Timur Bayındır: Güvenlik ve risk meselesi fiyatlarda koz olarak kullanılıyor

Timur Bayındır: Güvenlik ve risk meselesi fiyatlarda koz olarak kullanılıyor
24 Ağustos 2017, 16:17
Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) Geleneksel Öğle Yemeği, 24 Ağustos 2017 Perşembe günü, The Marmara Taksim Hotel’de gerçekleşti. Yemek öncesinde konuşma yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır; konaklama ve turizm sektörüne yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) Geleneksel Öğle Yemeği, 24 Ağustos 2017 Perşembe günü, The Marmara Taksim Hotel’de gerçekleşti.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır’ın ev sahipliğindeki organizasyona TÜROB Yönetim Kurulu Üyeleri, TÜROB üyelerinin yanı sıra Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İBB Turizmden Sorumlu Başkan Danışmanı Tülin Ersöz, CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, İstanbul Brezilya Başkonsolosu Roberto França, İstanbul Almanya Başkonsolos Vekili Stefan Graf ile turizm sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.

Yemek öncesinde konuşma yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır; 2017 yılının son çeyreğine yaklaşıldığına dikkat çekerek, güncel veriler doğrultusunda konaklama ve turizm sektörüne yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıla göre daha hareketli ve olumlu bir dönem yaşandığını söyleyen Bayındır; kaynak pazar çeşitliliğindeki ve gelirlerdeki daralmanın devam ettiğine dikkat çekti.

Güncel veriler doğrultusunda değerlendirmelerde bulunan TÜROB Başkanı Timur Bayındır şunları kaydetti:

Bayramda İstanbul ve Trabzon otellerinde % 80 doluluk oranı

“Kurban Bayramı bu yıl yüksek sezona denk geldi. Bu dönemde, yerli tatilcinin yanı sıra, Rus turistlerin de artmasıyla resort bölgelerde zaten önemli bir hareketlilik yaşanıyor. Bunun yanı sıra İstanbul’da bayram döneminde Ortadoğu’dan gelen turist sayısında artış söz konusu. Bayram döneminde Körfez turistinin etkisiyle İstanbul’da doluluklar yüzde 80’i bulacak gibi görünüyor. Aynı durum Trabzon için de geçerli. Bayram sonrası maalesef bu doluluklar yine düşecektir. Genel olarak, Eylül – Ekim – Kasım ayları kongre ve MICE beklentilerimizin olduğu aylar, ama bu segmentlerde yılın son çeyreğini de zayıf geçireceğiz.

“Turizm fuarlarına olan ilgi azalıyor”

Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü yöneticileriyle gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bayındır; “kitlesel iletişim araçlarında ve tüketici tercihlerindeki değişim, sosyal medyanın etkinliği, yüksek maliyet gibi unsurlar dikkate alındığında; turizm fuarlarına olan ilginin her geçen gün daha da azaldığına, ziyaretçi sayılarının ise hızla düştüğüne” dikkat çekti.

“WTM ve MITT Fuarları’nın süresi 3 güne indi”

Timur Bayındır, online iletişimin ve hedefe özgün tematik tanıtımların daha popüler hale gelmesiyle, dünyanın en önemli turizm fuarları arasında gösterilen WTM Londra, MITT Moskova gibi fuarların süresinin 4’ten 3 güne indiğini söyledi.

“Etkisini kaybeden fuarlara yönelik alternatif stratejiler belirlenmeli”

Timur Bayındır fuarlara yönelik bundan sonra izlenmesi gereken stratejilere yönelik şu açıklamalarda bulundu:

“İhtisas fuarlarına (kongre, golf, spor, luxury, çağdaş sanat vs.), workshop, famtrip ve destinasyon tanıtımı gibi etkinliklere tüketici ilgisinin artarak devam ettiği görülmektedir. Böylelikle, alışkanlık haline gelen ve heyecanını kaybeden fuarlarda küçülmeye gidilmesi gerekmektedir. Hedef pazarlarda, pazarın kültür ve beklentisine yönelik özel organizasyonlar, festivaller, workshoplar, kampanyalar düzenlenmesi potansiyelin daha hızlı kazanılmasını ve ölçümleme yapabilmemizi sağlayacaktır.”

