Mete Vardar: Tur iptalleri ve ücret iadeleri için Bakanlığımızdan çözüm bekliyoruz

Mete Vardar: Tur iptalleri ve ücret iadeleri için Bakanlığımızdan çözüm bekliyoruz
05 Nisan 2020, 04:09
Acentelerin tur iptalleri ve ücret iadeleri konusunda ciddi sorunlar yaşadığını belirten Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, çözüm adresinin Turizm Bakanlığı olması gerektiğini savundu. .

Bloomberg HT'de yayınlanan İş Dünyası programına konuk olan Jolly Tour Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, koronavirüs salgının turizm sektörüne etkilerini değerlendirdi. Krizden en çok tur operatörlerinin etkilendiğini ifade eden Mete Vardar, tüketicilerden gelen tur iadeleri için tedbir alınması gerektiğini söyledi.

“Beklentimiz, sorunlarımızın çözümü için Turizm Bakanlığı’nın çaba göstermesi”

Tüketiciden gelen tur iptalleri ve ücret iadeleri nedeniyle yaşanan sorunların çözümü için bakan Ersoy’un Ticaret Bakanlığı’nı işaret ettiğini hatırlatan Vardar, ‘Hava yollarının sorunlarıyla Ulaştırma Bakanlığı ilgileniyor. Seyahat acenteleri olarak bizim de beklentimiz, sorunlarımızın çözümü için Turizm Bakanlığı’nın ön ayak olması, çaba göstermesidir’’ dedi.

“İlk defa kapıya kilit vurduk''

Yaşanan süreçten sektörün derin yaralar aldığını ifade eden Mete Vardar, ‘Yaşadığımız duruma bir düşüş diyemeyiz. Yaklaşık 10 gün önce, 34 sene sonra ilk defa kapılarımızı kapattık. 1000 kişilik çalışma arkadaşımızdan 230 tanesini seçtik ve aynı hizmeti evlerimizden vermeye devam ediyoruz.’’ diye konuştu.

“Misafirlerimizi istemeden üzüyoruz ve bundan son derece mutsuzuz”

Yaşanan durumun geçmiş yıllarda yaşanan krizlerin çok ötesinde olduğuna dikkat çeken Mete Vardar, sözlerine şöyle devam etti: ‘Misafirlerimizle 34 senedir çok ciddi duygu bütünlüğü yaşıyoruz. Çalışanlarımızla ve misafirlerimizle bir aile ortamı yakaladık. Ama bu dönem misafirlerimizi üzüyoruz, kırıyoruz. Bundan dolayı da son derece mutsuzuz. İnşallah bu işler kapandıktan sonra, onların gönüllerini almak için şirket olarak elimizden geleni yapacağız’’ şeklinde konuştu.

''Çözüm için bakanlığın birtakım tedbirler alması gerekiyor'

Müşterilerle tur iadeleri nedeniyle çok sık karşı karşıya geldiklerini anlatan Mete Vardar sorunun çözümü için TÜRSAB Başkanı ve Turizm Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını belirterek şöyle devam etti: “Bakanımızın da konuyla ilgili niyetini biliyoruz. Çabasını da görüyoruz. Yalnız bir televizyon kanalında kendisini dinledim. Sorunun çözümünü Ticaret Bakanlığı’na yönlendirmesi oldu. Ama bakıldığı zaman, havayollarının sorunlarıyla Ulaştırma Bakanlığı ilgileniyor. Bizim seyahat acenteleri olarak beklentimiz de sorunlarımızın çözümü için Turizm Bakanlığı’nın ön ayak olması, çaba göstermesidir. Bakanımızın bununla ilgili çabalarını elbette biliyorum. İnşallah kısa zamanda önlem alır. Çünkü biz aracı kurumuz. Biz misafirlerimizden aldığımız ücretleri; otellere, havayollarına ödedik. Ama misafirlerimiz bununla ilgili olarak, bizi sorumlu tutuyor. Bu konuyla ilgili hakikatten birtakım önlemler alınması lazım’’ dedi.

“Destekler daha fazla artırılmalı”

Gelinen noktada ileriye dönük rezervasyon alınmadığını, yapılmış rezervasyonların ise iptal edildiğini belirten Vardar, böyle bir dönemde geçmişe dönük vergilerin sektörü zorladığını, bu nedenle desteklerin biraz daha arttırılması gerektiğini söyledi.

“Tek başına kimse derdini anlatamıyor”

Seyahat acenteleri, oteller ve hava yolu şirketlerinin ilişkilerini düzenleyen bir yasanın eksikliğine dikkat çeken Mete Vardar, “Böyle dönemlerde herkes tek başına, derdini bir türlü anlatamıyor. Birlikte hareket edersek, daha sağlıklı olur” dedi.

“İç pazarın önemi krizde daha iyi anlaşılıyor”

Son 6 yıl içinde yaşanan krizlerin iç pazarın ne kadar önemli olduğu gerçeğini gösterdiğini anlatan Mete Vardar, ‘’İç pazar böyle dönemlerde, sektörün toparlanması adına büyük katkılar sağlıyor. Hiç aramayan otelci dostlarımız, kriz zamanında şirketimize akın ediyorlar. İlk bizi arıyorlar, ‘Bize destek olun’ diyorlar. Ama geçen sene dolulukların biraz daha yüksek olduğu dönemde ilk yapılan, otellerde iç pazar oranlarının kısıtlanması oldu. Döviz biraz arttı, fiyatlar yükseldi, tavır değişti. Ama ondan önceki dönemde, iç pazar yine çok önemliydi, kurtarıcıydı.’’ dedi.

Vardar, açıklamalarına şöyle devam etti:

''Büyük tur operatörleri battı, zararı Türkiye gördü''

Son senelere bakın, yurt dışında son 10 senede çok büyük operatörler battı ve Türkiye turizmine çok büyük zararlar verdi. İç pazarda hangi turizm şirketi battı, hangisi zararı verdi? Ben bunu hakikatten tekrar gündeme getirmek istiyorum. O yüzden iç pazarın önemini sadece kriz dönemlerinde değil, her zaman anlayalım, bilelim. İlk ulaşılacak pazarın iç pazar olduğunu, tüketicinin tatil alışkanlığının hakikatten çok önemli olduğunu bilelim. Hazırlığımızı buna göre yapalım.

''Gurme turlarına çıkacağım''

Biz şirket olarak 3 tane senaryo belirledik: 1-iyi senaryo, 2-orta-iyi senaryo, 3-çok kötü senaryo. İyi senaryoda 1 Haziran’da işlerimizin başlayacağını düşünüyoruz. Daha orta senaryoda, 15 Temmuz’da, daha sonrakinde ise, ekim ayında işlerin başlayacağını, hatta bu sezonu bitirdiğimizi varsayıyoruz. Hazırlıklarımızı da buna göre yapıyoruz. Yani ben mesela evdeyim, her gün evde 3-4 çeşit yemek yapıyorum. İşler açıldığı zaman ilk işim, inşallah Mete Vardar ile gurme turları diye bir tur oluşturmak. Yani Jolly Tur misafirlerini, gurme turlarına çıkacağım. Ben de zevk alacağım, misafirleriniz de zevk alacak. Bu ara dönemde de boş durmuyoruz, tüm ekibimizle birlikte, bir şeyler üretiyoruz, bir şeyler yapıyoruz. Yani kafamızı öne eğmedik.

''900’e yakın moral mektubu aldım''

Tüm seyahat acentelerimiz ile, Türkiye’ye yayılmış hepsinin aidiyet duygusu çok yüksek olan çalışma arkadaşlarım ile iletişim halindeyiz. 900’e yakın arkadaşım bana mektuplar yazıyor. Beni moralli tutmaya çalışıyorlar. Ama aslında benim onları moralli tutmam lazım. Çünkü şirketimiz bu günlere, onların sayesinde ve bize sevgi duyan misafirlerimizin sayesinde geldi. Biz bu bayrağı hiçbir zaman indirmeyeceğiz. Türkiye’deki 16 tane seyahat acentası sahibiyle dün bir toplantı yaptık, çok hoştu.

''En iyi antibiyotik tatil''

Birbirimize moral verdik. Bu arada, sağlık çalışanlarımızı da hakikatten yürekten alkışlıyorum. Ama şöyle ben söylüyorum; biz de bir sağlık çalışanıyız. Şöyle bir haftalık bir tatil, hatta 4-5 günlük bir tatil, en iyi ilaçtan daha iyi gelir insana biliyor musunuz? Yani ben bunu önerge olarak da vereceğim, doktorlar tatili reçeteye yazsınlar. Bir insanın güzel geçirdiği bir tatil, ev yaşantısını da sosyal yaşantısını da, iş hayatındaki başarısını da sonsuz etkiliyor. Ben en iyi antibiyotiğin tatil olduğunun düşünüyorum.

''2019’da iç pazara fahiş fiyatlar sunuldu''

2019 senesine planlamaların geç yapıldığı bir anda girdiğimiz bir sene olduğu için, iç pazara fahiş fiyatlar sunuldu. Dövizin de artması, bunda etkili oldu. Bu sene dövizin daha rantabl hale gelmesiyle birlikte, iç pazar fiyatları çok iyi başladı. İç pazar misafirlerimiz, Avrupalı ve Rus misafirlerimizle eş değer, hatta birçok otelde daha da iyi fiyatlara tatil satın aldı. Zaten erken rezervasyon kampanyası, çok iyi fiyatlarla devam ediyordu. İnşallah olaylar 1 Haziran’da toparlanırsa, zaten Türk turizminin çok talep alacağını görüyorum.

Yorumlar
Eyüp Kartal
05 Nisan 2020, Pazar 04:31
Türkiyede 12500 tane seyahat acetesi esnafı arkadaşlar 2005 yılından bu yana Tur operatörü koırana virüsleri tarafından sömürülüyordu.7 tane ağa Amerikanın dünyayı sömürdüğü gibi bizleri de sömürüyordu ve hala daha sömürüyor.Üstelik 1618 sayılı yasada haklarımız korunmuş olduğu halde .Şimdi İlahi adalet işliyor ne diyelim umarız bu 12500 kişi sesini duyurma fırsatı bulur da Kanunda belirlenmiş haklarımızın gasp edilmesinin önüne geçilir.Ne diyelim her şer de bir hayır vardır.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha