İlk sanal turizm fuarına hazır mıydık?

Hamit Kuk
Hamit KukPasso Tour
23 Kasım 2020, 11:58

Londra’da yapılan ve sanal turizm fuarı olması bakımından birçok meslektaşımız tarafından da merak ve dikkatle takip edilen WTM Virtual fuarının sanal ortamda nasıl yapıldığını geçen yazımda anlatmıştım.

Bugünkü yazımda ilk sanal fuara Türkiye olarak nasıl hazırlandık? Ülke tanıtımını dijital boyuta taşıma konusundaki fırsatlarını yeterince değerlendirebildik mi? Mesela, ülkemizin tanıtımdaki yeni yüzü olan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) her yönüyle alışık olmadığımız bu fuara yeterince önem vermiş miydi? Fuarı sanal ortamda takip ederek bu soruların cevabını aradık.

Belki de en son söylenecek lafı hiç evelemeden gevelemeden söyleyeyim ister gerçek ortamda ister sanal ortamda yapılmış olsun olsun her haliyle böylesine önemli bir fuara daha iyi hazırlanmamız gerekirdi.

Turizm sektörü olarak korona virüsün yarattığı ağır tahribatla 2021 turizm sezonu için görücüye çıktığımız ilk önemli fuar olması açısından WTM Virtual fuarına bu kadar az ve aynı oranda hazırlıksız katılımın olması ülkemiz açısından büyük eksikliktir. Bu eksikliği daha ilk adımda görebiliyorsunuz.

Fuarın sanal olarak takip ederken Türkiye profiline girip incelediğinizde ya da bu platformda ‘Turkey’ kelimesi olarak arattığınızda çıkan sonuçlarda maalesef Türkiye adına fazla seçenek göremedik. Ülkemizi temsilen göze çarpan markalar olarak TGA, Türk Hava yolları, Corendon firmaları var ama bunların büyük bölümünün içerikleri neredeyse bomboştu. Oysa böylesine önemli ve turizm fuar tarihine tanıklık eden bir fuardaki içeriklerin hedef pazara göre planlanmış ve dopdolu olması gerekmez miydi?

Hem sektör profesyoneli olarak ve hem de tatil satın almak için fuarı ziyaret edenler, fuarın içeriğindeki profillere girerek istediği ülkeyi veya bölgeyi seçebiliyor ve o ülke hakkında her türlü bilgiyi bulabiliyorlar.

Burada diğer katılımcı ülkelerle kıyasladığınızda Türkiye ile ilgili profiller maalesef ziyaretçileri tatmin etmekten çok uzaktı. Örneğin, Türkiye profiline girip bu destinasyon hakkında bilgi almak isteyen ziyaretçiler ülkemiz adına yeterli içerik bulamadığı gibi ülkemize ait olmayan bazı markaları orada görebiliyor. Böyle bir karmaşanın içinde zaten az olan markalarımız arada kaynadı durdu. Türkiye adına fuara katılıp ülkemizi tanıtmaya soyunan TGA’nı yetkilileri müdahale edebilir ve bu karmaşayı ortadan kaldırmak için WTM organizasyon yönetimi ile görüşülüp bilgi kirliliğinin önüne geçilebilirdi. Böylece Türkiye profilinin içinde sadece Türkiye ile ilgili ürünler ve firmalar bulunurdu.

Sanal fuarlarda içerikler kadar aktif katılım da önemlidir. Onun için fuarın ana aktivitelerinden olan konferanslar, paneller ve webinar gibi etkinliklere katılıp fuar ziyaretçilerine ulaşmak çok önemlidir. Sanal fuarın diğer güzel taraflarından biri de profilinize her daim içerik yükleyebiliyor ve ilişki ağı oluşturabiliyorsun.

Ülkemiz adına yeterince zengin olmayan fuar profilinin içeriklerini zenginleştirmek inşallah birilerinin aklına gelir. Burada oluşturulacak olan içerikler bir sonraki fuara kadar WTM Virtual fuar organizasyonunun web sitesinde kalacak. Ayrıca fuar sırasında konferanslar ve panellerde yapılan söyleşiler ve sunulan içerikler ilgili fuar organizasyonunun sosyal ve dijital medya kanallarında önümüzdeki bir yıl boyunca dönmeye devam edecektir.

Türkiye açısından bunca eleştirinin yanında güzel şeylerde gördük. Hem profil zenginliği açısından hem de aktif katılımları ile “Turkish Healthcare Travel Council” olarak bu sanal fuarda yerlerini almış ve profesyonel bir hazırlıkla sağlık turizmi ile ilgili tanıtımını yapmaya çalıştıklarını gördüm. Böylesine önemli bir fuara gereken özeni gösteren meslektaşlarım Emin Çakmak ve Yunus Gürkan beyleri tebrik ediyorum.

TGA’nın sanal fuarda ki stratejisi neydi?

Turizm tanıtımımıza soyunan TGA’ya bu kadar da haksızlık yapmamak lazım diyerek WTM Virtual fuarına katılım hakkında bilgi almak ve bu fuar ile ilgili ülke stratejimizi öğrenmek için AKTOB başkanı ve aynı zamanda TGA basın sözcüsü olan Erkan Yağcı başkanla görüştüm ve hem eleştirilerimizi ilettim hem de TGA’nın bu fuarı çalışmaları hakkında bilgi aldım. Derdimiz bağcıyı dövmek değil çünkü!

Erkan başkanın anlattığına göre TGA olarak bu fuara 3 kişi ile temsil edilmişiz ve bu görevli arkadaşlar yukarıda bahsi geçen konferanslara ve panellere katılım göstermişler. Erkan başkan bu sanal fuarın TGA için iyi bir deneyim olduğunu ve buradan edindikleri tecrübe ve bizim yapıcı eleştirilerimizle ITB Berlin fuarına daha zengin içerikleri olan katılım sağlayacaklarını söyledi. Erkan başkanın vizyonuna güvenirim.

Onun söylemine göre WTM’den elde edilen deneyimler sonrasında önümüzdeki sanal fuarlarda TGA’nın daha etkin tanıtım çabası içinde olacağı anlaşılıyor. Ayrıca TGA olarak fuar süresince yapılan çalışmalar bir rapor kamuoyu ile paylaşılacakmış.

TGA’nın yapacağı tanıtım faaliyetlerini periyodik olarak sektörle paylaşması her haliyle güzel olur. Mesela her fuar sonrası yayınlayacak bir rapor geleneksel hale getirebilir. Aslında bu tür raporların düzenli bir şekilde yayınlanması halinde TGA hakkında oluşacak algıların ve yanlış anlamaların önüne de geçilmiş olur.

Ayrıca Türk turizm sektörü olarak yapılan veya yapılamayan tanıtım hamleleri hakkında bilgi sahibi olmak hem bireysel hedefler ve hem de sektörel hedefler açısından bir sonraki fuarlara daha iyi hazırlanmak adına faydalı olacaktır.

Sağlıkla kalın

Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Etiketler:Hamit Kuk
Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha