Serdar Karcılıoğlu: 4 bin 500 otel Turizm Bakanlığı’nın hatası yüzünden mühürlendi

Serdar Karcılıoğlu: 4 bin 500 otel Turizm Bakanlığı’nın hatası yüzünden mühürlendi
19 Mayıs 2025, 09:55
Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, “Türkiye’de 1 milyon 700 bine yakın bir turizm yatağımız var. Bunun 4 bin 500 oteli de Turizm Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir hata yüzünden mühürlü durumda" dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Onursal Kurucu Başkanı Serdar Karcılıoğlu, hükümetten açıklanan turizmde pembe tabloların gerçek olmadığını, gerçek tablonun çok acı ve farklı bir grafik çizdiğini belirtti.
Sözcü gazetesine açıklamada bulunan profesyonel turizm yöneticisi Karcılıoğlu, “Turizm Bakanlığı’nın açıklamış olduğu turist sayıları ve döviz girdileriyle ilgili rakamları ve o rakamlar üzerinden yazdıkları başarı hikayelerine oldum olası karşıyız. O rakamların hiçbirinin doğruluğu ve bizim için de kıymeti yok. Ankara’daki pencereden bakıp TÜİK’in gümrük kapılarından her giriş çıkışı turist olarak saymasından kaynaklanan bu tür abartılmış rakamlarla sektöre zarar vermekten başka bir şey yapmıyorlar. Turizmin başkenti sayılan Antalya ve Muğla bölgesinde temmuz ayı sonu itibariyle elde edilen rezervasyon sayıları yüzde 20’yi geçmiyor. Hangi rekordan ve artıştan bahsediyoruz. Biz sahada yaşayan insanlarız tek bir tane bile rezervasyon gelmiyor” şeklinde konuştu.

İstanbul’a yük boşaltan tırcıyı da turist sayıyorlar

Karcılıoğlu açıklamasının devamında ise, “Önümüzde bayram var. Bayramda dahi otellere gelen ciddi bir rezervasyonumuz yok. Onun için bu Ankara’dan ilan edilen bu tür rakamlara bir turizmin mutfağında görev yapan ve nabzı tutan kişiler olarak itibar etmiyoruz. Sahada bu rakamların etkileri görülmüyor. Mısır’da dahi turizm rekorları kırılırken bizim ülkemizde böyle bir şey yok. Sarp Sınır Kapısı’ndan giren, günde iki üç kez girip çıkanlar da ve İstanbul’a yük boşaltmaya gelen büyük şirketlerin personeli bile karaya iniş çıkışlarında turist diye sayılıyor. Turistle ilgisi olmayan, bu ülkeye turizm geliri adı altında hiçbir kuruş para bırakabilecek bir imkanı olmayan Kuzey Afrikalı, Tanzanyalı girişler var. Bunlar bizi ilgilendiren sayılar değil. Yerli turizm zaten bitti” ifadelerine yer verdi.

