Kariye, müze olarak mı kalacak?

Kariye, müze olarak mı kalacak?
04 Kasım 2020, 16:12
Ayasofya'nın Camii'ye dönüştürülüp Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlanmasının ardından İstanbul Fatih'te bulunan Kariye Camii de Diyanet'e bağlanmıştı. Kariye Camii ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İstanbul'un Fatih ilçesi sınırlarında bulunan Kariye Camisi'nin ibadete açılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 21 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Danıştay, Kariye Müzesi ile ilgili olarak, “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” kararı almıştı. Danıştay Kararı içinde yer alan Kariye Camii'nin müze ve müze deposu olarak kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi kısmı geçtiğimiz yıl iptal edilmişti.

Diyanet Kariye Camii'nin açılışını erteledi, müze olarak mı devam edecek?

Kariye Camii ile ilgili bugün önemli bir gelişme yaşandı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Kariye Camii’nin açılışının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Diyanetten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: İstanbul Fatih ilçesinde bulunan Kariye Camii’nin ibadete açılması, hazırlıkların tekemmül sürecinin devam etmesi sebebiyle ileri bir tarihe ertelenmiştir."

'Camii hazırlıkları durduruldu' iddiası!

Bu sırada Kariye Müzesi'nin Camii'ye çevrilip ibadete açılmasıyla ilgili hazırlıkların durdurulduğu iddia edildi. Günlük İstanbul Turu yapan bir rehber Kariye'ye ibadet için konulan perdelerin kaldırıldığını, halının söküldüğünü ve minberin de kaldırıldığını söyledi.

1958’den beri müze olarak ziyarete açık olan Kariye Müzesi bilindiği üzere Bizans Dönemi’nde Khora Manastırı’nın parçası olarak şehrin surları dışında inşa edilmiş ve Osmanlı Dönemi’nde camiye dönüştürülmüştü. 71 yıldır müze olarak kullanılan Kariye, Khora Manastır kompleksinin kilisesi olarak 14. yüzyılda inşa edilmiştir. Kariye Müzesi, çok katmanlı yapısı, sanatsal ve tarihî belge değeri nedeniyle, İstanbul’un önemli anıtları arasında yer alıyordu.

Etiketler:Kariye Cami müze
Yorumlar
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha