Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı İzzet Stamati, Dünya Gazetesi'nden Yener Karadeniz'e değerlendirmelerde bulundu.
Kasım ve Aralık'ta turist alışverişinin cirodaki payı yüzde 40'ı aştı
Kasım ve aralık ayında kurda yaşanan yüksek artışın da etkisiyle turist alışverişinin cirolar içindeki payının yüzde 40’ları aştığını hatırlatan Stamati son haftalarda sınırlı da olsa kurdaki düşüşün yanı sıra omicron varyantı nedeniyle vakalardaki yüksek artışın söz konusu oranlarda düşüşe yol açtığını ifade etti.
“Kurun rekor düzeye yükselmesinin de etkisi ile yılbaşına kadar oldukça iyi gitti turist alışverişi. Birçok markada söz konusu alanda yapılan alışverişin toplam ciro içindeki payı yüzde 40’ları aşmıştı. Ancak son bir haftada bu oran düşmeye başladı. İlk hafta itibari ile yüzde 30-35’lere geriledi. Daha önceki yıllarda Çin ve Suudi Arabistan yoğunluklu turist alışverişinde şimdi ise İran, Mısır ve Kuveyt gibi ülkelerden gelen müşteriler aldı” dedi.
Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş da, AVM ziyaretçi sayılarının stabil seyrettiğini ancak artan vaka sayıları nedeni ile turist sayısının azaldığını belirtti. Henüz güncel rakamları almadıklarını aktaran Altaş, “Başta turistlik bölgelerde olmak üzere turist alışverişinde düşüş bekliyoruz ” dedi.
1 Arap müşteri 10 AB’liye bedel
Tüketimde en dramatik düşüş ise yeme içme alanlarında görüldü. Geçen yılın aynı dönemine göre menülerde yüzde 50’yi aşan artış, vatandaşların evde yeme yönelimini artırdı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, yılbaşı itibari ile yeme içme alanlarında yüzde 30’a varan oranlarda düşüş yaşadıklarını anlattı. Bingöl, “Belli başlı yerler hariç sektörün büyük bölümünde düşüşler var. Düşüş oranı genel olarak yüzde 30’u buldu. Bunun sebebini de ciddi zam geçişlerine bağlıyoruz. İnsanlar sanki bir biri ile haberleşiyor. Artan maliyetler sıkıntıları artırıyor. Başta Arap turistler olmazsa ayakta kalamayız. Bir Arap müşteri harcama kapasitesi açısından 10 tane Avrupalı’ya bedel. Ancak şu an o tarafta da benzer oranlarda düşüş var” dedi. Artan maliyetler nedeni ile sıkıntı yaşadıklarını ve bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldıklarını aktaran Bingöl, “TÜ- RES Yönetimi olarak söz konusu alanda yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile bir araya geleceğiz. Şu an bir rapor hazırlıyoruz. Bunu da Bakan beye sunacağız” diye konuştu.