Turizm forumunun ardından!

Hamit Kuk
Hamit KukPasso Tour
26 Nisan 2021, 09:55

Turizm sektörü hiç olmadığı kadar zor bir dönemden geçiyor. O kadar zor bir dönem ki turizm yapamadığımız bir süreçte turizm haftasını buruk bir şekilde kutlamaya çalıştık.

Her şeye rağmen hayat devam ediyor ve hangi zorluk içinde olursak olalım enseyi karartmadan yönümüzü tayin etmek zorunda olduğumuzu da biliyoruz.

Camiada yeni sezonun başlangıcı olarak sayılan Turizm haftası içinde TÜRSAB’da kendi üzerine düşeni yaptı ve ‘Uluslararası Turizm Forumu’ adı altında güzel bir organizasyona imza attı.

Zaten TÜRSAB gibi kurumların asıl görevlerinden biri de dünya çapında bir krizin yaşandığı süreci doğru şekilde analiz edecek uzmanları bir araya getirecek bu tarz organizasyonlar yapmaktır.

Böylece sorunları her yönüyle değerlendirerek hem sektördeki paydaşlara ve hem de karar merciinde bulunan yönetenlere doğru mesajları vermektir.

Sektör olarak her gün konuşulan konulardan ziyade sektörün geleceğine yönelik seçilmiş konuların tartışıldığı bu organizasyonun amacına ulaştığını düşünüyorum.

Elli yıllık TÜRSAB tarihinde daha önce bu düzeyde bir organizasyonun yapıldığını hiç hatırlamıyorum. Onun için bu organizasyonun yapılmasında emeği geçenleri anmadan olmaz.

Ocak ayından bu yana yoğun bir tempoda çalışan TÜRSAB ihtisas başkanlarımızı, ihtisasın değerli üyelerini ve onlarla birlikte canla başla çalışıp uluslararası düzeyde konukların ağırlandığı başarılı bir organizasyona imza atan TÜRSAB personelini kutlamak gerekiyor.

Bu arada TÜRSAB TV, böyle bir organizasyonu ulusal kanal kalitesinde canlı yayınlayarak rüştünü ispatlamıştır.

Salgın sonrası ‘yeniden doğuş’ sloganı çok yerinde olmuş!

Bu seni ilki yapılan organizasyonun fikir babaları TÜRSAB bünyesinde faaliyet gösteren 16 tane ihtisas Başkanlığının değerli üyeleridir. İhtisas başkanlığı üyeleri, seyahat acentacılığı mesleğine gönül vermiş değerli meslektaşlarımızdan oluşuyor.

Her biri, tamamen gönüllülük esasına göre çalışan ve kendi iştigal alanlarında onlarca yıllık deneyimleri ile seyahat acentacılığı mesleğine katkı koyma arzusunda olan idealist insanlardan oluşuyor.

Meslektaşlarımızın, ‘1. Uluslararası Turizm Forumun ana sloganını ‘yeniden doğuş’ olarak belirlemesi biraz da korona virüs salgınıyla birlikte tamamen sıfırlanan turizm sektörünün, salgından sonra yeniden doğacağına ve hızla yükselişe geçeceğine olan inanca dayanıyor.

Altmış yıllık turizm tarihimizde birçok krizi gördük ve yaşadık ancak bu kadar zorlandığımız bir krizle karşılaşmamıştık. Daha önce hiç deneyimlemediğimiz bir süreci yaşarken bile umudumuzu kaybetmediğimizi ve yıllardan beri biriktirdiğimiz maddi manevi onca şeyi bir kenara bırakamayacağımızı ortaya koymamız gerekiyor.

Maceracı bir ruha sahip acentacının asla vazgeçmeyen inadıyla birlikte, mesleki bir dayanışma içinde bu zorlu dönemden çıkabileceğimizi herkese göstermek açısından ‘yeniden doğuş’ mottosu çok değerli bir slogan oldu.

Bu organizasyonda öne çıkan konular nelerdi?

Organizasyonun birinci gününde, Firuz başkanın moderatörlüğünde Almanya, Yunanistan, İtalya ve İngiltere seyahat acentaları birliği başkanları ile salgının turizm sektöründeki etkisi konuşuldu.

