Fotoğraf tutkunları, Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki kültürel, tarihi ve doğal zenginliklerinin bulunduğu alanların tanıtımı amacıyla başlatılan “Touristica UNESCO Photo Safari” etkinliğinin ilk ayağında Kapadokya’yı fotoğrafladı.
Türkiye Turizm Tanıtma ve Geliştirme Ajansının (TGA) desteği, Türkiye Tanıtma Platformu (TUTAP), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği (TUYED) iş birliğinde düzenlenen etkinliğe katılan 64 fotoğraf tutkunu katıldı. Fotoğraf meraklıları, 3 gün boyunca Göreme, Güvercinlik Vadisi, Zelve-Paşabağlar Ören Yeri, Çavuşin, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Avanos ve Ürgüp’te tarihi ve kültürel alanların yanında Kapadokya bölgesindeki doğal kaya oluşumlarını fotoğrafladı. Safarinin son gününde ise Kapadokya balon turu ve fotoğraflaması gerçekleşti.
Dereceye giren fotoğraflara para ödülü verilecek
Photo Safari Organizasyon Komitesi Başkanı Serdar Karaduman; Projede bu yıl Türkiye’nin UNESCO DÜNYA KÜLTÜREL miraslarından 17 ana unsuru fotoğraflanacağını söyledi. Karaduman, “İlk etabımızı Kapadokya’da tamamladık. Fotoğraf tutkunlarının organizasyonumuza gösterdiği ilgiden çok memnunuz. Kapadokya katılımcıları, çektikleri fotoğrafları 28 Eylül’e kadar organizasyon kapsamında düzenlenen ödüllü yarışmaya gönderebilecek. Türkiye’nin önemli fotoğraf sanatçılarından oluşan seçici kurulumuzun değerlendirmeleri sonucu, Kapadokya etabının sonuçları 8 Ekim’de Safranbolu’da açıklanacak. En iyi seçilen birinci fotoğrafın sahibine 5 bin, ikincisine 4 bin, üçüncüsüne 3 bin lira ödülün verileceği yarışmanın birincisi aynı zamanda 20 bin liralık büyük ödül için yarışa devam edecek” dedi.
TOURISTICA UNESCO PHOTO SAFARI, 6-9 Ekim tarihleri arasında Bursa Cumalıkızık ve Safranbolu Karabük turuyla devam edecek
Fotoğrafseverler ve kültür turizmine ilgi duyan herkesin katılabileceği foto safarinin ikinci etabında UNESCO unsuru olan Bursa Cumalıkızık ve Safranbolu fotoğraflanacak. 18 yaşını doldurmuş herkesin katılabileceği safari, bu etabında da yine kazananlara ödül vermeye devam edecek.
PROJENİN AMACI
UNESCO unsurlarımızı yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak,
Unsur illerimizde turizm gelirlerine katkı sağlamak,
Türk turizminde alternatif turizm çeşidi olan Foto Safari olgusunu yerleştirmek ve geliştirmek,
Ulusal ve Uluslararası tanıtımlarıyla UNESCO miraslarımıza olan ilgiyi arttırmak.
SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ
Faruk Akbaş (Fotoğraf Sanatçısı, Gezgin, Yazar), Mustafa Seven (Fotoğraf Sanatçısı, İçerik Üretici), Prof. Oktay Çolak (Fotoğraf Sanatçısı, Akademisyen), Ömer Serkan Bakır (Fotoğraf Sanatçısı, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Erkan Tabakoğlu (Fotoğraf Sanatçısı), Ali Murat Coruk (Fotoğraf Sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü), Serdar Karaduman (Art Director)
PHOTO SAFARİNİN GERÇEKLEŞECEĞİ ŞEHİRLER VE UNSURLAR:
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Bursa ve Cumalıkızık, Safranbolu (Karabük), Xanthos-Letoon (Antalya – Muğla), Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), Efes (İzmir), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Çatalhöyük (Konya), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Afrodisias (Aydın) ve İstanbul.