Turizmcilerin borçları ertelenecek mi?

Turizmcilerin borçları ertelenecek mi?
14 Mart 2020, 15:08
Koronavirüs salgını sebebiyle tatilciler turları iptal ederken fatura turizmcilere çıkıyor. Korona salgınının turizmcilerin borç ödemeleri için de mücbir sebep sayılıp sayılmayacağı tartışılıyor. Avukatların görüşleri şöyle...

Dünya Sağlık Örgütü geçtiğimiz günlerde koronavirüsü pandemi yani küresel salgın ilan edince konu farklı bir boyuta taşındı. İlk etapta tüketiciler, önceden satın aldıkları turlarını iptal edebilmek için tur operatörlerinin kapısını çaldı. Turlarının iptalini talep edip, ödedikleri paraları da geri istediler. Bu durum turizmcilerin de büyük kayıp yaşamasına sebep oluyor. Hürriyet'ten Burak Çoşan turizmcilerden gelen " Eğer pandemi ilanı tüketici için mücbir sebep ise ticari faaliyet yapanlar için de mücbir sebep olmaz mı? Yani ‘ben bir tur satıyorsam ya da virüs sebebiyle hammaddeye ulaşıp üretim yapamıyorsam, ticari faaliyetleri mi devam ettiremiyorsam bankaya borcumu nasıl ödeyeceğim? sorularını avukatlara sordu.

Devlet devreye girip 1 yıl ödeme ertelemesi kararı alabilir

Avukatlar ortak nokta tüketici için mücbir sebep olan bir gerekçenin, şirketler için de aynı olacağı ancak bankalarla ilişkilerinin farklı ilerleyebileceğini ifade etti. Bankalara olan kredi borcunun ödenmemesi gibi bir durumun uzun yıllar sürecek mahkeme süreçlerini ortaya çıkaracağını belirten uzmanlar, “Devlet ya da Bankalar Birliği bu noktada devreye girerek virüsten etkilenen şirketlere 6 ay ya da 1 yıl ödeme ertelemesi kararı alabilir. Bu da şirketleri rahatlatacaktır. Eğer iş dava sürecine gider ve şirketler bankalara dava açarsa iş sonuçlanıncaya kadar çok vahim durumlar ortaya çıkabilir” ifadelerini kullandı.

İşten çıkarılan için de yapılandırma olmalı

Avukat Şevket Çelik: Teknik olarak bakıldığında mücbir sebep olması için Cumhurbaşkanlığı’nın bir kararnamesi olması gerekiyor. Mücbir sebep, salgın, grev, iç savaş ve olağanüstü hal gibi durumları içerir. Bu son yaşanan durumda da bana göre virüsten etkilenen şirketlere bankaların kredileri yeniden yapılandırma ya da öteleme şansı vermesi gerekiyor. Eğer bir çalışan virüsten etkilenen bir işyerinden haklarını almadan kovulduysa ve bir bankaya kredi borcu bulunuyorsa yaşadığı durumu bankaya bildirmeli. Banka da aynı şirketlere yaptığı gibi bireysel tüketiciye de yapılandırma veya öteleme uygulamalı.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha