Kur artışı ile risk altında kalan otel yatırımcıları var

Tayfun Döşkaya
Tayfun Döşkaya TD Hospitality Consulting
13 Ekim 2022, 11:19

Otel satış gelirleri ağırlıklı Türk Lirası ve kredi borcu dolar olan otel yatırımcıları yandı.

Otel yatırımcılarının döviz borcu, Dolar/TL kurunun her bir kuruş yükselişinde şirketler üzerindeki yükünü artırıyor. Ve Türk Lirasındaki değer kayıbı ve geçen çeyrek yüzyılın en yüksek enflasyonu yaşıyoruz.

Hal böyle olunca proje finansmanı ve finans desteği veren bankaların otellerin konseptine ve sezona bağlı olarak değişen nakit akışına göre farklı finansman modelleri sunmaları beklenmektedir.

Böylelikle finansal yeniden yapılandırmaların ve iflasların önü kesilir.

Ayrıca temlik kapsamının Ticari İşletme Rehni ile sınırlı tutulması otel yatırımcısını yatırıma teşvik eder.

Kredi vermek özellikle bankaların temel faaliyetlerini teşkil etmekte olduğundan, bankalar söz konusu kredi riskini minimize etmek ve faaliyetlerini etkin ve güvenli bir şekilde sürdürebilmek amacıyla kredi türüne göre teminat almaktadırlar.

Dolayısıyla teminatın türü ve niteliği kredi riskine göre göre çeşitlilik göstermektedir. Bu kapsamda uygulama sıkça kullanılan teminat türleri Hisse Rehni, Hesap Rehni, İpotek ve Ticari İşletme Rehni olmaktadır. Kredi türüne ve niteliğine göre kredi verenlerin belirtilen teminatlar haricinde güvence talep etmeleri de söz konusu olabilmektedir.

Bankalar uzun bir döneme yayılan kredi sürecinin güvencesi olarak birden fazla teminat almakta ve bu yolla hem kendi alacaklarını hem de dolaylı olarak diğer müşterilerinin menfaatlerini korumaya aldıklarını ifade etmektedirler.

Halbuki Proje Finansman temliği tamamen proje ile sınırlı olmalı ve doğru planlanan ve geliştirilen otel projeleri finanse edilmelidir.

Yatırımcının finansal sorumluluklarını yerine getirmesinde projenin lokasyonu, konsepti, çevreye duyarlı olması, marka ve yönetim modeli hayati önem taşımaktadır.

Diğer taraftan turizmde çıta yükseltilerek, Türkiye genelinde turizmin tüm yönleri ile çeşitlendirilerek 12 aya yayılması için stratejik planlamaya ihtiyaç vardır.

Bu noktada finansmana erişimin kolaylaştırılması ve cazip hale getirilmesi yatırımcıyı cesaretlendirir.

Turizm potansiyeli yüksek bölge ve illerde doğru projelerin doğru finansman modelleri ile fonlanması dönüşüm sürecini hızlandırır.

Bunun yanı sıra ihtiyaca yönelik turizm yatırım destek ve teşviklerinin yatırım dönemi ve işletmeyi kapsaması gerekir.

Bugün hala kendi vatandaşlarımızın dahi bilmediği tarihi ve doğal güzelliklere sahip olan şehirlerimiz olduğu dikkate alındığında daha gidilecek çok yolumuz var.

Sağlıcakla kalın…

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha