Pusulayı doğru kullanmak lazım…

Murat Baytaş
Murat BaytaşUluslararası Kültür Sanat Etkinlikleri Derneği Başkanı- Academy Art
29 Mayıs 2020, 15:48

Aynı Gemideyiz ama bir sandala binemeyiz demiştik.

Evet herkes kendi sandalına bindi. 3 ay boyunca her sektör ve katmanları kendini kurtarma çabaları ile ilgili durum tespiti, önerge, yönerge, seminer, panel, konferans, sosyal medya sohbetleri yaptı.

Bu sırada küçük ‘bişi’ atladık diyerek zülfüyâre dokunacağım. Hepimizin sandalının aynı denizde olduğunu unutmamamız lazım. Burada denizin turizm olduğunu farz edersek, üstümüze doğan bir güneş olmalı. Pusula bile birçok yönü gösterebilir, ama doğu, batı, kuzey, güney değişmez.

İncoming bu sene için artık çok zor. Kurtarma çabaları olsa da zaten konaklama işletmelerinin ne kadarının açılabileceği bile belli değil.

İç turizmde umutlar yükselirken, on prime TV saatlerinde haberlere çıkanların, bir haftalık turu kişi 5.000 TL’den başlıyor mesajları, direkt bir intihar girişiminden farklı olmasa gerek.

Bizim yörüngemiz ise eylül sonrası özellikle MICE olmalı.

Ve pusulamız mutlak ve mutlak bir an önce, bu bilgi kirliliğinin önünü kesmek olmalı.

Tüm dernekler, birlikler, bireysel kurumsal, tanıtım pazarlama, PR faaliyetlerini ortak bir havuzdan yapmalıyız. Gerek söylem olarak ve gerekse işlem olarak. Yoksa altından kalkılamayacak bir kaosa imza atarız.

Televizyonda çıkıp, 4 kişilik bir ailenin bir haftalık tatilinin 20.000 TL tutacağını söylüyor olmak, kesinlikle iç turizmi baltalar. Ardından istediğimiz kadar fiyatlar değişmeyecek haberi yaptıralım, beyhude… Türkiye’de bir haftalık tatile 20 bin TL ayıracak kaç aile var?

Çok seslilik, haber alma ve ifade özgürlüğü güzel ve demokrasilerin vazgeçilmezi olsa da, bu kriz döneminde önüne gelen her TV kanalı, etiketinde her başkan yazanın peşine düşüyorsa, buna da birileri dur demeli.

Çünkü o başkan namzedinin yarattığı algıyı, günlerce çözemeyiz ve daha büyük sıkıntılara yol açarız.

Bunun karmaşanın muhatabı da kesinlikle BAKANLIK değildir. Bakanlık prestij reklamla uğraşır. Dünyada bu işin kuralı budur. Hedefe yönelik ve algıyı kırmak için yapılacak olan haber, reklam, pazarlama, sosyal medya vb tüm kitlesel faaliyetler tek bir çatıdan yürütülmelidir.

Haber amaçlı medya kullanımlarında ortak ses verecek metinler olmalı. Acenteci konuşurken oteli, otelci konuşurken acenteciyi atlamamalı.

Dünden beri iki büyük haber bence çok büyük algı yarattı.

Birincisi bir haftalık tatilin kişi başı 5.000 TL’den başlayacak olması haberi; diğeri havayolu şirketlerinin tüm bilet vs işlemleri için internet yapılmasını yolcularına salık vermesi.

Şimdi bu iki haber kaç kişinin ekmeğinde kan doğradı acaba? Yazık günah…

Pusula ve doğrular şaşmaz. Doğru bir tanedir.

Bir erken konuşanlar birde geç kalmışlar vardır.

Esen kalın…

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Etiketler:Murat Baytaş
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha