Turizm yatırımlarında danışman neden önemlidir?

Tayfun Döşkaya
Tayfun Döşkaya TD Hospitality Consulting
10 Ağustos 2023, 14:48

Globalleşmenin bir sonucu olarak rekabetçi piyasa koşullarında, her zaman bir adım önde olmak için kollektif akıl ve istişare kültürüyle yatırım stratejilerinizi belirleyin ve birlikte süreci yönetin.

Proje fikrinin doğuşu, yatırım ve işletme faaliyetlerinin her alanında mesleki hakimiyeti yüksek ve entelektüel birikimi olan bir danışman projeye özel uzun vadeli yaratıcı çözümler üretir ve uygulama aşamasında rehberlik eder.

Danışman, birçok farklı fonksiyondaki projede edinmiş olduğu geniş bilgi brikimi ve tecrübesi sayesinde, sıklıkla yapılan hataları önler ve yatırımcı adına büyük tasarruf sağlar.

Hedef kitle beklentilerine ve projeye uygun konsept geliştirme, marka seçimi ve ilişki yönetimi, iş modelinin belirlenmesi, operasyonel verimliliğe yönelik etkin proje yönetimi ve tesisin açılış öncesi sürecinin verimli bir şekilde yönetilmesi gibi birçok konuda destek alacağınız bir çözüm ortağıdır danışman.

Danışman hizmetlerini sunarken her türlü analiz ve tavsiyelerini istatistik bilimine dayandırmak zorundadır. Tesisin operasyonel ve finansal hafızası üzerinde yapılacak istatistiki analizler, tesisin geçmişini, bugününü ve geleceğini anlamaya ve yorumlamaya yarayan yegane araçtır.

Türk Dil Kurumu’na ait tanıma göre, “Danışman” bir konuyla ilgili bilgi ve düşüncesine başvurulan, doğru kararlar alınması için yol gösteren görevli kişidir. Danışman, uzmanı olduğu alana tamamen hakimdir. Alana dair durumları ve sorunları objektif şekilde değerlendirme becerisine sahiptir. Yatırımcının veya yetkililerin göremediklerini görür. Buldukları fikirler ve çözümlerle para, zaman ve enerji kaybını önler. Verdikleri tavsiyelerin yanında çalıştıkları grubu harekete geçirmek için teşvik ederler. Bu sayede işlerin düzenlenmesine de katkı sağlar ve fark yaratırlar. Bütün bunlar için danışman kişilerin alanında uzmanlaşmış ve yetkin kişiler olması çok önemlidir. Danışmanlar ayrıca yenilikçi ve kendini sürekli geliştiren bir yapıya sahip olmalıdır.

Peki danışman bu kadar katma değer yaratan işler yaparken ülkemizde birçok yatırımcı neden zorunlu kalmadıkça danışmanla çalışmayı tercih etmiyor diye sormadan edemiyor insan.

Ortaya çıkan tablo düşündürücü.

Her şeyi bilme hastalığı maalesef ülkemizde çok yaygın herkes her şeyi çok iyi biliyor ve dinlemeye tahammülümüz bile yok çünkü kimse egosunu bir kenara bırakamıyor.

Hal böyle olunca bu tip yatırımcıların zaman, kalite yönetimi ve bütçeye uygun bir şekilde başarılı proje üretmesi mümkün olmuyor.

Aile şirketlerinde verimliliğin artırılması için kişiye bağımlı olmayan yönetim anlayışının oluşturulması ve hakim kılınması gerekiyor. Kişiye bağlı değil sisteme bağlı yönetim ve organik büyüme şirket ömrünün uzamasını sağlamaktadır.

“Bin bilsen de bir bilene danış” bu ata sözü, aslında çok önemli bir öğüt içerir.

Diğer taraftan sayıları az da olsa, doğru zamanda doğru projeler geliştiren yatırımcılarda var.

İtibara yatırım yapan, insanı önceleyen, yenilikçi, tutkulu, bilgiye ve tecrübeye değer veren yatırımcılar muhteşem projeler geliştirmektedir ve global marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
Serdar Sağlamtunç, FCSI
15 Eylül 2023, Cuma 01:14
Son on yıllarda rasgeldiğim en net tanıma sahip danışman yazısı olmuş. Sorunun bir yanı bahsettiğiniz gibi her şeyi bilmek hastalığı ki buna şişik egoyu da eklemek gerekiyor. Diğer yan ise oldukça karmaşık. Bazı kritik sorular sormak gerekiyor; Danışman kartviziti taşıyan her kişi danışman mıdır? Bu kişiler profesyonel midir? Üretici ve pazarlamacı firma danışman olabilir mi? Naçizane deneyimlerimiz projelerde danışman kullanımının yatırımcıya kazanç olarak ortalama %50 oranında artı değer kazandırdığını ispatlıyor. Bunun yanında kişiye özel olmayan ve güncel teknolojik gereksinimler yanında su/elektrik tasarrufu, atık yönetimi ve üst seviye hijyen ölçütleri önemli. Bu kadar kazanım yatırımcı ve işletmeyi neden ilgilendirmiyor? Sadece bu nitelikler ile turizm ve sağlık projelerinde büyük geri kazanımlar söz konusu olabilir. Bu açıdan bakacak gerçek işletmeci zihin yapısına gereksinim var. Tesis yapmak kolay ancak işletimde bağımsız/bağlantısız/profesyonel danışman kazandırır.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha