Turespaña 2025 Yaz Sezonu Trend Raporları’na göre İspanya’ya gelen turistlerin başlıca pazarı Birleşik Krallık olmaya devam etmekte. Ama Türkiye ve özellikle Mısır, Fas, Tunus ve Yunanistan endişesi artıyor. Türk lirasının son yıllarda sterlin karşısında yaşadığı değer kaybına dikkat çekiliyor.
Turizm Databank’ın tespitlerine göre, bu ülkeye gelen gezginlerin talebi hâlâ çok güçlü, ancak turistlerin ilkbahar ve sonbahar mevsimine yönelmesi ve tatil harcamalarının artması gibi davranışlarında bazı değişiklikler görülüyor.
Sterlinin seyri belirleyici olacak
İngiltere pazarı analizinde ise İspanyol destinasyonuna yönelik ilgi ve memnuniyette hafif bir düşüş görülüyor. Ayrıca sterlinin döviz kurunun seyrinin sezon için kilit önem taşıyacağı uyarısında bulunuyor. Yılın ilk 3 ayında yüzde 4,5 artış oldu.
İngiltere’den ilgide tatilcilerin yüzde 40,9’u İspaya’yı değerlendirme listesine eklerken, yüzde 16,7’si bir sonraki seyahatleri için favori destinasyonlarından biri olarak belirtiyor. Her iki durumda da gösterge geçen yılın aynı çeyreğine göre düşüş yaşadı. Hem İtalya hem de Yunanistan sıralamalarını geliştiriyor. Portekiz ve Fransa’da da düşüşler görülüyor.
Dahası, İspanya’yı ziyaret edenlerin yüzde 74,7’si seyahatlerinden memnun kaldığını söylüyor. Ancak gösterge son dönemden bu yana bir düşüş (-3,9 puan) yaşadı ve hâlâ devam ediyor. Portekiz, Yunanistan veya İtalya gibi rakiplerinin altında, ancak Fransa’nın çok üzerinde.
Yunanistan veya Türkiye gibi diğer geleneksel ikame pazarların veya Fas veya Tunus gibi ortaya çıkan pazarların önemli toparlanması veya daha uzun mesafeli varış noktalarına yönelik rezervasyonların genişlemesi göz ardı edilmemeli deniyor.
Ve raporda;
İngiliz sterlininin (GBP) avro ve dolar (USD) karşısındaki döviz kuru, gözlemlenen olumlu eğilimi durdurabileceği gibi, İngiliz sterlininin topluluk ve Kuzey Amerika para birimleri karşısında değer kaybetmesi durumunda turistlerin, Türkiye veya Yunanistan gibi daha uygun fiyatlı destinasyonlara yönelmesine de neden olabilir, diye ekleniyor.
Akdeniz bölgesine, özellikle Yunanistan ve Türkiye’ye yönelik kapasite, pazar büyüklüklerine göre önemli artışlar yaşıyor (yüzde 2,8 ve yüzde 1,7), TUI ve Jet2 gibi bazı tur operatörlerinin bu destinasyonlara açıkça odaklandığı görülüyor.
Türkiye örneğinde, ama aynı zamanda Mısır ve hatta günümüzde Fas ve Tunus örneğinde, bu değişim oranları, son yıllarda o bölgelerdeki çatışmalar sonucu İspanya’ya kaydırılan (kaybedilen) kapasitenin bir kısmının geri kazanıldığını (siyasal faktör) göstermektedir.
Bu eğilimin bir diğer önemli nedeni -Türkiye açısından- Türk lirasının son yıllarda sterlin karşısında yaşadığı değer kaybıdır: İngiliz para birimi, Türk parası karşısında 2021 yazındaki fiyatının dört katına çıkma sınırını çoktan aşmış durumdadır: Döviz kuru, pound başına yaklaşık 11 Türk lirasından şu anki 49 liraya kadar dalgalanmıştır. Açıkçası, poundun liraya karşı güçlenmesi bu destinasyona yapılacak tatillerin maliyetini önemli ölçüde azaltıyor (ekonomik faktör).