Haberler

Eren Ünal: Sağlık turizmindeki kayıt dışı ekonomi 1,6 milyar dolara ulaştı

Türkiye’ye yılda 3 milyona yakın hastanın sağlık turizmi için geldiğini belirten Dr. Eren Ünal, bu hastaların sadece 700 bini kayıtlı olduğunu söyledi. Yıllık 4 milyar dolar getirisi olan sağlık turizminde kayıt dışının 1,6 milyar dolara ulaştığını ileri süren Ünal, sorunun mali işlemlerin şeffaf hale getirilerek çözülebileceğinin iddia etti.

Eren Ünal: Sağlık turizmindeki kayıt dışı ekonomi 1,6 milyar dolara ulaştı

Türkiye’ye geçen yıl yaklaşık 3 milyon kişi sağlık hizmeti almak için gelirken; bu hastaların bıraktığı gelir ise yaklaşık 4 milyar dolara ulaştı. Bununla beraber sağlık turizmi alanında kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 40'a ulaşmış durumda. Bu ise yıllık yaklaşık 4 milyar dolar getirisi olan sağlık turizminde 1,6 milyar dolar kayıt dışı gelirin olduğu anlamına geliyor. Bu ekonomik kaybın yanı sıra sektördeki kayıt dışılığın yol açtığı pek çok sorun bulunuyor ki bunlar arasında hastaların sağlığını tehlikeye atma ve ülke imajının, itibarının zedelenmesi ilk sıralarda yer alıyor. Güvensiz ortamda gerçekleşen ameliyatlar, hastalar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Hastalar, yeterli tıbbi donanıma sahip olmayan tesislerde tedavi edildikten sonra enfeksiyon nedeniyle geri dönüşü olmayan şekil bozukluklarına ve işlev kaybına uğrayabiliyor; bu prosedürler ölümle bile sonuçlanabiliyor. Yasal güvencenin olmaması da hastaların haklarını savunamaz hale getiriyor.

Hasta güvenliğini tehlikeye atıyor…

Dünyanın her yerinden doktorlar ile hastaları bir araya getirmek için geliştirilen yeni nesil sağlık platformu Hop Health Kurucusu ve CEO’su Dr. Eren Ünal, sağlık turizmindeki kayıt dışılığın sektörün sürdürülebilirliği ve ülke ekonomisi açısından ciddi sorunlara yol açtığının altını çizdi. Kayıt dışı sağlık hizmetlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uygun olmayan ortamlarda sunulmasının, Türkiye’nin sağlık turizmi alanındaki uluslararası itibarını zedelediğini belirten Dr. Ünal şunları söyledi: “Sağlık turizminde güven kaybı yaşanması ise uzun vadede hastaların Türkiye’yi tercih etme oranlarını düşürebilir. Ayrıca, kayıt dışı çalışanların ve kuruluşların, yasal yükümlülüklerini yerine getiren sağlık merkezlerine karşı adil olmayan bir rekabet ortamı yarattığını düşünüyoruz. Bu durum, sektörde hizmet kalitesinin düşmesine ve etik dışı uygulamaların yaygınlaşmasına yol açar. Özetle kayıt dışılık; ekonomik kayıpların yanı sıra hasta güvenliği, sektörün itibarı ve haksız rekabet gibi hayati alanlarda önemli sorunlar doğurmaya devam ediyor.”

Yorumlar (0)

ÇOK OKUNANLAR