TÜROB Başkan Yardımcısı ve NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür Milliyet yazarı Abdullah Karakuş'a bu yılki turizm hedeflerini ve beklentilerini açıkladı.
‘Hediye Güral Gür'ün açıklamaları özetle şöyle:
-Erken rezervasyon iyi. Pandemi öncesine döndük. Özellikle bizim kasım ayından beri gittiğimiz yurtdışı fuarlar, İngiltere’de ve Almanya’da, önümüzdeki mayıs ayında Dubai’de olacak, bizim en etkin fuarlarımız. Bunun dışındaki ülkelerde de görüyoruz ki ülkemize olan rağbet artıyor. İlgi artıyor.
- Bir gören yine geliyor. Ülkemizde belli tesislerde tekrar misafir oranı çok yüksek. Bunun da sebebi geldiği şehirlerde aldığı hizmettir. Hizmet kalitemiz başka ülkelere kıyasla çok iyi. Tesislerimizin durumu çok iyi. Zaten havamız ve denizlerimiz harika. Bunun dışında turizmin çeşitlenmesi ile ilgili çalışmalar artıyor. Yaylalarımızın güzelliği, ören yerlerimizin güzelliği. Bunlar hep bize artı sağlıyor. Ülkemizin her yerinde neredeyse arkeolojik kazılar var.
- 2024 olumlu gidiyor. İnşallah yeni rekorlar kırarız. Ekonomiye bizim sektörün ciddi bir katkısı var. Özellikle cari açığa. Döviz kaynaklı bir gelir elde ediyoruz. Turizm sektörü olarak ekonomiye katkımız büyük diye düşünüyoruz ve bu bilinçle de görevimizi yapmaya çalışıyoruz.”
İngiltere yükselen pazar
- “Pazarın çeşitlenmesi çok önemli bizim için. Rusya ve Almanya başa baş gidiyor. İkisi de 6 milyon civarı. İngiltere çok yükselen bir pazar. Her geçen gün İngiltere’den gelen misafir sayımız artıyor. Bizim tesislerimizde yüzde 150’e varan bir artışımız var. Bakanımızın açıklamasına göre gecelik turist başı gelirimiz 2024 için 106 dolara çıkması bekleniyor. 2023’te bu 99 dolardı. Gecelikte bu güzel artışlar. Katma değeri yüksek turistleri getirebilirsek ülkemize bu bizim için bir artı.
- Bazı pazarlarda İspanya’nın önüne geçtik. Avrupa bizi iyi biliyor. Yeni pazar olarak en dikkat çeken ülkelerden birisi ABD. ABD’den gelen turist sayısı yaklaşık 500 binlerden geçen sene 1.4 milyona geldi. Türk Hava Yolları (THY) de bizim bayrak taşıyıcımız. 331 noktaya uçuşu var. Buralardan turist getirmek için THY’nin özel gayretleri var.”