Canım ülkemde iki yüze yakın üniversite, onlarca turizm fakültesi, pek çok turizm meslek lisesi milyonlarca işsiz varken, bu sayfalarda veya farklı medya organlarında çok saygın STK'ların, turizm işletmelerinde personel sorunu yaşadığı konusunda haberler ve röportajlar sıklıkla yer almakta…
İçeriği benzer bir haber de halen çobanlık yapan Afgan mültecilere ek olarak daha fazla Afgana çobanlık izninin verilmesi, böylece çoban açığının kapatılması hakkında idi.
Dev Turizm-İş Genel Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, 27 Eylül 2020'de Dünya Turizm (Çalışanları) Günü ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “Turizm işletmelerinde Türkiye genelinde 3,5 milyon, Antalya’da 950 bin işçi var. İşçiler haklarının farkında değil” demişti.
Burada bir parantez açarak bir anımı aktarmak istiyorum. Bir süre önce yaşadığım şehrin sahil şeridinde yürüyüş yapıyordum. Karşımdan gelen annenin elinden tuttuğu çocuk kaldırımdaki çukura takılarak dizleri üstüne düştü, canı yanan geleceğimiz ağlamaya başlayınca anne geleceğimize bir tokat atarak “Niye önüne bakmıyorsun?” dedi. Tokatı sorgulamak kadar, suçlu (!) çocuk mu, yoksa o çukuru onarmayanlar mı? Hangi çocuk kendi canını acıtmak ister?
Sessiz, tarafsız (!) kaldığımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. O günden beri geleceğimizin çukura düşmemesi ve tokat yememesi için çaba gösterir oldum. İşçi bulamamaktan şikayet eden işveren kadar, işçilerin haklarının bilincinde olmadığından söz eden sendika başkanını bir kez daha düşünmeye davet ediyorum.
Çok değerli dostum avukat Halil Fidan, “Doktorunun doğru teşhis koyabilmesi, avukatının sağlıklı savunma yapabilmesi için onlardan hiç bir şey gizlemeyeceksin” der.
Sorunun kaynağı açıklığa kavuşmadan alınacak her önlem, geçici olacaktır. Pandemi öncesinde de var olan, ancak göz ardı edilen, geçici personel ya da açıkça mevsimlik işçi sorununa kalıcı çözüm, deneme yanılma yöntemi ile değil somut adımlarla bulunabilir.
Masada tüm taraflar olmadan çözüm aramak ne kadar sağlıklı olabilir?
Aşağıda turizm sektörü çalışanlarının sorunlarını (barınma, sosyal güvenlik, düşük ücret vb konuları) inceleyen akademik araştırma yer almaktadır. Ek olarak, en çok turist ağırlayan ülkelerde uygulanan, mevsim dışı dönemde kamu tarafından ödenen sağlık sigortası, işveren ile yapılacak üç veya beş yıllık sözleşmeler de çalışanlara güven aşılayacaktır kanısındayım.
Son söz : Milyarlarca dolar beklediğimiz, milyonlarca çalışanı olan sektörün çağdaş bir meslek yasasının hemen hazırlanıp yürürlüğe, girmesi tüm tarafların taleplerinin gerçekleşmesinin önünü açacaktır.
Selam ve saygılarımla.
Nejat Şardağı
https://www.researchgate.net/publication/312360656_TURIZM_SEKTORUNDE_ISTIHDAM_SORUNLARI_MARMARIS_FETHIYE_BODRUM_ILCELERI_UZERINE_AMPIRIK_BIR_INCELEME
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.