Turizm Ajansı-Özel
Pandemi döneminde kültür turlarına da talep bıçak gibi kesilmişti. Tur şirketleri özel araçla tura katılma gibi çeşitli kampanyalarla müşteri çekmeye çalışsa da hastalıktan korkan tüketiciler evlerinde kalmayı tercih etmişti.
Normalleşmeyle Güneydoğu turlarının koltukları doldu
Bu yıl normalleşme süreci kültür turlarına ilgi de tam anlamıyla patlamaya yol açtı. Pandemi sebebiyle aylardır evlerinde kalan tüketiciler 1 Haziran'dan itibaren başlayan normalleşme süreciyle tur rezervasyonlarını doldurdu. Kültür turlarının en önemli rotalarından birisi olan Güneydoğu turları da bu ilgiden nasibini aldı. Yaz aylarından itibaren Diyarbakır, Mardin, Urfa gibi turistik şehirlere yönelik turların koltukları doldu.
Aykıl: 2019'da bile böyle talep görmemiştik, oteller aylardır dopdolu
TÜRSAB Güneydoğu BTK Başkanı Mehmet Akyıl, normalleşmeyle birlikte bölgedeki turizm hareketliliğini Turizm Ajansı'na değerlendirdi.
Akyıl, bugüne kadar görülmemiş bir sezon yaşadıklarını söyledi. Güneydoğu'ya yönelik özellikle Ağustos sonu ve Eylül ayı itibariyle ciddi bir kültür tur programı oluştuğunu belirten Akyıl, yoğunluğun halen devam ettiğini tüm otellerin dolu olduğunu söyledi. Diyarbakır'da üniversite misafirihaneleriyle birlikte 8 bin yatak kapasitesinin tamamen dolu olduğunu belirten Akyıl, doluluğun Aralık ayında da devam edeceğini söyledi.
'Mezopotamya Altın Üçgeni' çalıştayı da etkili oldu
Akyıl'a göre kültür turlarına yönelik büyük artışta iki faktör etkili oldu. Birincisi pandemiyle birlikte biriken tatil talebi. İkincisi geçtiğimiz yıl Kasım ayında Diyarbakır'da düzenlenen Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa'nın turizm potansiyelinin tanıtımı amacıyla düzenlenen "Kültür ve İnanç Destinasyonu Çalıştayı" nın etkisi. Çalıştaya katılan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya "Mezopotamya Altın üçgenini dünyayla buluşturmanın zamanı geldi" demişti. Akyıl, çalıştayın meyvelerini kısa sürede verdiğini ve bölgeye yönelik düzenlenen turların sayısının ciddi şekilde arttığını ifade etti. Mezopotamya markası yeni destinasyon oluştururken GAP turları düzenleyen şirketlerin sayısında da artış yaşandı.
2022'de turlar Şubat'ta başlayacak, bölgemizde sezon 6 aydan 8 aya çıkacak
Eylül ayından bugüne kadar Diyarbakır, Mardin ve Urfa'da otellerde boş oda bulmakta ciddi sıkıntı yaşanıldığını belirten Akyıl, " Güneydoğu Anadolu bölgesinde sezon Kasım'da yavaşlardı, Aralık başında biterdi. Ama gelen rezervasyonlar Aralık ayında da bölgemize yönelik ciddi talep olacağını gösteriyor. Normalde bölgemize yönelik ilkbahar turları Nisan ayında başlardı. Ama 2022'de talepten dolayı Mart'ta hatta Şubat'ta başlayacak. Ramazan ayından sonra sezon Haziran, Temmuz'a kadar sarkar. Güneydoğu'da ilkbahar ve sonbaharda 6 ay olan turizm sezonunun 8 aya uzamasını bekliyoruz. Kışın çok soğuk olan iki ay ve yazın çok sıcak olan Temmuz, Ağustos dışında yılın 8 ayı Diyarbakır, Urfa, Mardin'de turizm hareketliliği olacak." diye konuştu.
Zincir oteller yer arayışında
Oteller dolu olduğu için bölgede ciddi yatak sıkıntısı yaşandığını belirten Akyıl, özellikle rezervasyon yaptırmadan gelenlerin otel kapısında kaldığını ifade etti. Yer bulamayan pek çok kişinin Diyarbakır yerine çevre illerde konaklamak zorunda kaldığını belirten Akyıl, " Aslında Diyarbakır'da Hilton, Radisson, Divan gibi güçlü otel markaları var. Bölgede en fazla yatak kapasitesi olan iliz. 8 binin üzerinde yatak kapasitesi var üniversite misafirhaneleriyle birlikte. Ama Diyarbakır'da yeni otellere şiddetle ihtiyaç var. Zincir otellerin yer arayışında olduğu bilgisini alıyoruz. " diye konuştu.
Kısa turlar yetmiyor, mutlaka 7-8 günlük turlar düzenlenmeli
Akyıl, Mezopotamya bölgesinde her ilin ciddi şekilde tarihi değeri olduğunu ancak bölgeye yönelik tur programların çok kısa süreli olduğunu söylüyor. Tura katılanların bu kadar kısa sürede bölgenin tarihi ve turistik güzelliklerini tam olarak gezmesinin mümkün olmadığını belirten Akyıl, " GAP turlarında aynı gün içinde 2 ili gezmek yetmiyor. 3 günlük Mezopotamya turlarında 4-5 ili gerçek anlamda gezmek mümkün değil. Mutlaka uzun süreli Mezopotamya turları düzenlenmeli. Mesela 8 günlük büyük Mezopotamya turu gibi. Kültür turlarının müdavimleri arasında tarihe ilgili pek çok insan var. 7-8 gecelemeli Mezopotamya turlarıyla bu kişiler bölgedeki şehirleri sindire sindire gezebilecek, tur bittiğinde Güneydoğu'nun tarihi ve turistik güzelliklerinin tamamını görme imkanı yakalayacaklardır" diye konuştu.
Yorumlar
Ahmet Köprücü
30 Kasım 2021, Salı 10:06
Mustafa Şentürk
29 Kasım 2021, Pazartesi 10:38
+ Yorum Yaz