TUROYD Başkanı Ali Can Aksu konaklama sektörünün gidişatıyla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Türkiye'de konaklama sektörünün 1980'lerin başlarından itibaren gelişmeye başladığını 1990'lardan sonra ise kitle turizmini yansıtacak biçimde şekillenmeye devam ettiğini belirten Aksu Türkiye’nin turizm işletme ve belediye belgeli otellerin toplam yatak kapasitesi 1,5 milyonun üzerine çıktığını ifade etti.
Konaklama sektörünün 54 yan sektörü beslediği gibi, yaklaşık 1,5 milyonluk istihdam yarattığını belirten Aksu, sektörün tedarik firmalarına yılda ortalama 7,3 Milyar dolar kaynak aktardığını da söyledi.
Otellerin yüzde 55'i yanlış yönetiliyor, çalışanların güvenleri hızla yok oluyor
Konaklama sektörünün Türk turizm ekonomisine katkısının yüzde 70'in üzerinde olduğunu belirten Aksu şu tespitlerde bulundu: "Konaklama sektörü olmasaydı, “GASTRONOMI” diye bir kavram olmayacaktı. Konaklama sektörü, yukarıda ifade ettiğimiz gibi bu kadar öneme haiz ve ekonomiye ciddi katkı sağlamışken son yıllarda tehlike sinyallerini vermeye başlamıştır. Konaklama sektörünün sadece % 45'i Profesyoneller tarafından yönetilmektedir. Geri kalan % 55 otellerin son derece amatör ruhla yanlış yönetildiğini görmekteyiz Kalifiye personel konusunda sektör % 60 kayıp vermiştir. Çalışanların güvenlerini hızla yok etmeye devam ediyor."
Meslek yasası hayata geçmezse betonarme yığını olarak ekonomimize ciddi zararlar verecek
Sektörde arz/talep dengesinin bozulduğunu belirten Aksu " Buna bağlı fiyat dengeleri de bozulmuştur. Sonuç olarak; bu devasa sektör ciddi bir meslek yasası ile revizyona uğramadığı takdirde betonarme yığını olarak ekonomimize ciddi zararlar verecektir." diye konuştu