu seyahat endüstrisi ile meşgul olan ve Seyahat endüstrisini yönlendiren kişilerin bizzat seyahate engel durumlarının olması eşyanın tabiatına aykırı bir durumdur. Bu sebeple yeşil pasaport turizmcilerin hakkı ve olmaz ise olmazıdır. Uygulama da belli bir ciroyu geçmiş işletmelere kısıtlı sayıda yeşil pasaport imkanı tanınmış olsa da bu durumun hakkaniyetli olduğunu düşünmüyorum.

Sebebine gelince alternatif turizmi geliştirmek üzere düzenlenen onlarca aktivite, fuar ve çalıştay harcanan milyonlarca lira göz önünde bulundurulduğunda bu segmentyasyon da iş yapan işletmelerin yapılarına da bir göz atmak gerekmektedir. Alternatif turizmin ülke tanıtımına etkisi, turizmin yurt geneline yayılmasına etkisi, turizm çeşitliliğine etkisi, turizm ekosistemine etkisi değerlendirilirken farklı bir Ççrpan ile ele alınması en doğal yöntem olmalıdır.

Toroslar'da oluşturulmuş bir doğa parkı, ormandaki bungalow ve ağaç evler, dağlardaki kamp alanları, dini içerikli turlar yapan işletmeler, kültür ve lezzet turları yapan İşletmeler, Kapadokya'daki baloncu, Kaş'taki dalış işletmesi, Safranbolu'daki butik otel v.b turizmciler bu milyon dolar ciroları yapamıyor olabilir; lakin ülke tanıtımına etkileri milyonlarca ciro yapan X bir sahil otelinden muhakkak daha az değildir. Bu sebeple kısıtlı bütçeler ile var olma çabası içerisinde olan ve ülke tanıtımın isimsiz kahramanları olan bu turizmcilerin, devletimiz önünü açmalı ve bu manada destek vermelidir. Özellikle turizm çeşitliliğinin çokça konuşulduğu bu dönemde bu konuda atılacak adımlar alternatif turizm adına kaybetmiş olduğumuz bazı kaynak pazarlarda faaliyetlerimizi hızlandıracak ve turist geri dönüşüne ciddi katkılarda bulunacaktır.

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
Fikri Özdemir
31 Temmuz 2019, Çarşamba 01:16
Turizmciye Yeşil Pasaport verme konusunda engel sırf yeşil pasaport için Acenta kurmayı göze alabilecek paralı kimseler çıkabilir düşüncesi ise; Önlem olarak şunu dersiniz, 5 Yıllık veya 10 Yıllık Acenta ortağı olmak veya Acenta yöneticisi olmak gibi kısıtlama koyarak bu gibi kötü niyetli girişimlerinde önü kesilebilir. Yeter ki niyet olsun çözüm bulunur.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha