Haber: Şenay Yurtsever / Fotoğraf: Timuçin Yusumut
Fırat Kalkınma Ajansı’nın sorumluluk alanındaki illerde turizmi geliştirmek için başlattığı çalışma hız kesmeden devam ediyor. Bölgedeki doğa turizmini ve yürüyüş rotalarını seyahat acentelerine tanıtmak için harekete geçen, Fırat Kalkınma Ajansı, Malatya’nın ardından Elazığ’a fam trip düzenledi. Doğa turizmi alanında Türkiye’nin önde gelen seyahat acentelerinden biri olan Düş Patikası koordinasyonunda gerçekleşen organizasyona eko-turizm alanında ihtisaslaşmış seyahat acentelerinin temsilcileri katıldı.
Nereler tanıtıldı?
13 – 18 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşen organizasyonda seyahat acenteleri; Elazığ'ın Palu ilçesinde Gemtepe Köyü Gerandal Yaylası, Urartu Kaya Mezarları, Palu Kalesi, Surp Lusuviç Kilisesi, Tarihi Köprü, Murat Nehri; Akdağ Simer Merasir ve Deşti Botan Yaylası; Harput ilçesinde Ankuzu Baba Türbesi, Ölbe Vadisi, Deve Mağarası, Sivrice Hazar Gölü Hazarbaba Kayak Merkezi, Eskibağlar Bağ Evi; Baskil ilçesinde Saklıkapı Kanyonu, Fırat Nehri, Fırat Nehri Tekne Turu, Karaleylek Kanyonu, Baskil Işıklar Köyü, Mor Ahron Kilisesi Masara Kalesi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Kamu ve yerel idare yöneticileriyle ihtiyaç analizi yapıldı
Bölgenin kamu ve yerel idarecileriyle de bir araya gelen seyahat acenteleri, program kapsamında Elâzığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elâzığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Elâzığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Kent Konseyi Başkanı Av. Rüstem Kadri Septioğlu ile bir araya gelerek sektörel ihtiyaçlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Ümit Gülyağı: Yeni bir ürün olarak turizm sahnesindeki yerimizi almaya çalışıyoruz
Elazığ’ın tanıtımı için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Fırat Kalkınma Ajansı Turizm Tanıtım ve Markalaşma Birim Başkanı Ümit Gülyağı, bölgenin GAP ve Karadeniz turlarının yanında yeni bir ürün olarak turizm sahnesindeki yerini almaya çalıştığını söyledi.
Tanıtım çalışmalarında sosyal medyayı etkin olarak kullandıklarını anlatan Ümit Gülyağı, bölgedeki turizm ürünlerinin www.firatikesfet.com web sitesi ile turist ve turizm profesyonellerine tanıtıldığını söyledi.
“Turizmle bölge insanının hayatına dokunmak istiyoruz”
Kültür ve gastronominin paralelinde yürüyüş ve bisiklet rotalarını geliştirmek istediklerini anlatan, Ümit Gülyağı, “Hazırlanan rotalarda doğa tutkunu turistlere hitap etmenin yanında, bölge insanının sosyal hayatına da dokunmayı hedefliyoruz” dedi.
Fırat’ın Efsaneleri…
Fırat Kalkınma Ajansı olarak TÜRSAB'la yakın ilişkiler içinde olduklarını ifade eden Ümit Gülyağı, turizm alanında nitelikli bir kadroya sahip olduklarını belirterek kültürel alanda tamamlamak üzere oldukları “Fırat'ın Efsaneleri” isimli projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bu projeyi ilk defa duyuyorsunuz. Detayları BTK başkanlıkları aracılığıyla yakında sizlere ulaştıracağız. Bu projedeki amacımız, turizm ürünü haline gelen tarihi bölge ve eserlerin hikayelerini, tarihi gerçekliklerini, efsanelerini bir kitapta toplamak. Sizlerin de bildiği gibi, tarihi eserler, ören yerleri barındırdıkları hikaye ve efsanelerle anlatıldığında daha etkileyici ve doyurucu oluyor.”
Tunceli ve Bingöl için çalışmalara başladık
Turizm alanındaki çalışmalarının bir proje kapsamında disiplinli bir şekilde ilerlediğini vurgulayan Ümit Gülyağı, geçtiğimiz yıl Elâzığ ve Malatya’ya yönelik rota oluşturma çalışmaları başlattıklarını ve belirli bir noktaya getirdiklerini, bu yıl da Tunceli ve Bingöl için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.
“Turlara verdiğimiz konaklama desteği devam ediyor”
Seyahat acentelerinin bölgeye düzenlediği turlara verdikleri konaklama destekleri hakkında da bilgi veren Ümit Gülyağı, desteklerinin 20 kişilik bir grubun 3 günlük turunda 7200 TL’ye kadar çıktığını sözlerine ekledi.
Abdulvahap Yoğunlu: Bölgemizi kültürüyle markalaştırmak istiyoruz
Turizm alanında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi veren Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu ise bölgenin güçlü turizm ürünlerine sahip olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Bölgeyi kendi kültürü ile birleştirdiğimizde markalaşabileceğini düşündük. Bugün burada Türkiye'de önemli trekking turlarını organize eden seyahat acentelerinin yetkilileriyle bir aradayız. Davetimizi kabul ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. 5-6 gün boyunca hazırladığımız rotaları gezdiler. Bu program bir taraftan ilimizin info tanıtımı olurken aynı zamanda seyahat acenteleri için bir tur öncesi hazırlık ve test çalışması oluyor. Programımıza katılan seyahat acentelerinden çok sayıda tur beklediğimizi belirterek, bu çalışmalarda bizden desteğini esirgemeyen sayın valimize özellikle teşekkür ediyorum.
Asuman Bilgiç Ataç: Eko turizme verilen destek kırsal kalkınmaya destektir
Organizasyonunun koordinasyonunu geçekleştiren Düş Patikası’nın sahibi Asuman Bilgiç Ataç ise yaptığı konuşmada, bölgenin kültür ve tarihi izlerini eko-turizm değerleriyle bir arada turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Eko turizmin yerel kalkınmaya verdiği desteğe dikkat çeken Asuman Bilgiç Ataç şöyle devam etti: “Yeri geldiğinde kırsal bölgede ulaşım için katır kiralayarak bile insanların hayatına dokunabilirsiniz. Kırsal kalkınmaya destek vermeyen turizmin bölge için hiçbir anlam ifade etmediğini düşünüyorum. Fırat Kalkınma Ajansı ile çalıştığımız bu destinasyonda önceliklerimizin başında kırsal kalkınmaya destek vermek geliyor.
Kırsal turizm insanların hayatlarına dokunarak başlar, tarihle bütünleşerek devam eder ve insanlara sunduğumuz gelirler, o bütünlük içinde amacına ulaşır. Dolayısıyla burada yapılan turizmden arabacı kazanır, otelci kazanır, yayladaki çadırcıya kadar herkes kazanır.”
Bölgedeki yürüyüş rotalarının, özellikle sonbahar aylarında trekking yapan seyahat acenteleri için iyi bir alternatif olacağını belirten Asuman Bilgiç, “Umarım hepinizden bölgemize farklı farklı turlar gelir ve bu bölgenin zenginliğini hep birlikte artırmak için el ele devam ederiz” diye sözlerini tamamladı.
Ömer Toraman: Birlikte hareket edersek başarılı oluruz
Turizmde kentler arası sinerjinin önemine dikkat çeken Elâzığ Valisi Dr. Ömer Toraman, “Bazen bir vilayet tek başına yetmiyor. Birden fazla vilayeti içine alan organizasyonlara ihtiyaç duyuluyor. Biz de burada Malatya, Elâzığ, Tunceli, Bingöl’ün müşterek hareket ederek ortak rotalarla başarılı olacağına inanıyoruz. Böyle bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz meseleye” dedi.
Bölgede turizmin gelişmesi için seyahat acentelerinin büyük önem taşıdığını ifade eden Ömer Toraman sözlerine şöyle devam etti: “Biz seyahat acentesi vazifesi göremeyiz. Biz bir lokanta işletmeciliği veya konaklama hizmeti vazifesi göremeyiz. Biz ancak bu işleri yapan bu işlerden para kazanan, profesyonel olarak bu işlerle uğraşan insanların, ihtiyaçlarını ve kentin turizm alt yapısını karşılayabiliriz. Esas odaklanmamız gereken noktanın bu olduğunu düşünüyoruz. Bu işin ekonomisini profesyoneller oluşturuyor ve öyle de olmalı.”
“Fırat Kalkınma Ajansı’nı kutluyorum”
Pandemi sonrasında doğa turizmine olan ilginin arttığını, Tunceli ve Elazığ’ın bu açıdan çok güçlü ürünlere sahip olduğuna değinen Ömer Toraman sözlerini şöyle tamamladı, “Elâzığ’a geldiğiniz ve çalışmalarımıza destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonra da gözlemlerinizi ve tecrübelerinizi bize aktarmaya devam edersiniz. Fırat Kalkınma Ajansı'mızı da başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum…”