Kritik görüşme başladı...Muhalefetten sert eleştiriler!

Kritik görüşme başladı...Muhalefetten sert eleştiriler!
09 Temmuz 2019, 15:05
Turizm Tanıtım Ajansı'nın kurulmasına ilişkin 11 maddelik kanun teklifi bugün (9 Temmuz Salı) saat 20.00'de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Muhalefet partileri teklifle ilgili sert eleştiriler yöneltti.

Muhalefet partilerinin sert eleştiriler yönelttiği, turizm sektörünün bazı maddelerine itiraz ettiği 'Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı' kurulmasına yönelik 11 maddelik kanun teklifi bugün saat 20.00'de TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Görüşmelere 10 Temmuz Çarşamba günü devam edilecek.

Muhalefetten sert eleştiriler

TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerde muhalefet partileri Ajans'ın kurulmasını öngören kanun teklifiyle ilgili sert eleştiriler yöneltti. Eleştiriler daha çok turizm sektöründen turizm payı adı altında alınacak vergi, Ajans'ın Yönetim ve İcra Kurulu'nda turizm sektörü STK'larına yer verilmemesi, Ajans'ın Sayıştay ve Kamu İhale Kanunu denetimine tabi olmaması gibi başlıklar altında toplandı. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi söz konusu teklifle adeta ' Turizm sektöründen canımızın istediği gibi sorgusuz sualsız para toplayalım, canımızın istediği gibi harcayalım, kimseye de hesap vermeyelim' denildiğini savundu. Turizm sektöründen alınacak turizm payını deli dumrul vergisine benzeten Hamzaçebi, " Turizmci zarar ettiyse de verecek bu parayı" diye konuştu.

Neden TÜRSAB, TUREB yok

Teklif'in üçüncü maddesinde yönetim kuruluyla ilgili düzenlemenin yer aldığını belirten Hamzaçebi " Normalde sektörün bütün bileşenleri burada olmalı değil mi. TÜRSAB neden yok Yönetim Kurulu'nda. Türkiye Rehberler Birliği neden yok. Denizciler Birliği neden yok. Sadece konaklama tesisleri mi tanıtmayı yapacak yoksa bu sektörün tüm bileşenleri bir araya gelip mi yapacak?" diye sordu.

Teklifi durdurun birlikte tutarlı hale getirelim

Ajans'ta toplanan paranın tamamının normalde tanıtımda kullanılması gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, " Hayır, oraya madde konulmuş 'Yüzde 70'i tanıtımda kullanılır geri kalan kısmı diğer faaliyetlerde kullanılır' diye. Bu asla kabul edilemez. Bir turizmci bir yerde otel inşa yapacak hemen yanı başında otel inşaatı yapana 50 milyon lira vereceksiniz. Bu tam bir Yağma Hasan'ın böreği. Bu teklifi durdurun. Yarına kadar durdurun bunu iyileştirelim kendi mantığı içinde tutarlı bir hale getirelim" diye konuştu.

Nuhoğlu: Sektör temsilcileleri ajans yönetiminde adil ve yeterli yer almalı

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu kurulmak istenen Turizm Ajansı'nın yönelik kanun teklifiyle ilgili koydukları muhalefet şerhleri ve yapılması istedikleri değişiklerden bahsetti. Ajans'ın yönetiminde turizm sektörünün daha adil bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini belirten Nuhoğlu, yerel yönetimlerin de Ajans'ın yönetiminde temsil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Nuhoğlu, " Ajansın organlarını düzenleyen 3'üncü maddede sektör temsilcilerinin yönetimde adil ve yeterli olacak şekilde yer almasını, yönetimde temsil edilmedikleri hâlde katkı payı istenen turizm belgesi olmayan işletmelerin haksızlığa uğratılmamasını, kaybedilen belediyelerden intikam alma duygusundan vazgeçerek yerel yönetimlerin de ajansın yönetiminde temsil edilmesini öneriyoruz." diye konuştu.

Nuhoğlu, teklifte yer alan Ajans'ın Turizm yatırımı yapmak amacıyla kurulan şirketlere iştirak ederek kaynak aktarmasına yönelik maddenin de kesinlikle şaibelere yol açmayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.

Turizm payları adaletsiz ve yüksek

Ajansın gelirleri arasında sayılan 'Her türlü bağış ve yardımlar' ile ilgili kısmının istismarlara yol açabilecek nitelikte olduğu gerekçesiyle tekliften çıkarılması gerektiğini belirten Nuhoğlu, " Teklifin 6. maddesinde yer alan turizm sektöründen alınacak turizm payları adaletsiz ve yüksek belirlenmiştir. 6.cı madde düzeltilmeli. 8. maddedeki denetim ve muafiyetlerle ilgili bölüm eksik ve suistimallere yol açmaya müsait. Ajans'ın Sayıştay denetiminden kaçırılması ve kamu ihale kanunundan muaf tutulması doğru değil. Ajans'a personel alımına hiç bir kural getirmeyen tutum, doğru değil. Yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tiryaki: Cumhurbaşkanı'na örtüsüz ödenek oluşturulacak

HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise teklifi bu haliyle kabul etmediklerini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı içinde Tanıtma Genel Müdürlüğü adı altında zaten bir yapı olduğunu belirten Tiryaki, " Bu müdürlükle neredeyse aynı işi yapacak ajansın kurulması yeni rant alanları yaratacak yeni bürokrasi birimleri kurulacak. Ajans turizm sektörüne yalnızca salma salacaktır. Turizm şirketlerinin bütün gelirleri üzerinden kanundaki ifadeyle net satış ve kira gelirinin toplamı üzerinden yüzde 1'lik pay alma başka biçimde açıklanamaz bunun ismi salma salmadır. " diye konuştu.

Turizm emekçileri ve yerel yönetimler nerede!

Ajans'ta turizm emekçilerinin ve yerel yönetimlerin söz hakkı olmadığını belirten Tiryaki, " Yönetim, icra ve danışma kurulunda işçi sendikları kamu sendikaları yer almıyor, yerel yönetimlerin bu ajanslarda hiç bir söz hakkı yok. Ajansın yatırım yapacağı şirketleri Cumhurbaşkanı belirleyecek. Bu gelirlerin nerelere harcanacağına Cumhurbaşkanı'nın karar vermesi örtülü ödeneğin yanında örtüsüz ödenek de oluşturacaktır" diye konuştu.

Anayasa'ya aykırı

Ajansın Kamu İhale Kanunu(KİK) kapsamı dışına çıkarılmasını anlayamadıklarını belirten Tiryaki şöyle konuştu: " Ajans'ın zaten 17 yılıda defalarca değiştirilmiş dönüştürülmüş KİK kapsamına dışına çıkarılmasını hukuk devletiyle bağdaştırmak mümkün değil. Sayıştay denetimi dışına çıkarılması kabul edilemez. Sayıştay, TBMM adına denetim görevini yerine getiriyor. Bu durum anayasaya aykırı. Anlaşılan iktidar yeni bir Sayıştay raporu görmek istemiyor."

Yasa yapma tekniği açısından da ciddi sorunların bulunduğunu belirten Tiryaki şu ifadeleri kullandı: " Turizm Tanıtım Ajansı'nın kurulmasına yönelik kanun teklifiyle ilgili 3 Temmuz saat 15.00'te komisyon üyelerine bilgi verildi. '5 Temmuz'da toplantı yapılacak' dendi. Daha sonra 4 Temmuz'a çekildi görüşmeler. Bu acelecilikle komisyonun çalışma imkanı ortadan kaldırıldı. Vergi anlamına gelen bir iş yapıyorsunuz. Sektörün neredeyse tamamındaan yüzde 1 vergi toplayacaksınız. Dolayısıyla bu Ajans kamu maliyesini de ilgilendiriyor. Plan ve Bütçe komisyonunda da tartışılmadı bu teklif. Bu hız neden. Neredeyse 10 milyar TL'yi bulacak paranın denetimini doğrudan cumhurbaşkanına vermek. Bu yasanın hızlı çıkarılmasının başka bir amacı yoktur" diye konuştu.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha