Yirmili yaşların sonlarındaydım. Vitrinde görüp beğendiğim iki ayakkabıdan önce birinin sağ tekini denedim, sol kenarı biraz sıkıyordu. Diğer modeli de denedim ama birinci daha çok hoşuma gitmişti. Satıcı:'' Beyefendi, bu yumuşak deri giydikçe açılır ''dedi. Ben seçimimi zaten baştan yapmıştım.
Aradan yaklaşık kırk yıl geçti ama sağ ayağımın başparmak kemiği hala ağrır. Tıp dilinde HALLUKS VALGUS olarak adlandırılan kemik büyümesi sonucu çıkıntı, a- ayakkabının sıkmasından b- genetik olarak olurmuş.
Mantıksal değil, duygusal nedenle yaptığım yanlış seçimin sonucunu hala acı çekerek ödüyorum.
Seçim kelimesi genellikle belirli zaman diliminde bizi temsil edecek STK-merkezi veya yerel yönetimleri yetkilendirmek için kullandığımız oyu hatırlatır. Oy ,seçimin ifade şekli olup sayım sonucu ise kullananların bir kısmının tercihini ile amaçlarının hayata geçmesini !!!sağlar.
Aslında, seçimin önemi temel insan ihtiyaçlarımıza kadar uzanır. Seçim, özünde bir kontrol duygusuyla bağlantılıdır. Bir kişinin seçenekleri veya tercihi olduğunda, kontrol onlardadır. Psikolojik olarak, kontrol ihtiyacı biz insanlara doğuştan gelir.
SEÇİM, daha biz doğmadan ebeveynlerimizin eş seçimi ve bize aktardıkları genetik kodlarımızın oluşması ile başlar, bizim için SEÇTİKLERİ okul-eğitim v.b ile devam eder. Bizim için seçilen giysiler yerine o gün giyeceklerimiz, arkadaş-kitap-sinemada film veya tiyatro oyunu, tatil planı -zamanı - türü- bütçesi her an yaptığımız seçimler arasındadır.
Ancak seçimimizi (kontrolü ele geçirmek ) etkilemek için yapılan moda-reklam-tanıtım-söylem-imaj çalışmaları yanıltıcı olabilir.
Son söz:
Unutmayın ! her domates organik değildir.
Başımızın ağrımaması ve hayal kırıklığına uğramamak için önce kendimize doğru soruları sormamız gerekir. Seçiminizin doğru olup, umutlarınızın gerçekleşmesini dileğiyle.
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.