Bayındır, bu gelişmeler sonrasında TÜROB olarak; 2018 yılındaki tanıtım pazarlama faaliyetlerinde birtakım yenilikler başlatacaklarını ama her yıl olduğu gibi ana pazarlardaki fuarlara katılmaya devam edeceklerini söyledi.

TÜROB 2018’de Çin’e ve Asya ülkelerine odaklanacak

2018 yılında Çin ve Asya ülkelerine yönelik aktif çalışmalar başlatacaklarının altını çizen Bayındır, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Özellikle Çin ve Asya ülkelerine yönelik aktif çalışmalara başlıyoruz. Bölgeye ilişkin çok detaylı araştırmalarımızı tamamladık. 2018 Yılı Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” olarak kutlanacak. Bunun yanı sıra TÜROB olarak, Çin pazarına yönelik sosyal medya dahil çeşitli kanallarda özel projelere başlıyoruz. Yakın zamanda üyelerimize bu konuda detaylı bilgi vereceğiz.”

İstanbul’da oda gelirleri kaybı yaklaşık 1 milyar Euro

Son olarak otel doluluklarını değerlendiren Timur Bayındır şunları söyledi: “Geçtiğimiz haftalarda, yılın ilk yarı verilerini otel gelirleri bakımından değerlendirdik. İş ortağımız STR Global’in doluluk oranları raporu dikkate alındığında, TÜROB olarak yaptığımız hesaplamada, 2015 - 2017 dönemindeki ilk yarı rakamlarına göre, sadece İstanbul’da oda gelirleri kaybı yaklaşık 1 milyar Euro’yu buluyor. Bu rakama yüksek sezon olarak adlandırdığımız ikinci yarı dahil değil. Onu da dahil ettiğimizde rakam katlanacaktır. Turistlerin gelmesi ve doluluk oranı meselesi dışında, asıl sorun bütçe - destinasyon imajının yarattığı strestir.

“200 Euro’yu bulan fiyatlar 83.2 Euro seviyesine düştü”

Henüz açıklanan Temmuz verilerine göre ise otel dolulukları bu yıl FETÖ terör örgütünün hain darbe girişiminin yaşandığı Temmuz 2016’ya göre, yüzde 97 artarak yüzde 72.4 olarak gerçekleşti. Baz etkisi olarak değerlendirilebilecek bu artışla İstanbul, Temmuz 2017’de doluluk oranlarında en yüksek artışı yaşayan destinasyon oldu. Ancak, bu doluluk, İstanbul’un Avrupa’daki rakiplerine göre yarı yarıya, hatta üçte iki daha düşük fiyatlarla sağlandı. İstanbul’da, iki yıl öncesine kadar, fiyatta Paris, Londra, Barselona gibi şehirlerle yarışan ve beş yıldızlı otellerde ortalama 200 Euro’yu bulan konaklama fiyatı, bu yıl yüksek sezon olan Temmuz ayında 83.2 Euro olarak gerçekleşti.

“Güvenlik ve risk meselesi fiyatlarda koz olarak kullanılıyor”

2017 yılı gelirlerinde, 2016 gibi stresli bir yıla oranla dahi düşüş kaydedilmesi; kaynak pazarlardaki daralma, kongre ve iş turizmindeki kayıplar, piyasa şartlarındaki durumun kötüye kullanılması, artmaya devam eden yatak arzı gibi nedenlerdir diyebiliriz.

“Toparlama için zamana ihtiyacımız var”

Güvenlik ve risk meselesi özellikle İstanbul’un pazar fiyatlamasında adeta bir koz haline kullanılmaya başlandı. Hükümetimizin ve halkımızın iradesi ve özverisi ile “güvenlik” günlük hayatımızın bir meselesi olmaktan çıksa da önceden yaratılan algı maalesef ki belimizi büküyor. Dolayısıyla, gelirlerimizi toparlamak için biraz daha zamana ve doğru planlamalara ihtiyacımız var.”

TÜROB Başkanı Timur Bayındır konuşmasının ardından ilçe turizmine katkılarından dolayı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’a, TÜROB’un kurumsal sponsorları olan Ecolab ve Boyut Yayınları Grubu’na, organizasyona ev sahipliği yapan Gürsel Ailesi’ne, The Marmara Collection CEO’su Hüseyin Öztürk’e ve The Marmara Collection İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ata Eremsoy’a teşekkürlerini sundu.

Konuşmaların ardından TÜROB'un yeni üyelerine plaketleri takdim edildi.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha