TBMM’de turizmin geleceği tartışıldı...

TBMM’de turizmin geleceği tartışıldı...
15 Aralık 2024, 09:47
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde turizmin sürdürülebilirliği, göç sorunları ve çevre dostu projeler masaya yatırıldı.

14 Aralık 2024 TBMM oturumunda, turizm ve seyahat sektörünün geleceği üzerine kapsamlı görüşmeler yapıldı. Milletvekilleri, turizmin çevresel etkileri, göçle bağlantısı, yerel ekonomiye katkısı ve çalışan hakları konularında görüşlerini dile getirdi. Sektörün Türkiye ekonomisindeki kritik rolü vurgulanırken, çözüm bekleyen sorunlara dikkat çekildi. Farklı siyasi partilerdeki ortak payda Türkiye turizmini daha iyi nasıl geliştirebiliriz olması dikkatleri çekti .

Çevre dostu turizm projeleri teşvik edilmeli

Adalet ve Kalkınma Partisi Antalya Milletvekili Kemal Çelik, sürdürülebilir turizm için çevre dostu projelerin önemine değindi. Çelik, “Antalya gibi turizmin kalbi olan şehirlerde yenilenebilir enerji projelerine daha fazla kaynak ayrılmalı. Elektrikli otobüs gibi çevreye duyarlı uygulamalar, turizmin sürdürülebilir geleceği için kritik öneme sahiptir,” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan ise kitle turizminin çevre üzerindeki baskısını ele aldı. Bakan, “Bodrum ve Marmaris gibi destinasyonlarda doğal kaynakların aşırı tüketimi göz ardı ediliyor. Çevreye duyarlı işletmelerin desteklenmesi ve bütçede bu alana daha fazla pay ayrılması şarttır,” ifadelerini kullandı.

Göçmen sorunu ve turizme etkileri

Göç krizinin turizm sektörü üzerindeki etkileri oturumda geniş yer buldu. İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, kayıt dışı çalışan göçmenlerin sektörde yarattığı sorunlara dikkat çekti. Türkoğlu, “Suriyeli ve Afgan sığınmacıların kaçak çalıştırılması, hem yerel çalışanların haklarını tehdit ediyor hem de sektörde haksız rekabet yaratıyor. Bu durum turistlerin güven algısını da zedeliyor,” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, göçmen nüfusunun kontrolsüz artışının turistik bölgelerde güvenlik zafiyetine yol açtığını belirtti. Fendoğlu, “Göçmenlerin yoğunluğu, turistik bölgelerde güvenlik sorunlarını artırıyor. Bu durum çözülmeden turizmin gelişmesi mümkün değil,” açıklamasını yaptı.

Yerel üretim turizmle buluşmalı

Yerel ekonomiyi destekleyen projeler de oturumda önemli bir yer tuttu. İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, tarım ve turizmin entegrasyonuna dikkat çekti. Türkeş Taş, “Adana gibi tarımsal üretimin güçlü olduğu bölgelerde yerel ürünlerin turistik tesislerde kullanılması teşvik edilmelidir. Bu, yerel üreticilere ekonomik katkı sağlar ve turistlere otantik bir deneyim sunar,” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, turizm gelirlerinin yerel halkla daha adil paylaşılması gerektiğini vurguladı. Sarıbal, “Büyük otel zincirleri, küçük yerel işletmelerin büyümesini engelliyor. Kırsal turizmi destekleyecek projelere öncelik verilmelidir,” ifadelerini kullandı.

Turizm çalışanlarının hakları ön planda

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, sektördeki işçilerin sosyal güvencelerinin eksikliğini eleştirdi. Kılıç, “Mevsimlik işçiler, düşük ücretlerle ve sigortasız çalışıyor. Sosyal güvenlik reformları bir an önce hayata geçirilmeli,” dedi.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, asgari ücret düzenlemelerinin çalışanların yaşam standartlarını yükseltecek şekilde yapılması gerektiğini belirtti. Usta, “Enflasyon karşısında turizm çalışanlarının alım gücü eriyor. Asgari ücret artırılmalı ve sendikalaşma teşvik edilmelidir,” dedi.

Kadın istihdamı desteklenmeli

Kadınların turizm sektöründeki rolü de gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, “Kadınların sektörde daha fazla yer almasını sağlamak için tarım ve turizm entegrasyonu projelerine ağırlık verilmelidir. Kadın istihdamını artıracak politikalar hayata geçirilmelidir,” dedi.

Turizmde sürdürülebilirlik şart

Milletvekilleri, turizm sektörünün geleceğini güvence altına alacak düzenlemeler üzerinde fikir birliğine vardı. Çevre dostu projelerin teşvik edilmesi, göçmen sorunlarına çözüm bulunması ve yerel ekonomiyi destekleyen adımların atılması gerektiği vurgulandı. TBMM’nin, bu öneriler doğrultusunda harekete geçmesi gerektiği oturumun en önemli sonuçlarından biri olarak öne çıktı.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha