İklim değişikliğiyle mücadele önlemleri kapsamında İsveç meclis gündemine gelecek tasarıya göre, karbon emisyonu gerekçe gösterilerek; her yolcu için ekstra havalimanı vergisi uygulanacak. Buna göre vergi miktarı AB ülkelerine seyahat edenler için kişi başı 8.5 Euro olurken, Türkiye için bu miktar 29.5 Euro olarak belirlendi. 2018’de hayata geçirilmesi planlanan bu düzenleme, havayolu şirketlerine milyonlarca Euro ek yük getirecek.
İsveç hükümetinin AB ülkeleriyle Türkiye arasında ciddi miktarda fark oluşturan bu tasarıya yönelik DETUR CEO’su Firuz Bağlıkaya açıklamalarda bulundu.
Uygulamadaki adaletsizliğe verdiği örnekle dikkat çeken Firuz Bağlıkaya: "Uçakların havaya bıraktığı karbon miktarının siyasi sınırlarla ne ilgisi var? Bir nevi havayı kirletme vergisinin uçuş süresi ve mesafesine göre olması gerekir. Stockholm’den Yunanistan’ın Girit Havalimanı’na giden uçak 2 bin 714 kilometre uçuyor. Türkiye’nin Dalaman Havalimanı’na giden uçak 2 bin 673 kilometre uçuyor. Yani Dalaman’a uçmanın mesafesi ve havada karbon salınım süresi daha kısa. Ama buna rağmen Girit’e giden turist 8.5 Euro, Dalaman’a giden ise 29.5 Euro vergi ödeyecek." dedi.
Stockholm’den Antalya Havalimanı’na uçuş ile Stockholm’den Girit Havalimanı’na uçuşun aynı mesafede, ama farklı vergi ödendiğine değinen Firuz Bağlıkaya sözlerine şöyle devam etti: "Konu son derece açık, AB dışında tatil yapanları cezalandırmak istiyorlar. Bu ücretlendirmenin mantık ile izah edilecek hiçbir tarafı yok.”
Tasarıya yönelik itirazlarını ilgili mercilere ilettiklerini belirten Bağlıkaya; gerekli resmi tepkinin verilmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Ayrıca Mısır ve Tunus yetkililerini de tasarıya yönelik itirazlarını yapmaları için bilgilendirdik." dedi.