Mete Vardar'dan Bakan Ersoy'a zor sorular!

Mete Vardar'dan Bakan Ersoy'a zor sorular!
30 Aralık 2021, 10:35
Türkiye’nin önde gelen seyahat acentelerinden Jolly’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar TGA’yı ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un seyahat acentelerine dönük söylemlerini eleştirdi.

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, TGA’yı ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un seyahat acentelerine dönük söylemlerini eleştirdi.

“TGA’yı yurt dışı için kurduysanız, iç pazar turizm şirketlerinden neden ciro üzerinden pay alıyorsunuz?”

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) kaynak oluşturma ve bu kaynağı kullanma şekli arasında bir çelişki olduğunu belirten Vardar, " Aynı zamanda TGA’nın yönetim kurulu başkanı olan sayını Bakan Mehmet Nuri Ersoy bir de profesyonel ekibi var. TÜRSAB’ın Antalya’da düzenlediği turizm kongresinde düzenlediğim panele katılan iç pazar acenteleri, TGA’dan beklentilerini ifade etti. Biz ve binlerce meslektaşım, Türkiye’deki misafirin Türkiye içi ya da yurt dışı seyahatini organize ediyoruz. TGA’yı yurt dışı için kurduysanız, iç pazar turizm şirketlerinden neden ciro üzerinden pay alıyorsunuz?” dedi.

Binlerce iç pazar şirketi kendi cirosundan TGA'ya neden pay ödüyor?

Bakan Ersoy'un TBMM'deki konuşmasında TGA’yı yurt dışı için kurduklarını söylediğini ifade eden Vardar şöyle konuştu: " İlk defa böyle bir şey ifade ettiği için TGA’ya ilişkin önceki düşüncelerimizi rafa kaldırmış oldu. O zaman biz de şu soruyu soruyoruz: Biz ve bizim gibi binlerce iç pazar şirketi, kendi cirosundan TGA’ya neden pay ödüyor? Biz zaten Jolly olarak, pandemi sürecinde tek kuruş dahi kazanmıyoruz “Bu Topraklar Bizim’, ‘Mirasım Türkiye’ gibi tanıtımları yapmaya devam ettik, 35 yıldır bu ülke için değer üreten ve kazanç sağlayan bir şirket olarak ülkemize olan borcumuzu ödemeye çalıştık.

Ben bütün tanıtım ve pazarlamamı kendi imkanlarımla yapıyorken (ki sadece iç pazar çalışan binlerce seyahat acentesi, sadece Türk misafirleri ağırlayan çok sayıda otel var) neden ciromdan TGA’ya pay ödüyorum?

Neden iç pazarla ilgili reklamlarla karşılaşmıyoruz?

Biz aile olarak 50 ve ben Mete Vardar olarak 30 yıldır turizmin içindeyim ve Türkiye’nin yurt dışında daha fazla tanıtılması, tanıtıma daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini hep ifade ettim. Ama madem TGA yalnızca yurt dışı tanıtımı için kurulduysa ve Türkiye’de hiçbir faaliyette bulunmayacaksa, sadece iç pazarda çalışan bir acente olan Jolly neden tanıtıma para harcasın?

Şu anda iç pazarda erken rezervasyonların en kritik dönemi. Yurt dışının ne olacağı hala belli değil. Peki böyle bir dönemde sinemalarda, bilboardlarda TV’lerde, gazetelerde neden iç pazarla ilgili reklamlarla karşılaşmıyoruz?

Ben bunu sadece kendi adıma değil, temsil ettiğim kurum adına da soruyorum. TÜRSAB’da İç Turizm İhtisas Başkanı olarak binlerce acente adına bu soruyu soruyorum. Söylediğimiz şeyler bürokrasi tarafından hoş karşılanmıyor ya da belli kişileri rahatsız edebilir ancak binlerce acenteyi temsilen bunları ifade etmek durumundayız."

“TGA’da neden sadece bir tane seyahat acente temsilcisi var?”

Bakan beyin TBMM’de yaptığı konuşmada iki nokta dikkatimi çekti. Birincisi, TGA’da seyahat acentelerini temsilen neden sadece bir kişinin bulunduğu (ki o bir kişi sevdiğimiz bir arkadaşımızdır. Onunla ilgili en ufak negatif bir yargım yok), diğeri ise TGA’nın kuruluş amacıydı.

Bakan bey TGA’nın yönetiminde 15 kişinin bulunduğunu, tüm seyahat acentelerinin sektörün yüzde 5,2’sini oluşturduğunu söyledi. 100 bölü 15 yapınca 7,5 gibi bir oranın ortaya çıktığını söyledi ve 2,5 puan da kendi inisiyatifiyle vererek bir temsilci aldığını söyledi. Bu oranı neye göre hesapladığını hakikaten merak ediyorum.

“"Seyahat acenteleri yalnız bırakıldı"

Tekrar altını çizmek gerekirse seyahat acenteleri bu dönemde yalnız bırakıldı. TÜRSAB bu konuyla ilgili açıklamalarda ve çağrılarda bulundu. TÜRSAB Başkanı sürekli ifade etmeye çalışıyor ama hala sorunlara çözüm bulma noktasında ortaya bir irade konmuş değil.”

Mete Vardar, “Bir dönem iç pazarda haksız rekabetten şikayet ediyordunuz. Şikayet ettiğiniz bu durum hala devam ediyor mu?” şeklindeki sorumuza ise şöyle yanıt verdi:

“Bu konuyu üç yıl önce gündeme getirdim ve ‘Sektörün önde gelen oyuncularından biri bakan oldu. Haksız rekabet nasıl önlenecek?’ diye sordum. Bununla ilgili yeni bir şey söylemek istemiyorum, insanlar bununla ilgili kendi yorumunu yapar. Benim konuya ilişkin durduğum nokta değişmedi.”

“Bakan Ersoy’un ifade ettiği dönem ne kadar sürecek bilmiyorum”

Ancak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un seyahat acentelerine dönük yaklaşımını eleştiren Mete Vardar, acentelerin yalnız bırakıldığını söyledi. Vardar, “Bu bürokrasiden mi, yoksa bireysel tavırdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum ama genel tavır seyahat acentelerinden uzak durma yönünde. Bu sadece benim yargım değil. Her gün 15-20 acente ile konuşuyorum ve onlar da aynı şeyleri ifade ediyor. Bakan bey göreve ilk geldiğinde belli bir dönem için geldiğini ifade etmişti. Bu dönemin ne kadar süreceği sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakan beyin kendi kararıdır.” diye konuştu. (Turizmguncel)

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha