Senaryolarda Türkiye turizmi avantajlarıyla öne çıkıyor!

Senaryolarda Türkiye turizmi avantajlarıyla öne çıkıyor!
01 Haziran 2020, 18:11
Güçlü alt yapısı, fiyat-kalite dengesi ve koronavirüs sonrasına yaptığı hazırlıklar ile dikkat çeken Türkiye, İspanya, İtalya ve Fransa’nın koronavirüsten gördükleri zarar nedeniyle tatilde tercihlerinde öne çıkıyor. Turizmcilere göre 14 Haziran sonrası ilk akla gelen ülke Türkiye olacak.

Türkiye salgında diğer turizm ülkelerine göre avantajlı pozisyonunu korursa 2020’nin kayıplarıyla 2021 telafi edilebilir. Anketlere göre salgın bitse bile ilk bir yıl seyahat etmek istemeyen bir kitle var. Olumsuzluklara rağmen seyahat acentaları turizmde yeni normale göre kendilerini revize ediyorlar. TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’ya göre zorlu bir süreç bizi bekliyor. Hatta ilk çeyrekte dünya turizmi yüzde 22 daralmış durumda. Yıl sonuna kadar %60’ın üzerinde kayıp bekleniyor. Şimdiden 80 milyarlık bir kayıptan söz ediliyor. Ancak turizmcilerin motivasyonu yüksek. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya’ya göre iyi senaryo gerçekleşirse, oteller temmuz ve ağustos aylarında yerli turist ile eylül ve ekim aylarında ise yabancı turistle yüzde 30-50 arasında doluluğu yakalayabilir” diyor.

70 ülke ile telefon diplomasisi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, otellerde, plajlarda ve havalimanlarında alınan önlemleri içeren ‘turizm planı’nı geçtiğimiz haftalarda açıkladı. Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de alınan önlemleri anlatan mektup hazırlanıp turist gelmesi beklenen ülkelere gönderildi. Bu doğrultuda 70 ülke ile telefon trafiği başlatıldı. Bu ülkelerde vatandaşlara yurtdışına çıkış izni verecek olan ilgili kurumlara gönderilen niyet mektubu bir davet içeriyor.

Ekonomist Dergisi’ne konuşan Anex Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Koçkar, bu süreçte havayolu taşımacılığında ve turizmde maliyetlerin artacağına vurgu yapıyor. Koçkar, Türkiye’nin güçlü alt yapısı, tecrübeli çalışanları, fiyat-kalite dengesi çok iyi tesisleri ile orta ve uzun vadede bir şey kaybetmeyeceğini söylüyor.

Otellerimizi 15 Temmuz’da açıyoruz

Neşet Koçkar, pandemi ile alınacak önlemlerin hepsinin Türkiye’deki tesislerde olduğuna işaret ediyor. Koçkar, “Antalya Havalimanı’na laboratuvar kuruldu. 15 dakikada test sonucu çıkar. Oteller de hazır. Eylül ve Ekim gibi işler normal seyrine gelir diye umuyorum. Biz de 12 ay çalışan otellerimizi 15 Temmuz itibariyle açacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin şansı var mı?

İspanya, İtalya ve Fransa’nın koronavirüsten gördükleri zarar nedeniyle tatilde tercih edilmeyeceği, Türkiye’nin öne çıkacağı yönünde görüşler bulunuyor. Avrupa’da yaşayan 4 milyon Türk’ün tatil için Türkiye’yi seçmesi de beklentiler arasında yerini alıyor.

Avrupa Türk Acentacıları Birliği (COOP TRR Int. AG.) CEO’su Cumhur Sefer, uçuşların açılmasıyla beraber Türkiye’ye yönelik tatil taleplerinin çıkışa geçeceğine yönelik olumlu sinyaller aldıklarını söylüyor. Sefer, salgın kontrol altına alınır alınmaz Türk turizmine ilk talep gelecek ülkenin Almanya olacağını savunuyor. Alman hükümetinin normalleşme sürecinde iç turizmi ve komşu ülkeleri işaret ettiğini ancak bunun Almanlar için yeterince tatmin edici olmadığını vurguluyor. Cumhur Sefer, “Uluslararası uçuşlar başladıktan sonra yaz tatili isteği canlanacaktır. 14 Haziran sonrası uçuşlu yolculuklarda ilk akla gelen ülke Türkiye olacak” diyor.

Avrupalı çıldırma raddesine geldi

Turizmci Hüseyin Baraner, özellikle Avrupalıların tatil yapma konusunda çıldırma raddesine geldiklerini, virüs sürecinin kontrol altına alınmasıyla birlikte yurtdışında tatil yapmak isteyeceklerini vurguluyor. Baraner, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin seyahat kısıtlamalarını kaldırmasıyla Türkiye’nin turizmde en avantajlı ülkelerden biri olduğunu vurguluyor.

Yorumlar
Turizimci
01 Haziran 2020, Pazartesi 11:02
MISIR ve TUNUS unutmayin
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha