Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi Aleksei V. Erkhov EKONOMİ gazetesine değerlendirmelerde bulundu.
Erkhov " Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz röportajda Türkiye’nin turizm yönünden pahalı olduğunu söylemiştiniz. Bu fikrinizi koruyor musunuz? Rus turistlerin Türkiye’ye bakışında değişiklik var mı?" şeklindeki soruyu cevaplandırdı.
Bazı Türk otellerinde fiyatları aşırı yükseltme girişimleri oldu
Erkhov şöyle konuştu: " Öncelikle, tam olarak böyle bir cümle kurmadığımı söyleyeyim. Tamamen farklı bir düşünceyi, yani ulusal ekonomi ve dolayısıyla Rus-Türk etkileşiminin önemli bir sektörü olarak turizmin yalnızca iki ülkemizin yetkililerinin idari kararlarıyla, yalnızca tur operatörleri, otel işletmecileri ve benzeri sektör temsilcilerinin faaliyetleriyle değil, başta arz-talep prensibi olmak üzere tamamen objektif ekonomik yasalarla düzenlendiği düşüncesini ortaya koydum.
Evet, bazı Türk ticari kuruluşlarında hem bu yıl hem de geçen yıl fiyatları “aşırı yükseltme” girişimleri oldu. İnsani açıdan bakıldığında bu anlaşılabilir bir durum; şu anda zor zamanlardan geçiyoruz, her zaman insan 5 kuruş fazla olsa da, almak ister. Tam da bu noktada piyasa oyuna dahil oluyor. Türkiye’ye yapılacak bir seyahatin maliyeti, belirli bir Rus ailesinin imkanlarının “dışına çıkmaya” başladığında, o aile diğer pazarlara yönelerek tatilini başka yerde geçirmeyi tercih ediyor. Zira Türkiye’nin Mısır, Tunus ve BAE gibi rakipleri var, Uzakdoğu’dan bahsetmiyorum bile. Bu nedenle, son birkaç yılda Türk otelcilerin durumu makul bir şekilde değerlendirerek abartılı taleplerini düzelttikleri durumlar görüldü. Kısacası piyasa çalışıyor.
Her şey dahil sistemi mükemmel değil, ama...
Geçenlerde güneydeydim, Rus turistler de dahil olmak üzere oteller doluydu, demek ki fiyat konusunda anlaştılar. Bu iyi bir şey. Bu yılın ilk dokuz aylık sonuçlarına göre 5,5 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret etti. Bu, yıl sonuna kadar geçen yılki 6,3 milyon rakamını muhtemelen aşacağımız anlamına geliyor. Ve her zamanki gibi Rusya, buraya gelen turist sayısında açık ara ilk sırada yer alıyor. Türkiye’de ve Rusya’da medyanın “her şey dahil” ilkesine yönelik olası bir düzenleme üzerinde tartışmalara devam ettiğini görüyorum. Bu sistemin mükemmel olmaktan uzak olduğu, maliyetlere ve hatta bazı kayıplara gebe olduğu aşikardır.
Her şey dahilden vazgeçmenin sonuçları ne olacak?
Peki bundan vazgeçmenin sonuçları ne olacak? Şu anda turistler genelde otellerde yemek yiyor, mekanizmalar kurulmuş ve genel olarak başarılı bir şekilde işliyor. Diyelim ki, “alakart” denen başka bir sisteme geçiyoruz. Ancak bu geçiş çok ciddi maliyetler gerektirmeyecek mi? “Alakart” restoranlarda hem daha kaliteli ve gelişmiş lojistik, hem de garsonlar başta olmak üzere yüksek vasıflı personel ve çok daha karmaşık muhasebe işlemleri gerekli olacak. Turistler ise, yiyecek için “canlı para” ve muhtemelen çok fazla ödemek zorunda kalacakları için otellerde kalma maliyetlerinde önemli bir kesinti talep edecekler. Peki başka yere gitmeye başlamayacaklar mı? Otelciler ek maliyetleri kabul edecek mi? Bu arada, ödeme nasıl yapılacak? “MİR” ödeme kartlarımız çalışmıyor. Alternatif sistemler bazen var, bazen yok. Genel olarak tüm bu hususlar, titiz hesaplamalar gerektiriyor."
Yorumlar
Ali özdemir
27 Kasım 2024, Çarşamba 03:12
Rehber
26 Kasım 2024, Salı 04:55
Medved Ponti
26 Kasım 2024, Salı 03:32
+ Yorum Yaz