Kapadokya'da alan başkanlığı neleri değiştirecek?

Kapadokya'da alan başkanlığı neleri değiştirecek?
10 Mayıs 2019, 16:33
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy TBMM'de görüşülecek olan "Kapadokya Alan Başkanlığı" kurulmasına ilişkin kanun teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da Galataport projesi ziyaretinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy TBMM'de görüşülecek olan "Kapadokya Alan Başkanlığı" kurulmasına ilişkin kanun teklifinin neleri değiştireceğini anlattı. Ersoy şöyle konuştu: "Ne yapılıyor alan başkanlığı sistemi ile? Kapadokya’da plan yapma, ruhsat ve iskan verme yetkisi, belediye, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda var. Bütün bu yetkiler bazı yerlerde çakışıyor. Ruhsat ve izin almak maalesef bazen 8 yıla kadar çıkan süreçler gerektiriyor.

İşte biz bu süreçleri kısaltabilmek, normal haline getirebilmek için alan başkanlığı sistemini geliştirdik. Bu sistemle yetkiler tek bir başkanlıkta, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilecek bir alan başkanlığı sisteminde toplanacak. Böylelikle 8 yıl süren bir izin süreci birkaç ay içinde halledilmiş olacak. Plan yapma yetkileri tek elde toplanacak ama bunu yapan kurulun içinde Çevre ve Orman Bakanlıklarımızın yetkilileri de olacak. Bu planlar belediyeler ve yerel otoritelerin de görüşü alınarak yapılacak. Burada amaç, süreci kısaltmak ve doğru planlamayı yerel halkla birlikte yaparak, Kapadokya ve çevresine uygun mimari projelerin, kaçak yapıların önüne geçilecek şekilde yapılması."

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Alan Başkanlığı sisteminin kaçak yapılaşmanın önündeki gerekçeleri de kaldıracağını vurguladı.

Gerekçeleri ortadan kaldırıyoruz

Alan başkanlığı sisteminin katkılarına dikkati çeken Bakan Ersoy, "Her şeyden önce korumuş olursunuz. Koruma ve kullanma dengesinde bir plan yapacağınız için o güzelliklerin geleceğe miras kalmasını sağlamış olursunuz. İnsanları da kaçağa teşvik etmemiş olursunuz. Çünkü süreç uzadığı zaman bir bakıyorsunuz kaçak yapılaşma bölgenin rutini haline geliyor. Rutin bir işlemmiş gibi herkes tarafından yapılıyor. Sonrasında yıkmak da sıkıntı. Yıkımında insanlar da zarar görüyor. Şimdi biz bu yasayla birlikte önlerindeki gerekçeleri kaldırmış oluyoruz. Hem bölgeye yakışan bir planlama yapmış olacağız hem de insanlar izin alarak imar planına uygun bir şekilde yapılarını yapacaklar. Kaçak yapılaşmaya da hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz."

Yorumlar
Zafer Cengiz
14 Mayıs 2019, Salı 11:52
Güzel de.. Bu atılım sadece "yöredeki yoğun kültür koruma karmaşasını" düzenleyen bir mevzuat olarak.. Yöredeki çok çeşitli Turizm YÖNETİMİ ihtiyacının giderilmesi için devreye sokulması gereken YerelKONSEY'ler MODELİ ile Verimlilik ve Etkinlik sağlanmadan KATMA DEĞERLİ sonuç alınabilir mi? #TAG
Ahmet necdet
11 Mayıs 2019, Cumartesi 10:59
Kapadokya ve civari turkiye in son hazinesi. Onunda beton , cehalet , acgozlulugu kaptirirsak. Nesiller boyu meyvesini yiyebilecegimiz agaci kesmis olucaz.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha