Günümüzde teknolojiye, tüketim odaklı yaşamaya ve fast food’a inat; yavaş yaşamı destekleyen
Citta Slow (Slow Life), tüketim yerine her şeyden alabildiğine tasarruf yaparak hayatın tadına varmayı amaçlayan Minimalizm gibi akımlar tüm dünyada hızla yayılmaktadır!
Teknolojinin esiri olmuş ve tüketim odaklılıkta zirve yapmış bir ülke olarak bir an önce uyanmamız ve ileri toplumlarda olduğu gibi bugünden tezi yok özümüze dönmemiz, köyümüze ve köylümüze sahip çıkmamız ve çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirmemiz gerektiğini düşünenlerdenim! İsviçre’de havalimanından metroya bindiğinizde yolculuğunuza inek sesleri ve çanları eşliğinde devam ediyorsunuz! Bunu da yazmadan edemedim nedense!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi ‘Köylü Milletin Efendisidir!’ İyice unutulan bu anlayış tekrar değer kazandığında göreceksiniz ki hem üretim artacak hem de şehirden köye göç başlayacaktır! Deyip sözü hemen alternatif turizme bağlamak istiyorum müsaadenizle…
Elbette herkesin bir köyü var, herkesin köyü kendine güzel ancak benim köyüm gerçekten bir başka. Belki çok klişe olacak ama hani derler ya ‘Anlatılmaz Yaşanır’ aynen öyle yaşanacak cinsten! Eminim yazımı okuduktan sonra biraz araştırdığınızda siz de bana hak vereceksiniz.
Samsun ili Bafra İlçesinin ‘KOLAY’ mahallesinden bahsediyorum. 1974ten daha düne kadar belde olan fakat son düzenlemeler ile ilçeye bağlanıp mahalle haline gelen canım köyümden!
Türkiye’nin en uzun ırmağı olan, adına türkülerin yakıldığı Kızılırmak’ın yanı başındadır Kolay.
İki mahallesini baraj gölüne vermesine rağmen güzelliğinden ve cömertliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, mavi ve yeşilin arasında bir inci gibi parlayan.
Temmuz ayında Uluslararası Doğa sporlarının yapıldığı Kapıkaya Köyü’ne ve tarihi Helenistik Çağa (MÖ 312) dayandığı sanılan Asar Kalesi ve kaya mezarlarına sadece on km uzaklıkta olan şirin köyümüz aynı zamanda büyük hiciv üstadı Neyzen Tevfik Kolaylı’nın da köyüdür!
Birçok doğa sporuna uygun, doğa ile iç içe olan saklı cennetin sakinleri evlerini pansiyona çevirmeye çoktan hazır! Ancak tek ihtiyaçları onlara birilerinin sahip çıkması, turizm konusunda eğitim vermesi ve tanıtımlarının yapılması.
Samsun Büyükşehir Belediyesi sahil yolunu düzenlemiş, Kızılırmak üzerinde yemekli gezintiler yapılabilsin diye bir gezi teknesi tahsis etmiş.
Köyümüzün değerli şair ve yazarları İdris Anarat ve Ali Ak abilerimiz önderliğinde Bafra Belediyesi Neyzen Tevfik şenlikleri düzenliyor ancak yeterli tanıtım olmadığından bunlar köyü hak ettiği yere taşımaya yetmiyor maalesef.
Günümüzde tamamen emeklilerin yaşadığı bunu yanında Arapların keşfedip yer almak için yarıştığı bir yer haline geldi ki bu durum beni ziyadesiyle üzüyor. Olması gereken bu değil! Doğası ve insanı cömert olan Kolay’ın hak ettiği ne biliyor musunuz?
Bağının bahçesinin yeniden işlendiği, sokaklarında yeniden kara kazanların kurulup konservelerin - pekmezlerin kaynatıldığı, Organik ürünlerin üretilip tüm ülkeye gönderildiği bir bacasız fabrika olmaktır!
Tarihi evlerin restore edildiği, pansiyonculuğun ve butik otelciliğin kurulduğu alternatif iç turizmin cazibe merkezi olmaktır!
Doğa Sporları ve Neyzen Tevfik gibi Festivallerinin geniş katılımlarla kutlandığı bir karnaval yeri olmaktır!
Dağlarında yeniden geyiklerin ceylanların gezdiği Milli bir Park olmaktır!
Günümüzde tüm dünyaya pazarlanan Türk dizilerinin yapımcılarının bir bölüm çekebilmek için sıraya girdiği değer olmaktır!
Sokaklarında ebru, hattat, semercilik, nalbantlık, sepetçilik, oymacılık gibi unutulmuş sanatların yeniden hayat bulduğu bir okul olmaktır!
İkliminden dolayı tropikal bitkiler dışında her türlü bitkinin yetişebildiği milli bir Botanik Parkı olmaktır!
Peki, bunu başarmak çok mu zor? Bence adı gibi KOLAY!
Sadece değerlerini keşfet- bunlara inan-tanıt ve üret!
İşte ülke turizmcileri ve yöneticileri olarak odaklanmamız gereken hedef budur bence!
Her bir köşesi ayrı bir değer olan cennet ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine gelmesi, tekrar kendi kendine yeten ülkeler arasına girmesi ve köylerin şehirlerden daha değerli hale gelmesi dileklerimle…
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.
Yorumlar
Sema ORHAN
31 Ocak 2024, Çarşamba 04:04
Güllüzar üstün
09 Mayıs 2019, Perşembe 11:51
+ Yorum Yaz