2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Kapadokya Alan Başkanlığı'nın en önemli görevlerinden birisi de Kapadokya bölgesinin tarihi dokusuna zarar veren kaçak yapıların ortadan kaldırılmasıydı.
Ersoy 'Kapadokya'da 500'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldı' demişti
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılında yaptığı açıklamada Kapadokya Alan Başkanlığı hayata geçtiği andan itibaren, bölgede peribacalarına zarar veren yapıların da dahil olduğu tarihi ve kültürel dokuya zarar veren 500'ün üzerinde kaçak yapı yıkıldığını açıklamıştı.
Sayıştay: 166 kaçak yapı yıkıldı, 420 kaçak yapı için yıkım kararı uygulanmadı
Ancak Kapadokya Alan Başkanlığıyla ilgili yeni yayınlanan Sayıştay Raporu Bakan Ersoy'u yalanladı. Sayıştay raporunda Kapadokya alan sınırları içerisinde Kapadokya geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ile meri planlara ve Kapadokya Alan Komisyonu kararlarına aykırı yapı uygulamaları nedeniyle yıkım kararı alınan yapıların yıkımının yapılmadığı tespit edildiği belirtildi.
Kapadokya Alan Başkanlığı’nın temel ve öncelikli görevlerinden biri Kapadokya Alanının doğal ve tarihi dokusunu korumak amacıyla Kapadokya Alanındaki yapılaşmayı kontrol altında tutmak olduğu belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi: " Bu amaçla Kanunlara ve ikincil mevzuata aykırı olduğu tespit edilen yapıların yıkılmasına ilişkin karar alma yetkisi Kapadokya Alan Komisyonuna, görevi ise yine Başkanlığa verilmiştir. Yapılan incelemede Kapadokya Alanı içerisinde, Kapadokya Alan Başkanlığı’nın kurulduğu 2019 yılından önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarınca alınmış olan kararlar ve 2019 yılından itibaren Kapadokya Alan Komisyonu’na alınan kararlarla beraber toplam 586 yapı hakkında mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle yıkım kararı olduğu, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından 2020-2022 yılları arasında 166 yapının yıkımının gerçekleştirildiği, ancak 420 yapı hakkında alınan yıkım kararlarının henüz uygulanmadığı görülmüştür."
2016'da alınan yıkım kararları bile uygulanmamış
" Uygulanmayan yıkım kararlarının bir kısmının oldukça geçmişe dayandığı, öyle ki 2016 yılında alınmış kararların dahi olduğu tespit edilmiştir. Başkanlığın mevzuatla kendisine verilen Kapadokya Alanı’nın doğal ve tarihi dokusunu koruma görevini yerine getirmesi ve İmar mevzuatına aykırı yapılaşma konusunda caydırıcılık sağlayabilmesi adına, yıkım kararı alınmış olan yapılara ilişkin yıkım sürecinin vakit kaybetmeksizin işletilmesi gerektiği değerlendirilmektedir"
Yorumlar
Xyz
25 Eylül 2024, Çarşamba 09:48
+ Yorum Yaz