Kütahya’da 4 bin 400 yıllık mühür bulundu

Kütahya’da 4 bin 400 yıllık mühür bulundu
06 Aralık 2024, 10:52
Kütahya’daki Seyitömer Höyük’te, 4 bin 400 yıl öncesine ait yeşim taşından yapılmış bir silindir mühür keşfedildi. Eser, İç Batı Anadolu’nun en eski mühürlerinden biri olarak kayıtlara geçti.

Kütahya’daki Seyitömer Höyük’te yapılan kurtarma kazılarında, 4 bin 400 yıl öncesine tarihlenen bir silindir mühür ortaya çıkarıldı. Yeşim taşından yapılmış bu mühür, İç Batı Anadolu’da bugüne kadar bulunan en eski örnek olarak kayıtlara geçti. Kütahya Müze Müdürü Dr. Sevgi Gürdal, bu keşfin Erken Tunç Çağı II dönemine ait olduğunu belirterek, eserin Mezopotamya kökenli mühür geleneğinin Anadolu’ya taşınmış önemli bir örneği olduğunu ifade etti.

Mührün, kafes motifi biçiminde bir bezemeye sahip olduğu ve yatay dairesel ip delikli tasarımıyla dikkat çektiği belirtildi. Mührün yapımında kullanılan yeşim taşının, Bursa ile Kütahya arasındaki Harmancık bölgesinden elde edilmiş olabileceği değerlendiriliyor. Dr. Gürdal, yeşim taşının bu coğrafyada nadir bulunduğunu ve buluntunun ticaret yolları ile kültürel etkileşimleri anlamak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

1989 yılından bu yana kazı çalışmalarının sürdüğü Seyitömer Höyük, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun önemli arkeolojik alanlarından biri olarak öne çıkıyor. Höyükten bugüne kadar 17 binden fazla eser çıkarıldı ve bu eserler Kütahya Müzesi’nde sergileniyor. Son keşfedilen silindir mühür, bölgedeki ticaretin kapsamını ve tarihini aydınlatacak bir buluntu olarak kabul ediliyor.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha