TURAD’ın 15 Şubat 2017 Çarşamba günü İstanbul'da Armada Otel'de düzenlediği “Turizmde Çıkış Yolu” Çalıştayı’nda konuşan Detur CEO'su Firuz Bağlıkaya, "Mevzu can güvenliği olunca her şey teferruatta kalıyor" dedi.
“Sorun tanıtımla aşılmaz”
Türkiye’nin önündeki temel meselenin tanıtım değil imaj olduğunu söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Avrupa’da Türkiye’yi tanımayan yok. Türkiye hala insanların tatil için gideceği 3 - 4 destinasyondan biri. Biz önümüzdeki sorunu daha fazla tanıtım yaparak değil imajımızı düzelterek çözebiliriz” dedi.
“Yok saymak daha tehlikeli”
Algı yönetiminin önemine değinen Firuz Bağlıkaya, “Algı yönetiminde en zor olanı ise var olan bir şeyi yok saymaktır. Türkiye’de terör ve can güvenliği zafiyeti varken bunları yok sayamazsınız. Bunları yok saymak; hepsinden daha tehlikelidir. Basın ve sosyal medya bu kadar güçlüyken biz nasıl bir algı kampanyası yapacağız? Dolayısıyla işimiz çok zor” dedi.
"Can çekişiyoruz"
15 Şubat tarihi itibariyle aldıkları Türkiye rezervasyonlarını, son üç yıllık rakamlarla karşılaştıran Firuz Bağlıkaya, 2015 yılında 420, 2016’da 245, 2017 yılında ise 117 rezervasyon aldıklarını söyleyerek; “Artık kültür mü, golf mü, dalış turizmi mi yapalım tartışmaları lükstür. Biz can çekişiyoruz. Seruma bağlı vaziyetteyiz” dedi.
“Bizim tek ihtiyacımız güvenlik”
Konu güvenlik olduğunda çözümü turizmcilerden beklemenin doğru olmayacağını belirten Firuz Bağlıkaya, “Sorun siyasi ise, ticari kuruluşlar olarak, bu soruna turizmciler nasıl bir çözüm üretebilir? Bizim paraya pula ihtiyacımız yok, Tek ihtiyacımız olan güvenlik. Uçak başı verilen paralar sorunu çözmez, ancak zararı azaltır” dedi.
“Hiçbir turizm çeşidi birbirinin rakibi değil”
Kitle turizminden uzaklaşılarak kültür turizmine yönelme konusundaki önerilerin de sağlam temellere oturmadığını ifade eden Firuz Bağlıkaya, “Hiçbir turizm çeşidinin birbirinin alternatifi olmadığı gibi rakibi de değildir” dedi.
“Kitle turizmi dünyada büyümeye devam ediyor”
Gelişen rezervasyon ve ulaşım olanakları nedeniyle kitle turizminin gücünü ve etkisini kaybettiği yönündeki tezlerin hatalı olduğunu vurgulayan Firuz Bağlıkaya, “Kitle turizmi dünya genelinde her yıl büyümeye devam ediyor. Türkiye’ye olan akış durmuş olabilir ama. TUI ve Thomas Cook her yıl kapasitesini artırıyor. Kitle turizmi bitmiyor, sadece şekil değiştiriyor” dedi.
“Doğru tespitlerde bulunmalıyız”
Kültür turizmine gelen turistin daha fazla para kazandırdığı algısının da tam anlamıyla doğru olmadığını belirten Firuz Bağlıkaya, “Kitle turizminde Antalya’ya 6 - 7 yıl üst üste gelen turist bulabilirsiniz, ama Topkapı Sarayı’nı 5 kez ziyaret eden turist bulamazsınız. Dolayısıyla bu tür tespitleri ortaya koyarken daha dikkatli olmak ve iyi araştırmak gerekir” dedi.
“Yabancı düşmanlığı turizm hareketini etkiledi”
Avrupa’da son yıllarda artan yabancı düşmanlığının turizm hareketlerine de yansıdığını söyleyen Firuz Bağlıkaya, “Bize gelmeyen 10 milyon turist rakiplerimize gitti demek doğru olmaz. Akdeniz çanağına giden turist sayısında da belli bir oranda azalma var” dedi.
“350 Euro’ya gelmeyen 320’ye de gelmez”
Şirket olarak reklam ve tanıtım için bütçelerini artırdıklarını belirten Firuz Bağlıkaya, güzellik yarışması ve spor müsabakalarının Antalya’da yapılması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Firuz Bağlıkaya sözlerini şöyle tamamladı: “Uçak ve otel fiyatları yerlerde. Bir de bunun üzerine indirim yapıyorum demek komik. Sorun güvenlik olunca 350 Euro’ya gelmeyen 320 Euro’ya da gelmez. Unutulmasını beklemek ve unutturmaya çalışmaktan başka çare yok gibi...”