Mehmet İşler: İç turizmde sıkıntıdayız

Mehmet İşler: İç turizmde sıkıntıdayız
06 Haziran 2023, 13:56
Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler sezonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Turizm cenneti ülkeler arasında gösterilen Türkiye'de yaz sezonu başlamasına rağmen turizmde durağanlık yaşanıyor. ETİK Başkanı Mehmet İşler, ülkede enflasyonun yüksekliği ve alım gücünün düşüklüğü nedeniyle iç turizmde taleplerde düşüş yaşandığını dış turizmde ise dövizin ve dış politikanın seyrinin etkili olacağını kaydetti.

DIŞ TURİZMİN GÖBEĞİ DÖVİZE VE SİYASETE BAĞLI

ETİK Başkanı Mehmet İşler, iç pazarın sıkıntılı bir süreç yaşadığını, Türkiye'de enflasyon ve alım gücünün düşmesinden dolayı iç turizmde talep düşüldüğü yaşanırken dış turizmde ise siyaset ve dövizin seyrinin etkili olmasının beklendiğini kaydetti

Türkiye'de dövizin nasıl seyredeceği, Avrupa ile olan ilişkilerimizin nereye doğru evirileceği, bu ilişkiler yumağının sahaya nasıl yansıyacağı, atanacak bakanların görevlerini ifa etme konusundaki kabiliyetleri turizmin nereye doğru evirileceğini gösterecek.

Dünyada turizm cenneti olan ülkeler arasında gösterilen Türkiye'de yaz sezonu başlamasına rağmen turizmde durağanlık yaşanıyor. Ülkede enflasyonun yüksekliği ve alım gücünün düşüklüğü nedeniyle iç turizmde taleplerde düşüş meydana gelirken dış turizmde ise dövizin ve dış politikanın seyrinin etkili olması bekleniyor. Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler turizm sektörüne ilişkin hem iç pazar hem de dış pazar hakkında değerlendirmelerde bulunurken Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir de iç turizmde yaşanan tabloyu özetledi.

'İÇ PAZAR SIKINTILI'

İç pazarın sıkıntılı bir süreç yaşadığını söyleyen ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Ülkemizde yaşadığımız deprem, Türkiye'deki ekonominin enflasyonist bir ortamda yürüyor olması, dövizin baskılanıyor olması ve bunun karşılığında TL maliyetlerinin yükseliyor olması, iç pazardaki tüketicinin alım gücünün düşmüş olması, bizim iç pazardaki beklentimizi aşağıya çekti. İç pazarın getirdiği maliyet ile dış pazarda dövizin artmamasının getirdiği aradaki makas daralmaya başladı. Bu da turizmciyi finansal anlamda riskli bir pozisyona attı. Bunu aşabilmenin yöntemi bankalardan kredi almaktı ancak bankaların hiçbiri kredi vermiyor. Sektör bu nedenle sezona bir finans dar boğazıyla başladı. Bunun üstüne bir de seçimler işin tuzu biberi oldu. Seçimler’de 2 aşamalı olunca süre uzadı, bu nedenle alınacak kararlar ertelendi, insanlar 'Bekle ve gör' politikasıyla hareket ettiler. Bu da sektörün erken rezervasyon alamamasına ve insanların önünü göremediği için ileriye dönük plan yapma avantajlarının ortadan kalkmasına sebep oldu. Bu da şu an iç pazar için turizmcinin beklentilerini aşağıya çekmiş oldu. Alım gücü zaten düşük... İnsanların şu an birinci öncelikleri; barınma, beslenme ve ihtiyaçlarını karşılayabilme... Bu konuda da ilk ödün verilen turizm ve eğlence sektörü oluyor. Bundan dolayı da iç pazarda ciddi bir düşüş ve yavaşlama var" açıklamalarında bulundu.

'POZİTİF GELİŞMELER'

Dış pazar açısından yaşanan pozitif gelişmelere değinen Başkan işler, "Dış pazar seçimleri bekledi. Seçimlere kadar hızlı bir rezervasyon akışı vardı ama seçimler yaklaşırken rezervasyonlarda ciddi bir durağanlık yaşadık. Fakat seçimlerden sonra birçok devlet başkanının Cumhurbaşkanlığı mazbata seremonisine katılıyor olması, tebrik mesajları vermesi, özellikle Avrupa Birliği'nden gelecek turistler konusunda önümüzü açtı. Bu pozitif bir gelişme oldu. Özellikle Rusya, seçimlerin ne olacağım beklediği için rezervasyonlarda bir yavaşlama vardı, şu an Cumhurbaşkanının göreve devam etmesi Rusya rezervasyonlarını pozitif yönde etkiledi. Bir başka pozitif gelişme ise maalesef Türk Lirası'nın döviz karşısında değer kaybına uğraması oldu. Turizm açısından baktığımızda; Avrupalı'nın parasının değerlenmesi, yabancı sermaye için Türkiye'nin cazip hale gelmesine sebebiyet verdi. Bunların yanı sıra Türkiye, hizmet açısından yüksek performansa sahip olması ve tesislerinin genç-bakımlı olmasından dolayı avantajlı…” ifadelerini kullandı.

'SİYASET BELİRLEYİCİ'

Dış pazara ilişkin dezavantajlardan da söz eden ETİK Başkanı İşler, turizm hedefinin başarılabilmesinde siyasetin de belirleyici bir rol oynayacağına dikkat çekti. İşler, şunları söyledi: "Türkiye'deki mevcut iktidarın, Avrupa ve Amerika ile siyasal ilişkilerindeki duruşundan dolayı bize karşı bir blok var. Bu blokun en basit ve açık göstergesi ise yurt dışına gitmek isteyen vatandaşlarımızın vize almak konusunda karşılaştığı zorluklardır. Avrupa Birliği ile dış ilişkilerimizin çok sağlıklı gitmediği vizede karşımıza çıkıyor. Yerli turist yurt dışına giderken, yabancı turist bu ülkeye gelirken bu siyasal çatışmanın getirdiği zorluğu yaşıyor. Bu üstü kapalı siyasi çatışmanın getirdiği negativizmi turizmci sahada maalesef görüyor. Bu belki risk oluşturabilir. Tüm bunları topladığımızda sektörün hedefi yıl sonu itibarıyla 60 milyon turist... Takribi olarak 52-54 milyar lira arası girdi bekliyor. Bunu başarabilme gücüne de sahibiz ancak; Türkiye'de dövizin nasıl seyredeceği, Avrupa ile olan ilişkilerimizin nereye doğru evirileceği, bu ilişkiler yumağının sahaya nasıl yansıyacağı, atanacak bakanların görevlerini ifa etme konusundaki kabiliyetleri, tüm bunlar süreç içerisinde turizmin nereye doğru evirileceğini gösterecek."

Yorumlar
Özcan çelebi
07 Haziran 2023, Çarşamba 07:26
Başkanım bodrum‘daki fiyatlardan haberiniz varmı?kira konaklama,yeme içmeden.bir otel çalışanı olarak gözlemlerimi aktarıyorum bu kadar pahalı pahalı iç turizme hangi yerli turist gelir ve çalışana değer verilmeyen bir sektör
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha