Ertuğrul Günay’ın bakanlığı döneminde açılan ihaleyi "en fazla bilet satmayı taahhüt ederek" alan TÜRSAB’ı zor günler bekliyor.
Başaran Ulusoy yönetimi tarafından bankalara teminat olarak verilen müze biletleri, açılacak yeni ihaleyi TÜRSAB'ın kazanamaması ya da "kazanmaması" halinde 31.12.2016 tarihi itibariyle çöpe atılabilir.
Bu Noktaya Nasıl Gelindi?
TÜRSAB, bundan 6 yıl önceki ihalede Bakanlığa, satılamayacak kadar fazla bilet satışını taahhüt ederek ihaleyi kazanmıştı. Ancak 2011 – 2015 yılları arasında satılması gereken yaklaşık 80 Milyon TL değerindeki bilet doğal satılamadı. Taahhütte bulunduğu biletleri satamayan TÜRSAB, bir yandan da ihale şartları gereği yeni biletleri almak zorunda kaldı.
Elinde kalan biletleri bazı bankalara teminat olarak göstererek kredi kullanan Başaran Ulusoy Yönetimi, soruna geçici bir çözüm bularak 5 yıl boyunca krizin büyümesine göz yumdu. 2016 yılına gelindiğinde ise satılamayan bilet balonu minimum 100 Milyon TL’lik bir büyüklüğe ulaşmış oldu.
Yeni İhalenin Şartnamesinde "Satılmayan Bilet" Kavramı Yok!
Kültür Turizm Bakanlığı'nın 2017 – 2022 yılları arası müze girişleri için açtığı işletme ihalesinin şartnamesinde, satılmayan bilet stokları ile ilgili herhangi bir madde veya açıklama bulunmuyor. İhtimal o ki, bu stoklardan Bakanlığın da haberi de yok!
İhaleyi TÜRSAB Kazanamazsa Ne Olacak?
Eğer ihaleyi TÜRSAB değil de başka bir kuruluş kazanırsa, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren kendi biletlerini basarak satışa sunacak. Doğal olarak müze gişelerinden yeni bileti alanlar geçebilecek!
TÜRSAB'ın Önündeki İki Seçenek
Birliğin önünde iki seçenek var;
1) Yeni ihaleyi de ne pahasına olursa olsun kazanarak, stoku bir dönem daha katlayarak büyütmek... Ki bu seçenek bir kaç sene içinde kaçınılmaz olarak iflasa neden olacaktır.
2) İhaleye hiç girmeyip daha iyi şartlar sunulması için Bakanlığı zorlayıp, kendine bir çıkış yolu aramak...
Hangisi yolu seçerse seçsin maalesef Birliğin durumu hiç de iç açıcı görünmüyor.
Bilet Alan Acenteler Ne Yapmalı?
Elinde müze bileti olan seyahat acenteleri ya 2016 sonuna kadar biletleri tüketecek ya da en kısa zamanda TÜRSAB’a iade ederek paralarını geri talep edecek. İade taleplerinin artması, Birlik için yeni sorunların ortaya çıkması anlamına geliyor.
Bankalar Ne Yapacak?
Bankalar büyük olasılıkla teminat gösterilen bu stok biletlerin 31.12.2016 tarihinden itibaren geçersiz olacağından haberdar edilmediler. Zarar görmemeleri için teminatta tuttukları müze biletlerini balon patlamadan gerçek teminatlarla değiştirmeleri gerekiyor.
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.