Daha sonra sırasıyla; ‘Salgınla birlikte turizm sektörünün ülke ekonomisindeki yeri’, ‘Pandemiyle birlikte değişen konaklama sektörü’ ve ‘Salgından sonra havacılık sektöründeki değişim’ gibi çok önemli konular, birbirinden değerli konuklarıyla birlikte tartışıldı.

Mice sektöründe ‘Yeni dönem nasıl olmalı, nereden başlanmalı?’ sorusu bu sektörün uzmanlarla birlikte değerlendirildi.

İkinci günün konuları ise sırasıyla; ‘Dijital dünyanın turizme etkisi ve yapay zekâ ve big datanın önemi’, Turizmin yeni rengi “yeşil” sloganıyla çevre sorunları ve turizme olan etkisi tartışıldı.

‘Turizmde kamera arkası’ forumuyla dizi ve filmlerle ülkemizdeki turistik potansiyeli dünyaya tanıtarak turizm sektörüne yapacağı katkı, x,y,z kuşağı olarak tanımladığımız ve gelecekte potansiyel müşterilerimiz olacak olan yeni kuşağa uygun bir turizm ürünü oluşturmak için bugünden neler yapılması gerektiği tartışıldı.

Forum, popüler bir konu ile “Değişimin hızı etkileşimdedir” sloganı ile influencer kavramının turizmdeki satış ve pazarlamaya olan etkisini binlerce takipçisi olan ünlü influencer tarafından işin içine deneyimlerini de katarak anlatmalarıyla son buldu.

Krizi aşmak için neler gerekiyor!

Yerli ve yabancı çok değerli sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen TÜRSAB 1. Uluslararası Turizm Forumunda en fazla öne çıkan konu salgın ortamında seyahat eden yolcuların sağlığını güven altına almak olarak ortaya çıkmıştır.

Geçen seneden bu yana uygulanan ‘güvenli turizm sertifikası’ ile bu konuda diğer ülkelere göre oldukça avantajlı gözüküyoruz. Yine turizm çalışanlarının aşılanmaya başlanması da bize önemli bir avantaj sağlayacaktır.

Diğer önemli bir konuda, turizm sektörü olarak salgınla birlikte yaşadığımız derin çöküşün diğer ülkelerde de hemen hemen aynı seviyede olmasıdır. Bu krizi atlatmanın tek yolunun da hızlı aşılanmadan geçtiği anlaşılıyor.

Daha önceki yazılarımızda sıklıkla değindiğimiz ve yetkilileri uyardığımız önemli bir konu da salgınla etkin ama bir o kadar da şeffaf bir şekilde mücadele etmekten geçiyor.

Tatil yapmak için tercih edilen ülkelerin arasında olabilmek için ülkemizdeki enfeksiyon ve aşılanma oranları ile birlikte salgınla mücadele şekli ve bilgi güvenliği en önemli kriter olacaktır.

Artan vaka sayıları turizm sektörünü hedefinden uzaklaştırıyor!

Uluslararası Turizm Forumuna katılan hedef pazar sektör temsilcilerinin de sıklıkla altını çizdiği gibi Türkiye’nin hala gözde bir turizm destinasyonu olduğunu gösteriyor.

Dolayısıyla son dönemde kontrolden çıkan ve 60 binleri bulan günlük vaka sayılarının bir an önce kontrol altına alınması gerekiyor.

Devletimiz bu konuda alması gereken ne tedbir varsa mutlaka almak zorundadır.

Söz konusu ülkemizin dış ticaret açığı olduğunda turizm sektörünün ne kadar stratejik bir sektör olduğundan dem vurulur.

Ancak gel gör ki salgında turizm sektörünün beklediği desteği sağlayamayan ve bu konuda sektörde ciddi hayal kırıklığı yaratan hükümetimiz hiç olmazsa salgın ile mücadelede etkin tedbirler alması gerekmektedir.

Ülkemizdeki vaka sayılarının çok yüksek seyrettiği bir dönemde Dünya sağlık örgütünün belirlediği standartlara uygun makul sevilere indirilmesi hem devletimiz için hem de sektör paydaşları olarak bizler için çok önemlidir.

Aksi taktirde bu sene de turizm diye bir şeyden bahsetmemiz mümkün olmayacak.

Turizm sektörü olarak, bizi yönetenler tarafından daha fazla dinlenip anlaşılabilmek ümidiyle...

Sağlıcakla kalın,

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Etiketler:Hamit Kuk
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha