En yüksek karı Orta Doğulular sağladı

En yüksek karı Orta Doğulular sağladı
12 Aralık 2024, 10:43
IATA'ya göre Orta Doğu havayolu şirketleri, 2024 yılında yolcu başına 23.10 dolar kârla dünya lideri oldu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) tarafından açıklanan verilere göre, Orta Doğu'daki havayolu şirketleri 2024 yılında yolcu başına en yüksek kârı elde eden bölge olarak dikkat çekti.

Yolcu başına 23.10 dolar kâr

IATA'nın raporuna göre, Orta Doğu'daki havayolları 2024 yılında yolcu başına 23.10 dolar kâr elde etti. Bu rakam, 11.50 dolar ile ikinci sırada yer alan Kuzey Amerika’nın iki katından fazla. Orta Doğu havayollarının yolcu başına kârının 2025 yılında 23.90 dolara yükselmesi bekleniyor.

Yolcu sayılarında %8 artış

IATA, 2024 yılında Orta Doğu havayollarındaki yolcu sayısının %8 oranında arttığını, ancak bu artışın küresel ortalama olan %10.7’nin gerisinde kaldığını belirtti. 2025 yılı için ise Orta Doğu havayolu trafiğinde %8.8’lik bir büyüme öngörülüyor.

Raporda ayrıca, Orta Doğu'daki büyümenin “ılımlı” olduğu ifade edilerek İsrail ve komşu ülkelerle bağlantılı trafik düşüşünün bu duruma etki ettiği vurgulandı. Buna rağmen, Orta Doğu ve Asya-Pasifik bölgelerinin önümüzdeki yıllarda havayolu trafiğinde en güçlü büyümeyi kaydetmesi bekleniyor.

Düşen yakıt fiyatları kârlılığı artırıyor

Havayolu şirketlerinin maliyetlerinin %30’unu yakıt giderleri oluşturuyor. IATA’ya göre, uçak yakıtının varil fiyatı 2022 yılında 139 dolarken, 2025 yılı için bu fiyatın 87 dolar seviyesinde kalması bekleniyor. Bu durum, havayolu şirketlerinin kârlılığına olumlu yansıyacak.

2043’e kadar 4.1 milyar yeni yolcu bekleniyor

Küresel havayolu yolcu sayısının önümüzdeki 20 yıl boyunca yıllık ortalama %3.8 oranında artacağı tahmin ediliyor. 2043 yılına kadar dünya genelinde 4.1 milyar ek yolcu seyahati gerçekleşeceği öngörülüyor. Orta Doğu’nun küresel pazardaki payının ise %5.6’dan %5.7’ye çıkması bekleniyor.

Suudi Arabistan ve BAE

Kasım ayında Havalimanları Konseyi tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) bölgesinde hava trafiği pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı. Özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), yolcu hacminde en yüksek artışı kaydeden ülkeler oldu.

Ancak bu toparlanmaya rağmen, bazı ülkelerde uluslararası uçak bilet fiyatları hâlâ yüksek seviyelerde. Örneğin, BAE'de bilet fiyatları %22, Umman'da ise %10 oranında arttı.

Havayolu endüstrisini etkileyen zorluklar

Havayolu sektöründeki kapasite sorunları ve tedarik zinciri sıkıntıları, bilet fiyatlarının artmasına neden oluyor. Midas Aviation danışmanlık şirketinden John Grant, “Trafik pandemi öncesi seviyelere döndü, ancak kapasite hâlâ yeterli değil. Bu durum Boeing’in teslimat problemleri, Airbus motor sorunları ve lisanslı mühendis eksikliği gibi faktörlerden kaynaklanıyor” dedi.

Yorumlar
İlk yorum yapan siz olun.
 
  Yorum için en fazla 1000 karakter girişi yapılabilir!
captcha