Firuz Bağlıkaya: TÜRSAB değil, acenteler ticaret yapacak

Firuz Bağlıkaya: TÜRSAB değil, acenteler ticaret yapacak
29 Ağustos 2017, 12:47
TÜRSAB Başkan adayı ve Detur CEO’su Firuz Bağlıkaya, BloombergHT'de katıldığı Fokus programında turizm sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Firuz Bağlıkaya, başkan seçilmesi halinde TÜRSAB'ın değil acentelerin ticaret yapmasını sağlayacaklarını söyledi.

10 günlük bayram tatili nedeniyle otellerin dönemsel bir doluluk yaşadığını belirten Firuz Bağlıkaya, otellerdeki doluluk oranının tek başına yeterli veri olmayacağına dikkat çekti.

Ortalama fiyat dengesinin önemine vurgu yapan Firuz Bağlıkaya; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“2005 yılında 850 Dolar olan fiyatlar bugün 750 Dolar seviyesinde”

“Acaba oteller, gelir elde etmesi açısından istenilen fiyatlarla satılabiliyor mu? 2005 yılında ortalama 850 dolar olan paket fiyatları bugün 700 dolar civarına gerilemiş durumda. Ciddi bir gerileme var ve bu gerileme yurt dışından gelen ziyaretçi sayısının düşüşüyle de orantılı. Alım gücü yüksek turistin başka destinasyonları tercih etmesiyle de her geçen gün biraz daha düşüyor.'' dedi.

“Serum etkisi”

Bayram dönemlerinin turizme sağladığı katkıları değerlendiren Bağlıkaya; bayramlarda doluluk oranlarının normal temmuz - ağustos döneminin minimum yüzde 30 - % 40 üzerine çıktığını, bu dönemlerin turizm sektörü açısından sadece serum vazifesi gördüğünü kaydetti.

“% 50 kayıp yaşayacağız”

2017 yılının ilk yedi ayında dış pazarlarda yaşanan gelişmeleri değerlendiren Bağlıkaya; şu açıklamalarda bulundu:

“Gelirler anlamında 2014 yılının verileri baz alırsak, 2017 yılını muhtemelen yüzde 50 civarında bir kayıpla kapatacağız. Çok ciddi kayıplarımız var. Yurt dışında Türkiye ile ilgili yaratılmış olan algı nedeniyle, daha çok 'demokrasi' kaygısı olmayan ülkelerden turist almaya başladı Türkiye. Bu ülkeler ise harcama kapasitesi daha düşük pazarlar.

“Avrupa'da kaybettiğimiz sürece, hedeflerimizi yakalama şansımız yok”

Türkiye, Ortadoğu pazarından ciddi bir turist almaya başladı fakat bu yeterli değil. Çünkü Ortadoğu pazarında 350 milyon nüfus var, 3.5 milyonu seyahat ediyor. Sadece Almanya’da 80 milyonun 35 milyonu seyahat ediyor. Biz Orta Avrupa'da turist kaybettiğimiz sürece, hedeflerimizi yakalama şansımız yok.”

2014'e göre gelir kaybımız Avrupa'da yüzde 50

Avrupa'dan, 2014'ü baz alırsak yüzde 50, 2015'i baz alırsak yüzde 40 civarında bir kaybımız var. En büyük kayıp yaşanan üç ülke Hollanda, Almanya ve İngiltere. Yunanistan'da bile yüzde 15 civarında kayıp var. Belçika var, bütün ülkelerden çok ciddi kayıplar yaşadık… Bu kayıplar çok önemli kayıplar.

“İşimiz daha da zorlaşıyor”

Etrafımızdaki rakip destinasyonlar da yavaş yavaş açılmaya başladı. Mısır açılıyor, Tunus açılıyor… İngiltere Tunus'a dönük seyahat yasağını kaldırdı. Artık bizim etrafımızdaki pazarlar da yavaş yavaş açılmaya başladı. Dolayısıyla daha zor bir sürece gireceğiz.

“Rakamlar Türkiye’nin gerçek potansiyelini yansıtmıyor”

Türkiye, önceden turist sayısı bakımında dünyada 7 sırada, turizm geliri açısından da 10. – 11. sıradaydı. Ancak şu anda ilk on arasında değiliz. Şu anki tablo, Türkiye turizminin gerçek potansiyelini yansıtmıyor. Biz 40 milyonların üzerinde turist ağırlayan bir ülkeyiz. 2018'den itibaren toparlanma başlayacak. Biz 2018 kapasitemizi hem 2016'nın hem de 2017'nin üzerinde planlıyoruz. Fakat Avrupalı turistin dönüşü Rus turistin dönüşü gibi hızlı olmaz. Mevcut hassasiyetlerden dolayı oradaki yolcunun geri dönüşü birkaç sene alacaktır.

Avrupa'daki Türkiye müşterisinin önemli bir kısmını Yunanistan aldı. İspanya'nın zaten alacak bir tarafı yok. İspanya'da artık kitle turizmi karşıtı protestolar yapılıyor.

“Yeni acentelerin kurulmasını engelleyeceğiz”

Son alarak Türkiye turizminde yaşanan sıkıntıların nedenlerine değinen Bağlıkaya; “turizmin genel sıkıntılarının ötesinde TÜRSAB ile ilgili sıkıntılarımız var” dedi.

Başkan seçilmesi halinde izleyecekleri politika ve stratejiler hakkında açıklamalarda bulunan Bağlıkaya şunları söyledi: “Öncelikle yeni acente kurulmasını engelleyeceğiz. Geçtiğimiz seçim dönemimden bu yana bin 100 acente kurulmuş. Pazar büyümüyor ama acente sayısı artıyor. Belge dağıtılarak acente sayısının artırılmasının önüne geçeceğiz Acentelerin sayısını değil kalitesini arttırmamız gerekiyor.”

“TÜRSAB'ın ticaret yapmasının önüne geçeceğiz”

TÜRSAB'ın ticaret yapmasının önüne geçeceğiz. Birliğin değil, üyelerin ticaret yapması gerekiyor. Bununla ilgili projelerimiz var. Transferle ve hac turizmi ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Bugün acenteler transfer yapamaz hale geldi. Turistler kendi kendilerine gelmiyorlar. Onları acenteler getiriyor. Acenteler başarılı olursa sektör, sektör başarılı olursa ülke başarılı olur.''

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha