Tarihin 2 bin 400 yıllık tanığı: KAGRAİ turizme kazandırılıyor

Tarihin 2 bin 400 yıllık tanığı: KAGRAİ turizme kazandırılıyor
18 Şubat 2021, 21:29
Antalya'nın Akseki ilçesinde bulunan ve geçmişinin yaklaşık 2 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti'nin turizme kazandırılması amaçlanıyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde bulunan ve geçmişinin yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Kagrai Antik Kenti'nin turizme kazandırılması için çalışmalar başlatıldı. Türkiye'deki yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi sürecinde ismi, 1932'de önce Yeşilköy, sonra da Cevizli olarak değiştirilen Kagrai Antik Kenti, tarihi ve doğal güzelliklerle modern görünümü harmanlayan bir merkez olarak ilgi odağı olmaya hazırlanıyor.

Zeus Tapınağı eski ihtişamına kavuşacak

İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Cevizli Mahallesi'ndeki Kagrai Antik Kenti'nde ilk olarak 1816'da Otto Von Richter tarafından arkeolojik saha çalışmaları yapıldığı biliniyor. Roma dönemi medeniyetlerine ev sahipliği yapan antik kentin, Zeus tapınağı olarak inşa edildiği düşünülüyor. Kadın figürü allığı ve birçok desenli taşıyla dikkati çeken tarihi alanın gün yüzüne çıkarılmasının bölge turizmine canlılık katacağı değerlendiriliyor.

Antik kentte 1. Yüzyıla ait kitabeler bulunuyor

Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, Kagrai Antik Kenti'nde milattan sonra 1. yüzyıla ait kalıntı ve kitabeler bulunduğunu söyledi. Antik kentte bulunan ve Pisidialılar tarafından yaptırılan Zeus tapınağının bölgenin en eski yapılarından olduğuna vurgu yapan Hülür, şunları kaydetti: "Türkiye'deki yerleşim yerlerinin isimlerinin değiştirilmesi sürecinde 2bin 400 yıllık Kagrai ismi, 1932'de önce Yeşilköy, sonra da Cevizli olarak değiştirilmiş. Cevizli günümüzde tarihi ve doğal güzelliklerle modern görünümü harmanlayan bir merkez olarak ilgi odağı olmaya devam ediyor. Tarihi kalıntılarla çevrili bölgemizi hep beraber yöre ve ülke turizmine kazandırmak istiyoruz. Bununla alakalı çalışmalarımız devam ediyor."

Akseki Belediye Başkanı İbrahim Özkan ise tarihi alanın tamamıyla yok olmadığını, çok büyük bir potansiyel barındırdığını ifade etti.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha