Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilk defa bir turizm toplantısı yapıldı. Nusaybin Ticaret Borsası’nın önderliğinde gerçekleşen toplantıya, kültür turu yapan seyahat acentaları ve TÜRSAB yöneticileri katılarak, bölgenin turizm potansiyelini ve yapılabilecek işleri konuştu.
Anlamı…
Nusaybin’in turist istemesi, ticaretin ötesinde anlamlar ifade ediyor. Nusaybinliler “hendek” sürecinde yaşanan yıkımın yarattığı travmadan henüz çıkabilmiş değil. Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş ve Meclis Başkanı Abdulhakim Aytimur, özel sohbette bile, yaşananları konuşmak istemedi. Ama suskunluklarıyla çok şey anlattılar…
Kentte acılar çok taze; fakat unutmak istiyorlar…
Türkiye’nin her köşesinden gelen, gülen yüzlü insanların sokaklarında gezeceği günleri hayal ediyorlar. Belki kendileri de farkında değil ama, aslında turizmle normalleşmek ve yaralarını sarmak istiyorlar.
Her şey var
Hepimiz tarihteki ilk üniversitenin Harran’da olduğunu biliyorduk. Fakat ortaya çıkan yeni bulgular, dünyanın bilinen ilk üniversitesinin Nusaybin’deki Nisibis Akademisi olduğunu gösteriyor. Bir yanda Hıristiyan tarihinin önemli eserlerinden Mor Yakup Manastırı diğer yanda Zeynel Abidin Camii. Bagok Dağı eteklerindeki, Güneydoğu’nun Sümela’sı olarak ün salan Mor Evgin Manastırı ise başlı başına bir turizm değeri. Doğal güzelliğiyle büyüleyen Beyaz Su Vadisi, Ezidi ve Süryani köyleri ile gastronomi de cabası.
Konaklama sorunu yok
Nusaybin’de Kasr-ı Serçehan (4 yıldız) ve Avesis Hotel (3 yıldız) olmak üzere iki tane turizme hizmet verebilecek yüksek standartlı otel var. 100 odalı dört yıldızlı bir otelin de temeli atılmak üzere. Yatırımcısı Abdulhalim Aydın’ın harcayacağı paranın kaç yılda geri döneceğine dair hiçbir hesabı yok. Tek gayesi kente turistin gelmesi. Nusaybin’in tek seyahat acentası Gözal Turizm’in sahibesi Semire Şineğu ise gelen her tur operatörüne ayrım yapmadan ev sahipliği yapmaya hazır.
Pozitif ayrımcılık gerek
Başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere tüm turizm otoritelerinin, bölgeden gelen taleplere pozitif ayrımcılıkla yaklaşması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Güneydoğu’da yapılacak turizmin, ticaretin ötesinde anlamları var.
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.