Türkiye’de otelcilik tarihinde Fikret Evliyagil, Azmi Heper, Kerman Beriker, Nezihi Ohri, Efe Uçaner, Ferit Volkan, Erhan Bursalı, Yılmaz Tecmen, Orhan Başdoğan, Sayım Furtun, Sinan Babila, Ateş Amiklioğlu, Mümtaz Göztepe, Akın Acar, Hakkı Ülkü, Tanju Öge, Bertan Gürsel, Acar İpekçi, Kaya Aynar, Günaç Gürkaynak, Salih Cene, Süleyman Blum, Ömer İsvan, Doğan Beriker, Nazif Bölükbaşı, Ergun Güvenç, Yunus Aslan, Salim Aydın, Turgay Kıran, Mehmet Önkal, Ersin Özgündoğdu, Kaya Öztoprak, Tekin Ertan, Oguz İşbakan, Ahmet Doğaniz, Naci Gedik, Ümit Eruysal, Samim Akgül, Mehmet Kunt, Siyami Mollaoğlu, Işık Tanyu, Mengü İlban, Ünsal Şınık, Suat Oral, Edip Soyak, Koren Yüksel, Demir Gürer gibi ismini sayamadığım birbirinden değerli üst düzey yöneticilerin izleri var.
Hayatta olanlara sağlık, vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum.
80’li ve 90’lı yıllar arası sektörün büyüme sürecinde altyapı ve istihdam ilişkisi dengeli diyebileceğimiz bir seyir içindeydi. Bu dönemin tek büyük sırrı yaptığınız işi güvenle, tutkuyla, severek yapmaktı. İşin mayasında saygı, sevgi ve dostluk vardı. Geçmişten günümüze gelen çok güçlü dostluklara halen şahitlik ediyoruz.
Bu dönemde sektörde ciddi anlamda ehliyet ve liyakat vardı. Genel Müdür Yardımcısı olmadan Genel Müdür olunmazdı. Genel Müdür cesur, dürüst, otelcilik alanında donanımlı, gelişime ve değişime açık üst düzey yöneticilerden seçilirdi. Düşük profilli, biat kültüründen gelen adaylardan daha ziyade kurum kültürü almış liderlik özelliği olan adaylar tercih edilirdi.
İtibar, samimiyet ve tutarlılık her pozisyonun olmazsa olmazıydı.
Günümüzde bu değerleri görmek maalesef mümkün olamamaktadır.
Günümüzde çalışanların sektöre karşı büyük bir güven sorunu var. Yarın kaygısını yenmek gerekiyor.
Çalışanların beklentilerinin başında, iyi koşullarda çalışmak ve uzun vadeli kariyer planlaması yapabilecekleri iş ortamı geliyor.
30 yılı aşkın yerel ve uluslararası üst düzey otelcilik deneyimine sahip birisi olarak, otel mülk sahiplerine tavsiyem; hedeflerinize ancak işin ehli Genel Müdürlerle ulaşabilirsiniz. Düşük profilli bir Genel Müdür ile çalışırsanız, günün sonunda kendi kararlarınızı sorgulamak zorunda kalırsınız.
Operasyonel ve finansal verimliliğin artırılması için tesis kadar, insana yatırım öncelik olmalı.
Türkiye’de otelciliğin geçmişine bakıldığında bir döneme imza atmış ünlü oteller, şehir sosyal hayatının gelişiminde etkin rol oynamıştır.
Teşekkürler,
Pera Palas, Çınar Otel, Maçka Oteli, Divan, Büyük Ankara Oteli, Stad Oteli, Dedeman, Bulvar Palas, Ankara Palas, Grand Balin, Çelik Palas, Pullman Etap, Tarabya Oteli, Hilton , Sheraton, InterContinental, Büyük Efes Oteli, Çeşme Oteli, Talya Oteli, Cennet Motel ve Altın Yunus.
Türkiye’de bir nesil bu markalarla büyüdü.
Ve bir yıl daha bitiyor.
Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında kısıtlamalar, hüzün ve ekonomik sıkıntılarla dolu bir 2020 yılını geride bırakıyoruz.
Yeni bir yıla yeni ümitlerle girerken 2021 yılında herşeyin gönlümüzce olması dileğiyle, sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesini diliyorum.
Mutlu Yıllar…
Not: Yazının sorumluluğu yazarına aittir. www.turizmajansi.com ile bağlantı kurulamaz; doğacak hukuki sonuçlardan site sorumlu değildir.