5 bine yakın otel mühürlendi

Karcılıoğlu, otellerin hemen hepsinin sokaklara dökülmüş şekilde satılığa çıkarıldığını, 14 milyar doların üstünde borçları olduğunu vurgulayarak, “Türkiye’de 1 milyon 700 bine yakın bir turizm yatağımız var. Bunun 4 bin 500 oteli de Turizm Bakanlığı’nın yapmış olduğu bir hata yüzünden mühürlü durumda. Bundan 2 yıl kadar önce Turizm Bakanlığı (bu kararda haklı) belediye belgeli tesisleri yani bölgelerindeki belediyelerden iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alarak turizm faaliyeti gösteren tesisleri kendi bünyesine toplayacağını söyledi. Bunlara basit konaklama tesisi adı altında bir işletme belgesi hazırladılar ve dediler ki; gelin müracaat edin size bunları verelim. Bir grup şartları uyanlar müracaat etti ve alabildiler. Bir grubun sürdürdükleri işletim sisteminde eksiklikleri söz konusu oldu. Ama bu insanlar o kadar güç şartlarda görev yapıyorlardı ki böyle bir ilave yatırımlara girmek gibi lüksleri olmadığı için süreci kaçırdılar” dedi.
Bunun üzerine Turizm Bakanlığı’nın ilgili belediyelere yazı yazarak bu kişilerin iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarını iptal ettiğini söyleyen Kırcılıoğlu, “Bakanlığın yapmak istediği şey geçtiğimiz mart ayında anayasa mahkemesi tarafından iptal edildi. Şimdi yüzlerce, binlerce otele yaptırdıkları fuzuli masrafları da bir tarafa bırakarak bu arkadaşların almış oldukları basit konaklama tesisleri belgeleri de geçersiz kaldı. O süreçte süreci kaçırdıkları için belgeleri iptal edilmiş olan tesisler yeniden iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alamıyorlar ve tesisleri mühürlenmiş durumda” dedi.
Özellikle Güney Ege Bölgesi’ndeki 4 bin 500’ün üzerindeki tesis mühürlü ve çalışamaz durumda olduğunu belirten Kırcılıoğlu, “Esas büyük skandal burada. Hadi anayasa mahkemesi iptal etti. Hiç olmazsa belediyelere yazı yazıp bu firmaların iptal ettiğiniz iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatlarını geri verin deyin. Bunu da demiyorlar. Belediyeler böyle bir yazı gelmediği için geri veremiyor. Bu insanlar çok ciddi ölçüde mağdur edilmiş durumdalar” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Salih ay
20 Mayıs 2025, Salı 10:23
Adana Seyhan da ilçe belediyeden ruhsatlı basit konaklama belgesi olan bir otel işletiyordum bolu yangınından sonra kültür ve turizm bakanlığı nın belediyelere yazdığı yazıdan dolayı yok havalandırma boyasız camın kırık diye ruhsatimizi haksız Bir şekilde iptal ettiler isyerimiz kapatıldı çok mağdur olduk haksız bir sekilde
Selim
20 Mayıs 2025, Salı 09:18
Söyledikkeriniz in hiçbirine katılmıyorum boş eyyam yapıyorsun sadece.Bugün adam akıllı bir denetim olsa yıldızlı otel kalmaz memlekette.Bakanlığın yaptığı doğru idi bence belediye ruhsatı ime çalışan otel nedir kardeşim marketmi bu ne alaka turizm tesisini ilgili bakanlık denetler çok basit ve net.Efendim neymiş imkanları yokmuş başvuru yapmamışlar hade ordan onların indan sağlığına ve yapyıkları işe saygısı yok sadece .Bundan 30 sene evvel alınan itfaiye raporu ile açık kalan ama içerde yangın tüpü bile olmayan oteller tesisler var .Yönetmelik bugünkü hali ile bile çok yetersiz işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı mevzuatı değişmeli yangın raporu mevzuatı kesinlikle güncellenmeli ve daha insan sağlığına odaklı olmalı .Mesela 200 yatağı geçmeyen oyellerde yangın yapmurlama sistemi mecburi değil miş allah allah sebep neki 199 yatakta yangın riski sıfırlanıyormu. 20 yatağıda varsa öecbur kılacaksın kardeşim insan canı kazanılacak 3 kuruştan değerlidir .
Deli Gezgin
20 Mayıs 2025, Salı 07:40
He he,ulan hem pastanın büyüyünü götürüp hemde ağlamanız zihniyetiinizi belli ediyor zaten,hesapsız kazanıp vergisiz cebe indirmeye alışanlar, hep bana yoksa sana devri bitdi.
Zodyak
20 Mayıs 2025, Salı 05:51
Turizimci önce kendine baksın. Bu fiyatlarla yerli de yabancı da gelmez. Kalite yerlerde, bakanlığa topu atmak kolay
Hüseyin
20 Mayıs 2025, Salı 11:22
Asla taraf değilim. Bakanlığın icraatlerini de onaylıyor değilim. Ama elinizi vicdanınıza koyun kaç tane otelin yangın yeterlilikleri tam? Bu sektörden olanlar gerçekleri bal gibi biliyor. Bakanlık mühürlese haksız oluyor, mühürlemese işini yapmayan oluyor. Kafalar değişmedikçe, ahlak birinci önceliğimiz olmadıkça nerenin kapandığının, nerenin mühürlendiğinin hiç bir önemi yok.
Aygün YÜZBAŞIOĞLU
20 Mayıs 2025, Salı 11:11
Onlarca can gittikten sonra mı asıl görevlerini hatırlayabildiler? Airbnb adı altında hiçbir kontrolü olmayan turistik! daireler ne oluyor? Onlarda daha can kaybı olmadığı için mi kontrol dışı...r
Mustafa aksu
19 Mayıs 2025, Pazartesi 05:08
Asla katılmıyorum zamanında bakanlık hepsine onay verdi tabikide bir bedel ödeme gerekiyordu bu kişiler hiçbir şekilde bedel ödemeden vergi kaçırarak işletmelerine devam etti zaten belge alırken en zor ruhsat yangın ruhsatı oldukça uğraşlı ve maliyetli bir süreç sıkıntılı olduğu için girmediler bence bakanlık geç kaldı bile ruhsatın yoksa kapatacaksın müracaat edeceksin ruhsatını alınca devam edeceksin kanunun üzerinde kimse olamaz
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha