Aska Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan TÜRSAB TV’de yayınlanan ‘Turizm Gazetecileri Soruyor’ programında Savaş Daş ile Yılmaz Keleş’in sorularını cevapladı. Pandemi sebebiyle şu anda 6 tesislerinin hiçbirisinin açık olmadığını en son tesisi de 10 Aralık da kapattıklarını belirten Aslan, " 10 Aralık’tan önce çalışanlar ne istiyor diye insan kaynaklarına bir anket yaptırdım. Anket sonucu, ‘yüzde 72 kapatalım’ çıktı. Anketin sonucuna göre de hemen 10’unda kapatma kararı aldık.’’ diye konuştu.
Bugün hangi banka turizme sıcak bakıyor?
Türkiye turizminin bugün çok ciddi bir krizden geçtiğine işaret eden Ramazan Aslan, ‘’Konaklama sektörü bankalarla bağı olan bir sektör. 2020’ye sadece bir ‘yıl’ kaybı olarak bakmamak lazım. Bizim yedek akçemiz yok. Yedek akçe olmadığı için biz tamamen bankalarla yol alıyoruz. Yedek akçe olmadığı için, bankalarla olan sorumluluklarımız konusunda bir yaklaşımla ötelemeye gittik. Sadece bankalarla olan sorumlulukları değil, diğer borçlarla ilgi de aynı şey geçerli. Yani kağıdı kalemi almamız, gerçekçi olmamız gerekiyor. Bugün sektörün bankalara ne kadar borcu var, bu borcun ne kadarı ötelendi ve hangi vadeye ötelendi? Bugün hangi banka turizme sıcak bakıyor.’" dedi.
2021'de ciddi sıkıntılar var
Parasını ödemiş ve tatil bekleyen bir kitlenin bulunduğunu belirten Aslan şöyle konuştu: " 2021’de ciddi sıkıntılar var. Biz önce 2020’den devrolan misafiri ağırlayacağız. Bunları tur operatörleri getirecek. Tur operatörleri 2021 yılında çok iyi bir satış yapmalı, iyi para kazanmalı ve iyi rakamlara satmalı ki, sorumluluklarını yerine getirebilsin. Aynı şey otelci için de geçerli. Biz 2021’de yüzde 100 büyümeyi düşünüyoruz. Ancak yüzde 100 büyüme, 2021 yılında Antalya için 7 milyon yapar. Antalya 2016 yılında 16 misafir ağırlamıştı. Bu işin içinden nasıl çıkacağız? Müşteriye borçluyuz, bu yılki ödemeleri öteledik. Gelinen noktada ötelediğiniz borcun vadesi geldiğinde bir yerine iki ödemeniz gerekiyor. Borçlar katlanıyor. Kesin çözüm, 2020 ile ilgili bütün sorumlulukları minimum 5 yıla yaymak. Aksi taktirde, ne otelci ne tur operatörü ne de başkası ayakta kalabilir. ’’
Kargalar oteller ne yapacak diye bekliyor
Geçtiğimiz ay Antalya'da düzenlenen Resort Kongresi’nde Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’in söylediği cümleleri hatırlatan Aslan, " Ateş '2018-2020 döneminde 22 otelin satış sürecine katıldım. Otellerin gerçek değeri ekspetriz değerlerinin 2 katıydı.’ dedi. İki katı değil, o otellerin değeri ekspertiz değerlerinin en az 4 katı. En kötü haliyle 4 katı. Kargalar bekliyor ‘otelciler ne yapacak’ diye. Otelciler dimdik ayaktalar. Bugüne kadar ayakta kaldılarsa bundan sonra da kalacaklar." diye konuştu.
Pazarlar yüzde 20 şeklinde dağılacak
Rusya pazarında 2016 uçak düşürme olayından önce de bir kriz olduğunu gözlemlediklerini ve grup olarak bu konuda hızla önlem aldıklarını kaydeden Ramazan Aslan, ‘’Uçak olayı olmasa da 2016’da Rusya’dan 8-10 milyon turist falan gelmeyecekti. Oradaki ekonomik sıkıntıyı gördük ve tesislerimizde yüzde 100 Rusya çalıştığımız otellerde Rusya pazarının ağırlığını ilk başta yüzde 60’a, sonra yüzde 40’a düşürdük. Geldiğimiz nokta ise şu: Pazarlar yüzde 20 şeklinde dağılacak. Değilse, bir pazarın ağırlığı maksimum yüzde 30 olacak. Eğer siz bütün bir tesisi bir pazara bağlı bırakırsanız canınız acır.’’ şeklinde konuştu.
Yaranın kapanabilmesi için güç birliği yapmak gerekiyor
Turizm sektörünün çok büyük yara aldığını belirten Aslan, " Bu yaranın kapanabilmesi için kenetlenmek, güç birliği yapmak gerekiyor. Gücü dağıtamazsınız. Gücü dağıttınız andan itibaren güçsüz kalırsınız. Bizim kenetlenerek yol almamız gerekiyor. Sadece otelci değil; tur operatörü, uçakçı ve diğerleri... He beraberiz ve aynı gemideyiz." ifadelerini kullandı.