Antalya Belek'te düzenlenen TÜRSAB 2021 Turizm Kongresi'nde ‘Tüketici-Acenta İlişkileri ve Kütahya Çizelgesi’ paneli gerçekleşti. TÜRSAB TOAR İhtisas Başkanı Handan Engin’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Av. İlker Ünsever değerlendirmelerde bulundu.
Handan Engin: Destek ve teşviklerde seyahat acentaları yine unutuldu
TÜRSAB TOAR İhtisas Başkanı Handan Engin pandemi döneminde ancak ülke ekonomisine en çok katkıyı sağlayan, dış ticaret açığının neredeyse tamamını kapatan ve Türkiye'ye gelen turistin %80'inden fazlasını getiren seyahat acentelerinin en büyük darbeyi aldığını söyledi. Engin şöyle konuştu: " Yaşadığımız onca sorunun içinde aslında bizi en yoran, en zorda bırakan ise Tüketici-Acente ilişkileriydi. Bu sıkıntının temel nedeni de karşımızdaki çok başlı bir yapıya kendimizi anlatma mücadelesi ile karşı karşıya kalmamız oldu. Bu süreçte ilgili bakanlıklar ve siyasi erk yaşananları ve sorunları tüm itirazlarımıza rağmen, tek kulakla dinleyip, tek gözle izleyerek yani madalyonun tek yüzünden değerlendirip kararlarını hep tüketiciden yana kullandı ve bu tablo karşısında da maalesef seyahat acenteleri olarak çaresiz bir mücadele içinde bulduk kendimizi. Ancak; biraz da çuvaldızı kendimize batırırsak; İnsan odaklı hizmet sektöründe faaliyet gösteriyorsak biz seyahat acentelerinin önceliği de her zaman kaliteli ve nitelikli hizmet vermek olmalıdır. Meslektaşlarımız bu acımasız rekabet ortamında varlıklarını sürdürebilmek adına istemeden de olsa programın içeriğinden ödün verdiğinde artık tüketici eksiklikleri anında görüyor ve şikayet mekanizmasını her türlü argümanı da kullanarak devreye sokuyor. Bu da viral olarak süratle yayılıyor. Hizmetin değerlendirme mekanizmasında hizmetin ederinden ziyade eksiksiz ve tam hizmet alınması esastır. Eksik ve ayıplı hizmetin aslında telafisi her zaman da mümkün olmuyor. Sonuçta hem marka zedeleniyor hem de acente ceza ile karşı karşıya kalmış oluyor. Bu sadece bir acentenin bir markanın ceza alması değil bir sektöre güvenin yitirilmesi ve imajının zedelenmesi sonucunu da gündeme getirir. Bu kelebek etkisi ülkenin her tarafında anında hissedilir ve medyanın da gücü ile kamuoyunun algısına yerleşir. Bu zorlu süreçte, tüketici ile yaşanan sorunların çözülmesi noktasında otellere ve havayollarına sağlanan destek ve teşviklerde seyahat acenteleri yine unutuldu. Acenteler, ancak TÜRSAB’ın yerinde ve zamanında müdahalesi ile başlatılan “İPTAL ETME, ERTELE!” kampanyası ve hava yollarının 60 + 14 gün kuralı ile bir nebze nefes alabildi. İşte bu bağlamda TÜRSAB bünyesindeki TOAR İhtisas Başkanlığı olarak; tarafsız bir gözle, tüketici ile seyahat acenteleri arasındaki anlaşmazlıkları çözebilmek adına aslında bir tür arabuluculuk görevi yaparak köprü olmaya çalıştık."
Ünsever: Acentaların iadelerden kaynaklı mağduriyetinin giderilmesi için 8 kez yazdık ama düzenleme yapılmadı
TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Av. İlker Ünsever de tüketici ve müşteri kavramlarının birbirine karıştığı bir dönemin yaşandığını ifade etti. Ünsever şöyle konuştu: " Günümüzde herkes tüketici. Tüketiciyi korumakla, hizmeti almış bakalım seyahat acentasından ne koparırım peşinde olan tüketicinin isteklerini aynı kefeye koyuyoruz. Avrupalı tur operatörleri tüketiciye karşı bonkör olabiliyor. Çünkü tazminatı otelden alıp tüketiciye ödüyor. Ama aynı mevzuatı iç pazarda uygulamak mümkün değil. Pandemide bakanlığa pek çok kez yazdık. Hava yolları ve otellere acentaların iadelerden kaynaklanan ödemeleri noktasında düzenleme yapılmasını istedik. 8 kez yazdık. Düzenleme yapılmadı. Ticaret Bakanlığı farklı gözle bakıyor. Tüketici şikayetleri ile ilgili kararlarda heyetlerde mutlaka turizmci olmalı ya da turizm ile ilgili bilirkişiden görüş alınması zorunlu tutulmalı. Biz turizmciler bu noktada ortak bir dil tutturamıyoruz. Bu anlamda Kütahya Çizelgesi elimizdeki tek ortak nokta. Bunu daha da geliştirerek sahip çıkmalıyız. Hiçbir şey için geç değil. Dünya şu anda bol keseden tüketici hakları ile ilgili düzenlemeler çerçevesinde turizm sektörünün yediği dayakların farkına pandemi döneminde daha iyi vardı. Tüketici haklarının gerçekten adil düzenlenmesi için Türkiye ön alabilir. Adaletsiz sonuçlar doğuyor. Bu örneklerle sabit. Ancak hava yollarına, otellere geçmeyen diş seyahat acentalarına geçmemeli.’’
Yorumlar
Levent Çimen
25 Kasım 2021, Perşembe 04:30
+ Yorum Yaz